Turtingiausi šalies politikai: daugiausia – savivaldybėse

Turtingiausi šalies politikai: daugiausia – savivaldybėse

Turtingiausi šalies politikai yra ne Seime. Daugiausia jų dirba savivaldybių tarybose. Naujausio žurnalo „Reitingai“ ir DELFI tyrimo duomenimis, didžiausią turtą kartu su žmona valdo Plungės rajono savivaldybės tarybos narys Liudas Skierus, Kauno mero Visvaldo Matijošaičio verslo partneris. Turtingiausias Seimo narys yra valstiečių ir žaliųjų lyderis Ramūnas Karbauskis.

Pirmą kartą turtingiausių politikų sąrašas sudarytas remiantis ne vien viešomis turto deklaracijomis, bet ir finansų analitikų apskaičiuota politikams priklausančių įmonių verte. Finansų analitikų skaičiavimais, tarp įmonės vertės dabartinėmis rinkos sąlygomis ir politikų nurodomos deklaracijose skirtumas dažnu atveju yra milžiniškas. Pavyzdžiui, R. Karbauskio „Agrokoncerno“ įmonių grupės vertė skyrėsi aštuonis kartus – politikas deklaracijoje nurodė, kad įmonių grupės akcijos vertos 9,7 mln. eurų, o finansų analitikai šią įmonių grupę įvertino 80 mln. eurų. Pats politikas sako, kad ekspertų vertinimai yra subjektyvūs, o vienintelis objektyvus matas yra nominali vertė, kuri ir yra nurodoma deklaracijose. DELFI pateikia ir kitų sąraše minimų politikų komentarus.

Sąrašo, kur nurodomas bendras šeimos turtas, viršuje yra L. Skierus, Plungės rajono savivaldybės tarybos narys, ir Regina Skierienė – 136,4 mln. eurų. L. Skierus per „VG Holding“ įmonę kartu su Kauno miesto meru V. Matijošaičiu yra didžiausi „Vičiūnų“ įmonių grupės akcininkai. Nors verslo partneriai valdo po lygiai „Vičiūnų“ įmonių grupės akcijų, L. Skierus turtingiausių politikų šeimų sąraše atsiduria aukščiau, nes 966 tūkst. eurų deklaravo ir jo žmona R. Skierienė, turinti su „Vičiūnais“ nesusijusio turto. Iš turto deklaracijos taip pat matyti, kad L. Skierus yra paskolinęs 3,2 mln. eurų, o pasiskolinęs – 1,4 mln. eurų.

Antroje vietoje yra V. Matijošaitis, Kauno miesto meras, – 135,6 mln. eurų. Jis yra vienas pagrindinių „Vičiūnų grupės“ akcininkų. Kartu su verslo partneriu L. Skierumi šią įmonių grupę jis valdo per bendrovę „VG Holding“, kuri yra pagrindinė „Vičiūnų grupės“ akcininkė. V. Matijošaitis VMI pateiktoje 2018 metų turto deklaracijoje nurodo, kad jo valdomų akcijų vertė yra 2,4 mln. eurų. Finansų analitikų vertinimu, iš tiesų V. Matijošaičio valdomų akcijų dalis galėtų būti verta apie 135 mln. eurų. Kauno miesto meras yra paskolinęs 6 mln. eurų, o pats pasiskolinęs 3,6 mln. eurų.

Trečioje vietoje – R. Karbauskis, Seimo narys, ir Lina Karbauskienė – 86,4 mln. eurų. „Agrokoncerno grupės“ akcininkas R. Karbauskis VMI pateiktoje 2018 m. turto deklaracijoje nurodo, kad jo turtas ir piniginės lėšos siekia 16 mln. eurų. Daugiausiai, 9,7 mln. eurų, politikas įvertino valdomas akcijas. Vis dėlto portalui DELFI ir žurnalui „Reitingai“ talkinę finansų analitikai pateikė visai kitokius skaičius. Jie, remdamiesi 2018 metų „Registrų centrui“ pateiktomis finansinėmis ataskaitomis, įmonių grupę įvertino 80 mln. eurų. R. Karbauskis deklaracijoje nurodė, kad turimų žemės sklypų vertė – 4,4 mln. eurų.

Ketvirtoje vietoje – Vidmantas Dambrauskas, Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys, ir Renata Loenhardt – 30,1 mln. eurų. V. Dambrauskas yra kelių stambių įmonių akcininkas. Nors turto deklaracijoje nurodyta, kad jo turimų akcijų vertė siekia 10 mln. eurų, finansų analitikai politiko valdomas akcijas įvertino 23,5 mln. eurų. Vertingiausia V. Dambrausko valdoma įmonė yra „Ferticonta“, kuri, finansų analitikų skaičiavimais, verta 15 mln. eurų. Politikas taip pat turi bendrovių „Granmax“, „Naftos regeneracijos grupės“, „Fertimara“, „Agromanija“ akcijų. Politikas turto deklaracijoje nurodė turįs per milijoną eurų piniginių lėšų. V. Dambrausko sutuoktinė R. Loenhardt VMI atskleidė turinti apie milijoną eurų verto turto ir piniginių lėšų.

Paskutinis penketuke – Gabrielius Landsbergis, Seimo narys, ir Austėja Landsbergienė – 19,9 mln. eurų. G. Landsbergis 2018 metais deklaravo turįs 1,4 mln. eurų verto turto ir piniginių lėšų, tačiau į turtingiausių politikų sąrašo penketuką jį iškelia žmonos A. Landsbergienės verslai. Verslininkė valdo privačių darželių tinklą „Vaikystės sodas“ ir „Karalienės Mortos mokyklą“. Finansų analitikų skaičiavimais, darželių tinklas „Vaikystės sodas“ vertas 8 mln. eurų, o „Karalienės Mortos mokykla“ – 10 mln. eurų. Tiesa, pati verslininkė deklaracijoje savo verslą įvertino tik 8592 eurais. Vertindami verslo vertę, analitikai atsižvelgė, kad „Karalienės Mortos mokyklos“ pajamos per metus išaugo milijonu eurų – nuo 2,6 mln. eurų 2017 metais iki 3,6 mln. eurų 2018 metais.

Į DELFI skelbiamą dešimtuką pateko Raimundas Gražys, Molėtų rajono savivaldybės tarybos narys, – 11,3 mln. eurų, Valerijus Stankevičius, Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys, ir Jurga Šapokaitė-Stankevič – 10,6 mln. eurų, Dainius Kreivys, Seimo narys, ir Dalia Kreivienė – 8,8 mln. eurų, Jonas Dumašius, Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos narys, – 7,6 mln. eurų ir Kasparas Jurevičius, Jurbarko rajono savivaldybės tarybos narys, ir Leonarda Jurevičienė – 7,5 mln. eurų.

Iš viso DELFI sąraše – 50 politikų.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder