Tarptautinė diena be lifto skatina žmonių fizinį aktyvumą

Tarptautinė diena be lifto skatina žmonių fizinį aktyvumą

Lipimas laiptais yra paprastas būdas padidinti savo kasdienio fizinio aktyvumo lygį, net jei amžinai trūksta laiko ar motyvacijos reguliariai mankštintis ar sportuoti. Tūkstančiai europiečių tik 2015 metais sužinojo apie šią akciją, kai pirmą kartą Europoje vyko diena be lifto ir eskalatoriaus. Tarptautinės sporto ir kultūros asociacijos (The International Sport and Culture Association – ISCA) inicijuota veikla iš karto surado daugybę rėmėjų Europoje, pradedant paprastais piliečiais ir savanoriais, vietos sveikatos ir švietimo institucijomis, įmonių ir biurų darbuotojais ir baigiant pavieniais Europos Parlamento ir Europos Komisijos politikais.

Savanoriai iš 21 valstybės (tarp jų ir Lietuvos) 60 miestų savo darbo vietose ir viešosiose erdvėse uždarė liftus bei eskalatorius ir visokiais būdais skatino žmones kopti laiptais pabrėždami, koks svarbus ir naudingas sveikatai šis įprotis. Dalyvavimas renginiuose buvo savanoriškas ir buvo užtikrinta galimybė patekti į liftus neįgaliesiems ar sergantiems, taip pat nenorintiems dalyvauti akcijoje. Kai kuriuose pastatuose dalyviams buvo pasiūlyta papildoma fiziškai aktyvi veikla, pavyzdžiui, kūno sudėties matavimas, stalo teniso, mini golfo ar kiti žaidimai. Daug žmonių gavo „judėjimo“ piliulių dėžutes, kurias sukūrė ISCA specialistai kaip kūrybinį reklaminį paketą, skirtą fizinei veiklai skatinti, įskaitant trumpus filmus su paprastomis pratybomis, kurias galima atlikti kabinete, namuose ir lauke. Jų vaizdo įrašus galima rasti „YouTube“ programoje, „NowWeMOVE“  interneto svetainė.

Tarptautinė diena be lifto yra Tarptautinės sporto ir kultūros asociacijos (ISCA) tęstinė iniciatyva ir kaip platesnė kampanijos „NowWeMOVE“ dalis siekia, kad iki 2020 m. 100 mln. žmonių taptų fiziškai aktyvesni.

Taigi, 2018 metų balandžio 24 diena buvo oficialiai įteisinta kaip Tarptautinė diena be lifto, nes daugelis pasaulio valstybių noriai palaikė šią naudingą iniciatyvą siekiant mažinti sėdimojo gyvenimo būdo padarinius mūsų sveikatai. Daugiau informacijos apie įvairius tarptautinius renginius ir galimybę užsiregistruoti šios dienos veiklose galite rasti „NO ELEVATORS DAY“ interneto svetainėje.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder