Šv. Kazimiero dieną vardadienius švenčia tūkstančiai lietuvių

Šv. Kazimiero dieną vardadienius švenčia tūkstančiai lietuvių

Šiais metais Kaziuko mugės šurmulys gal ir nesklis miestų ir miestelių gatvėmis, tačiau šią dieną su vardadieniu sveikinti galima tūkstančius lietuvių – kovo 4-ąją savo vardo dieną švenčia beveik 10 tūkst. Kazimierų, Kazių ir Kazyčių.

Registrų centro tvarkomo Gyventojų registro duomenimis, Lietuvoje šiuo metu gyvena net 9 978 Kazimierai, Kaziai, Kazės ir Kazytės. Populiariausias, be abejo, Lietuvos globėjo Kazimiero vardas –  jį nešioja 4 397 vyrų. Kiek retesnis šio vardo trumpinys – save Kaziu vadina 3 949 šalies vyrai ar vaikinai.

Tarp moterų šis vardas sutinkamas rečiau – vardo dienos proga sveikinimų sulaukia 1 211 Kazimierų, 383 Kazės ir 38 Kazytės.

Daugiausiai šiais vardais pavadintų asmenų, žinoma, gyvena Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ar Šiauliuose,  tačiau nemažai varduvininkų galima sutikti ir Panevėžyje, Kretingoje ar Plungėje. Be to, penki vyriausi šių vardų savininkai jau atšventė savo devyniasdešimtąjį jubiliejų.

Vardo populiarumas mažėja

Per Šv. Kazimiero dieną gimusiems vaikams praeito amžiaus viduryje dar buvo gan populiaru skirti šio globėjo vardą. Populiariausi šie vardai buvo praėjusio amžiaus 4-7-ame dešimtmečiuose, o populiarumo viršūnę pasiekė 1958-ųjų kovo 4-ąją – tuomet net 23 tądien gimusiems vaikams buvo duoti Kazimiero ar panašūs vardai.  

Vis dėlto nuo praeito amžiaus 8-ojo dešimtmečio šių vardų populiarumas pradėjo mažėti, o vien tik per pastarąjį dešimtmetį Lietuvoje Kazimiero vardu nepavadintas nė vienas naujagimis.

Šv. Kazimiero dieną (kovo 4-ąją) gimusių vaikų vardų mados pastarąjį dešimtmetį jau kiek kitokios – populiariausių berniukų vardų viršūnėse dominavo Matas, Lukas, Tajus ir Benas, o tarp mergaičių – Ieva, Austėja, Lėja ir Emilija.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder