Sukrėsti užterštų miškų ir pakrančių, „papuošė“ žymiausių lietuvių portretus atliekomis

Sukrėsti užterštų miškų ir pakrančių, „papuošė“ žymiausių lietuvių portretus atliekomis

MO muziejuje šį savaitgalį pristatomi keturi išskirtiniai kūriniai – Lietuvos garsenybių portretai, sukurti iš mūsų šalies miškuose, Tailando pakrantėse ir kitose gamtos vietose rastų plastiko atliekų. Taip menininkai Rolandas Žigonis ir Algis Kriščiūnas bei atliekų tvarkymo įmonė „Žalvaris“ tikisi atkreipti visuomenės dėmesį į besaikį plastiko vartojimą ir taršą.

„Keliaudamas Tailande ir Indonezijoje pamačiau kraupią situaciją, kai vandenynas tiesiog skęsta plastike. Supratau, kad galiu imtis kūrybos ir joje integruoti žinią apie tai. Visuomenės dėmesys šiai problemai yra nepakankamas, mūsų akis nebekliūva už šiukšlės miške ar kamštelio, išplauto iš vandens“,– teigia R. Žigonis.

Prisidėti prie idėjos įgyvendinimo menininkas pasiūlė žinomam fotografui ir dailininkui A. Kriščiūnui.

Keturių paveikslų ciklas „HolyTrash“ su šiuolaikinėmis Lietuvos žvaigždėmis– Andriumi Mamontovu, Juste Arlauskaite-Jazzu, Justinu Jaručiu ir Agne Jagelavičiūte– pristatomas rugsėjo 14-15 d. MO Muziejuje, „Smart POP-UP“renginyje, keliančiame diskusijas apie vartojimą ir buriančiame atsakingus prekinius ženklus.

„Norėjome įdėti trikdį į meno kūrinį, sukrėsti. Tai – tarsi analogija, primenanti, kad ir plastiko šiukšlė gamtoje yra trikdis, tik mes jo nebematome. Taip gimė mintis „sušiukšlinti“ Algio paveikslus“, – sako R. Žigonis.

Unikalų Lietuvoje projektą palaiko ir remia didžiausia šalyje pavojingųjų ir nepavojingųjų atliekų tvarkymo įmonė„Žalvaris“. Pasak jos direktoriaus VitoldoSapožnikovo, „Žalvario“ vertybinis pagrindas – aplinkosauga, todėl bet koks veiksmas, skatinantis visuomenę vartoti atsakingiau, nešiukšlinti, kurti mažiau taršos, yra labai svarbus ir sveikintinas.

„Aplinkos apsauga visų pirma priklauso nuo mūsų pačių elgesio, sąmoningumo. Nuolat ieškome naujų būdų skatinti meilę gamtai ir jos išsaugojimą ateities kartoms. Labai gerai, jei tai sukrečia, atkreipia dėmesį, priverčia susimąstyti, nes tik taip spėsime sureaguoti šiandien, neatidėliodami atsakingo elgesio ateičiai“, –sako V.Sapožnikovas.

Jo teigimu, nors surenkamo plastiko kiekiai kasmet auga, jo vartojimas auga dar greičiau, o tai reiškia kiekvienais metais didėjantį gamtos užterštumą.

„Augant ekonomikai, pragyvenimo lygiui, natūralu, kad žmonės vartoja daugiau. Tai reiškia daugiau pakuočių, daugiau naujų produktų ir galiausiai – daugiau atliekų. Turime atsižvelgti į šias tendencijas ir savo sąmoningumą auginti lygiagrečiai ekonominiam augimui.

Lietuvoje, lyginant su kitomis Europos Sąjungos šalimis, situacija nėra itin prasta – žmonės nori rūšiuoti, todėl vis dar turime sąlyginai švarius ežerus ir upes. Tačiau turime žengti dar toliau: atsisakyti perteklinio plastiko vartojimo ir tiesiog išmokti nebešiukšlinti“, – sako „Žalvario“ direktorius.

Pirmas paveikslų “HolyTrash" pristatymas įvyks MO muziejuje rugsėjo 14-15 dienomis, vėliau darbai bus eksponuojami kitose erdvėse.

„Norime, kad paveikslai tarsi pradėtų „gyventi savo gyvenimą“ ir taip, skleisdami žinią apie plastiko taršą, keliautų po įvairias viešąsias erdves“, –teigia R. Žigonis.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder