Statybų inspekcija nesutinka sudaryti taikos sutarties dėl atlikėjo E. Dragūno namo

Statybų inspekcija nesutinka sudaryti taikos sutarties dėl atlikėjo E. Dragūno namo

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) nesutinka sudaryti taikos sutarties dėl atlikėjo Egidijaus Dragūno namo Pavilnių regioniniame parke.

Kaip BNS informavo inspekcija, jai pasiūlytoje taikos sutartyje buvo prašoma palikti galioti 2015 metais Vilniaus savivaldybės administracijos išduotą statybos leidimą ir atsisakyti ankščiau pateiktų reikalavimų teisme.

Papildomai buvo prašoma, kad statytojas išsaugotų esamą statinį, inspekcijai nereikalaujant jo nugriovimo.

VTPSI dėl šio pasiūlymo kreipėsi į Aplinkos ministeriją ir Valstybinę saugomų teritorijų tarnybą, tačiau jos patvirtino, kad šalia sklypo esantis šlaitas patenka į Iškartų kraštovaizdžio draustinį, yra natūralus, saugomas jo unikalus erozinis raguvynas.

„Darytina išvada, kad atlikti statybos darbai pažeidžia Saugomų teritorijų įstatyme įtvirtintus imperatyvius reikalavimus dėl statybų šlaite“, – BNS nurodė Statybų inspekcija.

Taip pat institucijos patvirtino, kad šis atvejis nepatenka į įstatymo išimtis, kai būtų galima statinį išsaugoti.

„Prašymas išsaugoti esamą statinį nepagrįstas ir todėl, kad dalis jo pastatyta savavališkai, pažeidžiant esminius statinio projekto, pagal kurį išduotas ginčo statybos leidimas, sprendinius“, – taip pat teigia inspekcija.

Pasak inspekcijos, buvo pastatytas projekte nenumatytas priestatas, pakeista pastato stogo konstrukcija, vietoj šlaitinio įrengtas plokščias sutapdintas stogas, pakeistos pastato laikančiosios konstrukcijos, antrame aukšte įrengtos monolitinės sienos ir laikančioji monolitinė perdanga.

Inspekcijos teigimu, jeigu E. Dragūno atstovai pateiktų konkretesnius teisės aktus atitinkančius pasiūlymus dėl taikos sutarties, jie būtų svarstomi iš naujo.

2017 metų spalį Vilniaus miesto apylinkės teismas atlikėją įpareigojo per pusmetį savo lėšomis nugriauti saugomoje teritorijoje esantį gyvenamąjį namą, nes jis pastatytas pažeidžiant įstatymus.

Šis teismo sprendimas buvo apskųstas, o bylą išnagrinėjęs Panevėžio apygardos teismas ją grąžino iš naujo nagrinėti pirmosios instancijos teismui. Kol tartasi dėl taikos sutarties, byloje buvo paskelbta pertrauka.

Neteisėtų statybų byla nagrinėta pagal Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos ieškinį. Namas statytas Pavilnių regioniniame parke, Šilo g. 92, Vilniuje. Leidimas statyboms išduotas 2015 metais. Teismas nenustatė, kad tokį statinį būtų buvę galima statyti ir anksčiau, ir dabar.

Atsakovais šioje byloje patraukta Vilniaus miesto savivaldybės administracija bei Pavilnių ir Verkių regioninių parkų direkcija.

Aplinkos ministerijos komisija yra nustačiusi, kad namo tūris padidintas beveik 16 kartų.

Be to, Saugomų teritorijų įstatyme nustatyta, kad draudžiama statyti statinius arčiau nei 50 metrų nuo šlaito viršutinės ir apatinės briaunos. E. Dragūno namo atstumas iki šlaito – 11,44 metro.

BNS

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder