Siūlymas dėl Petro Gražulio imuniteto - penktadienį

Siūlymas dėl Petro Gražulio imuniteto - penktadienį

Sprendimą dėl parlamentaro Petro Gražulio neliečiamybės Seimo komisija priims  penktadienį.

„Išvados projektas komisijos nariams bus pateiktas penktadienį ir penktadienį priimsim sprendimą“, – BNS sakė komisijos pirmininkas liberalas Arminas Lydeka.

Generalinis prokuroras Evaldas Pašilis pakartotinai kreipėsi į Seimą prašydamas naikinti P. Gražulio teisinį imunitetą, kad būtų baigtas ikiteisminis tyrimas dėl galbūt neteisėtų politiko veiksmų. Praėjusios kadencijos parlamentas tokį prašymą buvo atmetęs.

Teisėsaugos duomenimis, P. Gražulis padėjo tvarkyti šaldytus maisto produktus gaminančios bendrovės „Judex“ problemas, kai Rusijos pareigūnai 2015 metais šios įmonės produkcijoje rado listerijos bakterijų.

Trečiadienį per pirmąjį komisijos posėdį parlamentarai išklausė Generalinės prokuratūros prokurorą Rolandą Stankevičių ir P. Gražulį. 

P. Gražulis Seimo komisijos posėdyje teigė, kad Seimas kartą jau neleido panaikinti jo neliečiamybės šioje byloje, o jokių naujų aplinkybių neatsirado, todėl ir prokurorų naujas prašymas neturėtų būti iš viso svarstomas.

„Kaip žinote, pagal šitą kreipimąsi man seimas imuniteto nepanaikino, ir tai praktiškai pripažino, kad tai yra politinė byla ir Gražuliui jokių kaltinimų nėra. Ar atsirado naujos aplinkybės? Mano vertinimu,  jokių naujų aplinkybių nėra, lyginau (prokurorų) raštus, tie raštai yra tiesiog tapatūs“, – sakė P. Gražulis.

Komisijos pirmininkas Arminas Lydeka pažymėjo, kad „Konstitucija traktuoja taip, kad su kiekviena kadencija naujai Seimo narys prisiekia ir įgauna neliečiamybę nuo priesaikos“.

„Atitinkamai prieš tai buvusios kadencijos imunitetas pasibaigia, taip kad šiuo atveju suprantama, kad prisiekus naujai vėl prokuroras kreipėsi į Seimą dėl imuniteto panaikinimo“, – sakė komisijos vadovas.

Su prokuratūros medžiaga komisijos nariai trečiadienį susipažino uždarame posėdyje, kurio paprašė prokuroras.

Generalinės prokuratūros prokuroras R. Stankevičius teigė, kad pagal Baudžiamojo proceso kodeksą (BPK) ikiteisminio tyrimo medžiagos jis viešinti negali.

„BPK konstatuota, kad ikiteisminio tyrimo duomenys neskelbtini. Man komisijos narių klausimai nežinomi, gali būti klausimai, kuriuos aš atsakydamas remsiuosi ikiteisminio tyrimo medžiaga, todėl prašau tyrimą atlikti uždarame posėdyje“, – sakė prokuroras.

Prokurorai teigia, kad padėdamas įmonei „Judex“ Seimo narys ne kartą skambino Lietuvos ir Rusijos pareigūnams, dėl „Judex“ problemų buvo nuvykęs į Rusijos Karaliaučiaus sritį, kad paveiktų Rusijos pareigūnus, ragino verslininkus duoti kyšius, prašė pažeisti galiojančias tvarkas, o iš „Judex“ už tai gavo turtinės naudos.

Generalinis prokuroras teigė, kad tokiais savo veiksmais parlamentaras menkino savo pareigų prestižą, Seimo autoritetą, sulaužė Seimo nario priesaiką ir dėl to valstybė patyrė didelę žalą.

Prokurorai dar 2016 metais siekė P. Gražulį apklausti kaip specialųjį liudytoją, bet jis atsisakė duoti parodymus.

Pernai birželį generalinis prokuroras kreipėsi į Seimą prašydamas panaikinti parlamentaro neliečiamybę, tačiau tuomet parlamentas prašymą atmetė. 

Prokuratūros teigimu, išnaudojus visas turimas tyrimo galimybes, pernai rudenį ikiteisminis tyrimas dėl piktnaudžiavimo buvo nutrauktas.

Tačiau, anot prokuratūros, pakartotinai kreiptis dėl P. Gražulio neliečiamybės panaikinimo leidžia tai, kad parlamentaras prisiekė iš naujo po šiemet vykusių Seimo rinkimų.

P. Gražulis tuo metu kaltinimus neigia ir tvirtina, kad ši byla yra politinis susidorojimas.

Laikinosios tyrimo komisijos turi pateikti išvadas, ar tenkinti prokuroro prašymus dėl imuniteto panaikinimo. Galutinį sprendimą priima visas parlamentas.

Kad būtų panaikinta Seimo nario neliečiamybė, už tai turi balsuoti ne mažiau kaip 71 parlamentaras.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder