Siūloma ženklinti visus gyvūnus augintinius

Siūloma ženklinti visus gyvūnus augintinius

Žemės ūkio ministerijos tarpinstitucinė darbo grupė Vyriausybei siūlo per 2021 m. parengti ir priimti teisės aktų projektus dėl privalomo gyvūnų augintinių ženklinimo ir registravimo Gyvūnų augintinių registre nuo 2022 m. gegužės 1 d.

Darbo grupės vadovas, žemės ūkio viceministras Egidijus Viskontas teigia, kad šiuo metu Lietuvoje yra apie milijonas neženklintų gyvūnų. „Siūlome ateinančius metus daryti pereinamąjį laikotarpį - pasiruošti, sutvarkyti įstatyminę bazę ir 2022 pradėti privalomą gyvūnų ženklinimą“.

Tarpinstitucinė darbo grupė, sudaryta iš valstybės institucijų, nevyriausybinių gyvūnus globojančių organizacijų ir savivaldybių asociacijos atstovo, vieningai mano, kad gyvūnų augintinių ženklinimas ir registravimas neturi būti finansuojamas iš valstybės biudžeto ir siūlo nemokamai ženklinti tik socialiai remtinų žmonių gyvūnus augintinius, išlaidas dengiant iš gyvūnų globos organizacijoms savivaldybės skiriamų arba gyventojų paaukotų lėšų.

„Pagal dabartines rinkos kainas vidutiniškai gyvūno ženklinimas Lietuvoje kainuoja 15 eurų, o šiuo metu neženklintų yra apie milijoną gyvūnėlių. Tam reikėtų daugiau nei 15 mln. eurų. Tokia suma – pakankamai ženkli, todėl, manome, kad pirmiausia reikia orientuotis į socialiai remtinus asmenis ir finansuoti šiuos kaštus būtent jiems“, – teigia žemės ūkio  viceministras.

Darbo grupė taip pat mano, kad gyvūnų ženklinimą galėtų atlikti ir gyvūnų teisių gynėjų asociacijos. Gyvūnų ženklinimui ir registracijai galėtų būti sukurta speciali mobilioji programėlė.

Valstybinio gyvūnų augintinių registro duomenimis, šiuo metu iš daugiau nei milijono  Lietuvoje laikomų šunų ir kačių  paženklinti yra tik 12 procentų šių gyvūnų. Pasak E. Viskonto, Europoje naminius gyvūnus privalomai ženklina 26 šalys ir Lietuva yra viena iš nedaugelio to dar nedarančių.

Vyriausybei taip pat siūloma parengti Administracinių nusižengimų kodekso 595 straipsnio „Administracinių nusižengimų teisenos užtikrinimo prievartos priemonės“ pakeitimą, reglamentuojantį pareigūnų patekimo į fiziniam ar juridiniam asmeniui priklausančias gyvenamąsias ar negyvenamąsias patalpas ar teritorijas. Pakeitus šį straipsnį pareigūnai galėtų lengviau patikrinti pranešimus apie kankinamus ar netinkamai laikomus gyvūnus augintinius, taip pat išsiaiškinti, ar vykdoma veikla yra legali.

Be to, darbo grupė mano, kad reikia keisti teisės aktus ir dėl gyvūnų ženklinimo, griežčiau reglamentuojant gyvūnų veisimą bei veisėjų registravimą.

Darbo grupė mano, kad tinkamai ir atsakingai elgtis su gyvūnais būtina pradėti mokyti nuo mažens, tad gyvūnų gerovės klausimai turėtų būti nagrinėjami ir mokyklose, todėl siūlo šiai temai mokymo programoje nuo 4 iki 11 klasių skirti bent 2 akademines valandas kasmet. Taip pat numatytas ir gyvūnų veisėjų bei gyvūnų laikymo reikalavimus pažeidusių asmenų privalomas mokymas bei visų reikalingų poįstatyminius teisės aktų parengimas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder