Siūloma, kad parduotuvėse tabako gaminiai nebebūtų matomi

Siūloma, kad parduotuvėse tabako gaminiai nebebūtų matomi

Siekiant mažinti priklausomybę nuo tabako ir jo sukeliamą žalą sveikatai, sveikatos apsaugos ministras, Seimo narys Aurelijus Veryga įregistravo siūlymą, kad nuo kitų metų gegužės apie galimybę įsigyti tabako gaminius prekybos vietose bylotų tik specialūs užrašai, o patys gaminiai nebebūtų matomi.

Tie patys reikalavimai galiotų ir su tabako gaminiais susijusiems gaminiams, pavyzdžiui, elektroninėms cigaretėms, bei įrenginiams, skirtiems šiems gaminiams vartoti.

Tai numatyta registruotose Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisose.

Dažnai tabako sukeltos ligos pasireiškia tik po kelių dešimtmečių, tačiau pastebima tendencija, kad susirgusiųjų dėl rūkymo amžius jaunėja, pradeda rūkyti vis jaunesni žmonės, praneša Sveikatos apsaugos ministerija.

Ministro A. Verygos teigimu, tikimasi, kad siūlomos naujovės prisidėtų mažinant mažmeninės prekybos vietose tabako gaminių prieinamumą ir rūkymo patrauklumą tarp jaunimo.

„Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, aštuoni iš dešimties rūkančiųjų pradeda vartoti tabaką būdami paaugliai. Europos šalių kontekste Lietuva pirmauja pagal mokinių, kurie būdami 13 metų ir jaunesni, surūkė pirmąją cigaretę, skaičių. Taikant ikišiolines prevencijos ir kontrolės priemones mums pavyko sumažinti rūkančiųjų skaičių Lietuvoje, tačiau rūkančių vyrų ir 15 metų berniukų skaičius vis dar daug didesnis už Europos Sąjungos vidurkį. Taip pat siekiame kuo labiau palaikyti norinčius mesti ir metusius rūkyti“, – sako ministras A. Veryga.

Planuojama, jei šiems siūlymams būtų pritarta, tabako gaminių mažmeninės prekybos vietose bus leidžiama tik skelbti žodžius „Prekiaujame“ arba „Parduodame“, pateikti gamintojo bei parduodamų tabako gaminių pavadinimus ir prekių kainas.

Reikalavimas dėl tabako gaminių pardavimo tiesiogiai neprieinamu būdu paremtas kitų šalių praktika, pavyzdžiui, Jungtinės Karalystės, Islandijos, Airijos, Norvegijos, Suomijos. Tokiu pat keliu žengia ir Baltijos šalys: Estijoje šis reikalavimas įsigalios jau visai netrukus – nuo 2019 metų liepos 1 dienos, Latvijoje – nuo 2020 metų spalio 1 dienos.

Siūloma, kad Lietuvoje ši naujovė įsigaliotų nuo 2020 m. gegužės 1 d.

Remiantis Eurobarometro „Europiečių požiūris į tabako gaminius ir el. cigaretes“ tyrimo rezultatais, net 61 proc. lietuvių pasisakė, kad pritaria, jog pardavimo vietose tabako gaminiai nebebūtų matomi. Pagal šį rodiklį, Lietuva yra aštunta valstybė tarp 28 Europos Sąjungos valstybių narių.

Ši naujovė nebūtų taikoma tabako gaminiams, parduodamiems tabako gaminių parduotuvėse ir tabako gaminių skyriuose, tačiau su sąlyga, kad prekės nebus eksponuojamos ar matomos šių parduotuvių ar skyrių išorinėse vitrinose, taip pat pro kitus išorinius prekybos vietos įrenginius. Taip pat atvirai demonstruoti tabako gaminius bus leidžiama tarptautiniame jūrų ar oro uoste ar Lietuvos valstybės sienos su trečiosiomis šalimis perėjimo punkte įsteigtose prekybos vietose, kuriose prekės parduodamos tik iš Lietuvos išvykstantiems keleiviams. Tai negalios ir laivuose, orlaiviuose, traukiniuose, vežančiuose keleivius tarptautiniais maršrutais.

Tabako vartojimas yra viena didžiausių visuomenės sveikatos grėsmių pasaulyje. Kasmet pasaulyje nuo rūkymo sukeltų ligų miršta apie 7 mln. žmonių.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder