Šis birželis buvo pats karščiausias Lietuvos istorijoje

Šis birželis buvo pats karščiausias Lietuvos istorijoje

Šių metų birželis buvo šilčiausias per visą stebėjimų laikotarpį, teigia Lietuvos meteorologai.

„Tikrai buvo pats šilčiausias birželis, vidutinė mėnesio temperatūra buvo 20,1 laipsnio – apie 4,7 laipsnio viršijo vidutinę daugiametę normą, ji yra 15,4 laipsnio“, – BNS teigė Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Tyrimų ir plėtros skyriaus patarėjas dr. Donatas Valiukas.

Visi trys birželio dešimtadieniai buvo labai šilti, antrasis buvo šilčiausias per visą stebėjimų laikotarpį. Vidutinė temperatūra siekė 21,5 laipsnio – 6,5 laipsnio daugiau nei vidutinė antrojo birželio dešimtadienio temperatūra. Trečiasis dešimtadienis taip pat buvo šiltesnis nei įprasta. Tuomet vidutinė temperatūra siekė 19,2 laipsnio.

Pats šilčiausias birželis iki tol buvo 1999 metais, kai fiksuota 18,4 laipsnio vidutinė temperatūra.

„Palyginti su eile praeitų metų, šis birželis nėra normalus, tiek tomis buvusiomis karščio bangomis, tiek tomis aukštomis temperatūromis“, – pasakojo D. Valiukas.

Šiomis dienomis buvęs lietus turėtų padėti miškams, bet dalyje pietryčių Lietuvos – Trakų, Šalčininkų, Prienų, Varėnos rajonuose –išlieka penktos klasės gaisringumo pavojus. Taip pat didelėje Lietuvos dalyje tebėra vidutinis, trečios ir ketvirtos klasės, gaisringumo pavojus. 

Tačiau D. Valiukas pažymėjo, kad meteorologiniai duomenys gali neatspindėti realybės, nes meteorologijos stotys ne visuomet užfiksuoja nedideles, virš tam tikros miško dalies praslinkusias liūtis.

„Vis dėlto meteorologinė sausra pas mus yra jau nuo balandžio vidurio, prasitęsė ir gegužę, birželį, tai nėra labai normalu, labiau tokios anomalios sąlygos“, – sakė jis.

Kitoms keturioms savaitėms meteorologai taip pat prognozuoja šiltesnius nei įprasta orus. Liepos mėnesį vidutinė temperatūra turėtų būti vienu laipsniu šiltesnė nei įprasta (liepos mėnesio vidutinė temperatūra siekia 17,9 laipsnio). Kritulių kiekis jau turėtų būti artimesnis vidutinėms daugiametėms normoms (78 milimetrai per mėnesį), todėl ir miškų gaisringumo pavojus turėtų mažėti.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder