Šiais metais pranyks seniau sukauptos atostogų dienos

Šiais metais pranyks seniau sukauptos atostogų dienos

Nuo naujojo Darbo kodekso įsigaliojimo praėjo beveik 3 metai, o tai reiškia, kad netrukus pranyks iki tada sukauptos atostogos. Nenorintiems jų prarasti vertėtų paprašyti poilsio. 

Naujos redakcijos Darbo kodeksas Lietuvoje galioja nuo 2017 metų liepos 1 dienos. Jo įsigaliojimo įstatyme numatyta, kad iki tos datos nepanaudotų kasmetinių atostogų daugiau kaip už 3 metus turintys darbuotojai gali jas išnaudoti iki 2020 metų liepos 1 dienos.

„Darbuotojai, iki Darbo kodekso įsigaliojimo turintys nepanaudotų kasmetinių atostogų daugiau kaip už 3 darbo metus, turi teisę jas išnaudoti iki 2020 metų liepos 1 d. Nepanaudotos atostogos gali būti pakeistos pinigine kompensacija tik tuo atveju, kai darbo sutartis nutraukiama.

Darbuotojas, neišnaudojęs iki 2017 metų liepos 1 dienos sukauptų atostogų, po 2020 metų liepos 1 dienos praras teisę tiek į šias (sukauptas iki 2017 metų liepos 1 dienos) atostogas (nebegalės jomis pasinaudoti), tiek į jų kompensavimą darbo sutarties nutraukimo atveju“, – DELFI anksčiau aiškino „Jurex“ advokatė Kotryna Jakavičiūtė.

Jei darbuotojas pradėjo kaupti atostogų dienas po 2017 metų liepos 1 dienos ir jų neišnaudoja, bet vis persikelia į kitus metus, tuomet turėtų prisiminti, kad kas 3 metus dalis tų kaupiamų dienų nusibrauks.

„Darbuotojo per kalendorinius metus ar ankstesnius metus sukauptos ir neišnaudotos atostogos kaupiamos ir visos perkeliamos į kitus metus tol, kol neprarandama teisė į jas. Pavyzdžiui, darbuotojas gali būti sukaupęs 20 darbo dienų už 2017–2018 darbo metus, 20 darbo dienų už 2018–2019 darbo metus, o šių atostogų neišnaudojus – jos perkeliamos į 2019–2020 metus. Tokiu būdu 2019–2020 metais darbuotojas turės teisę jau į 60 darbo dienų atostogų.

Teisė pasinaudoti visomis ar dalimi kasmetinių atostogų (arba gauti piniginę kompensaciją už jas, kai darbo sutartis nutraukiama) prarandama praėjus trejiems metams nuo kalendorinių metų, kuriais buvo įgyta teisė į visos trukmės kasmetines atostogas, pabaigos, išskyrus atvejus, kai darbuotojas faktiškai negalėjo jomis pasinaudoti. Taigi, sukauptų atostogų neišnaudojus per trejus metus nuo kalendorinių metų, kuriais buvo įgyta teisė į jas, pabaigos, teisė jomis naudotis ar gauti kompensaciją už jas prarandama“, – dėstė advokatė.

 

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder