Šešėliniu premjeru paskelbtas R. Karbauskis siūlo premjerei pagalbą: mūsų tikslas – padėti daryti mažiau klaidų

Šešėliniu premjeru paskelbtas R. Karbauskis siūlo premjerei pagalbą: mūsų tikslas – padėti daryti mažiau klaidų

Opozicinė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) ketvirtadienį pristatė šešėlinės Vyriausybės sudėtį ir programą. Nepaisant to, kad po 2016 m. laimėtų Seimo rinkimų LVŽS lyderis Ramūnas Karbauskis itin svarbių postų Seimo ir Vyriausybės struktūrose neužėmė – neformaliame Ministrų Kabinete jis paskirtas šešėliniu premjeru.

Pradėdamas pirmąjį šešėlinės LVŽS Vyriausybės posėdį, R. Karbauskis teigė, kad tokio Ministrų Kabineto pagrindinis tikslas bus padėti valdančiajai daugumai išvengti klaidų. „Valstiečių“ lyderis tikino, kad suburtas šešėlinis kabinetas tikrai nesieks trukdyti dabartinių valdančiųjų darbui.

„Šešėlinės Vyriausybės formavimo tikslas yra padėti dabartinei valdžiai, kurią išrinko Lietuvos gyventojai demokratiniuose rinkimuose. Mes tikrai nesiruošiame stoti į poziciją, oponuoti dėl oponavimo ir užsiimti propagandinių žinučių skleidimu. Mes, formuodami šešėlinę Vyriausybę, turime vieną tikslą – padėti daryti mažiau klaidų, kurias darėme mes, kurias dabar daro dabartinė valdžia“, – kalbėjo R. Karbauskis ir viešai kreipėsi į Lietuvos premjerę Ingridą Šimonytę.

„Kreipiuosi kaip LVŽS tarybos patvirtintas (šešėlinis – ELTA) ministras pirmininkas į dabartinės Vyriausybės vadovę Ingridą Šimonytę, sakydamas, kad mes esame pasiruošę visomis išgalėmis dirbti Lietuvos žmonių naudai“, – tikino politikas.

Pasak jo, I. Šimonytės Vyriausybė galėtų net tam tikrais klausimais kreiptis į R. Karbauskio vadovaujamą šešėlinį kabinetą, prašant, pavyzdžiui, konkrečių klausimų ekspertinio įvertinimo.

„Idealiame variante, galbūt taip ir bus, ir tikroji Vyriausybė kreipsis į šešėlinę Vyriausybę, prašydama vieno ar kito klausimo ekspertinio įvertinimo“, – sakė R. Karbauskis.

Kartu LVŽS lyderis pridūrė, kad suformuotas šešėlinis kabinetas turės pozityvios įtakos ir opozicijos darbui.

„Šešėlinė Vyriausybė yra galimybė pačiai opozicijai nukreipti mūsų pastangas į dialogą konkrečiais klausimais“, – sakė jis.

Nors ankstesnėse Seimo kadencijose, pažymėjo R. Karbauskis, konservatoriai yra buvę suformavę šešėlinius Ministrų Kabinetus, dabartinė šešėlinė Vyriausybė, tęsė politikas, bus pirmoji šešėlinė Vyriausybė Lietuvoje, kuri dirbs nuolatos, pagal patvirtintą darbo reglamentą ir programą.

Anot R. Karbauskio, būtent tokio opozicijos konstruktyvaus bendravimo trūko ir ankstesnėje Seimo kadencijoje.

„Nė viena partija per praėjusius ketverius metus tokios Vyriausybės nesuformavo ir konstruktyvaus bendravimo nepasiūlė“, – sakė R. Karbauskis.

Šešėlinės Vyriausybės sudėtis

LVŽS sudarytos šešėlinės Vyriausybės struktūra atitinka I. Šimonytės vadovaujamos Vyriausybės sudėtį. R. Karbauskio vadovaujamą šešėlinį Ministrų Kabinetą sudarys 14 šešėlinių ministrų.

Šešėlinio finansų ministro portfelis tenka Valiui Ąžuolui. Pastarasis kadenciją baigusiame Seime vadovavo Seimo Biudžeto ir finansų komitetui. Šešėlinės teisingumo ministrės pozicija priklausys vienai iš „valstiečių“ lyderių, buvusiai Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkei Agnei Širinskienei.

Aurelijaus Verygos darbo laukas nesikeičia – šešėlinėje Vyriausybėje jis išlaiko sveikatos apsaugos ministro pareigas. Lygiai taip pat ir eksministras Kęstutis Mažeika – jam numatyta šešėlinė žemės ūkio ministro pozicija.

Vietą šešėlinėje „valstiečių“ Vyriausybėje gavo ir Seimo nario mandato neturintis buvęs ilgametis Klaipėdos uosto vadovas Arvydas Vaitkus. Jis regimas kaip šešėlinis susisiekimo ministras.

ELTA primena, kad po savivaldos rinkimų 2019 m., kuriuose uostui vadovavęs A. Vaitkus, vesdamas LVŽS sąrašą, siekė Klaipėdos mero posto, tuomečio susisiekimo ministro Roko Masiulio buvo atleistas iš pareigų dėl galimo interesų konflikto. Kaip tuomet skelbė LRT tyrimų skyrius, LVŽS rinkimų kampaniją rėmė Klaipėdos uoste veikusių įmonių atstovai.

Kaip alternatyvą Agnės Bilotaitės vadovavimui Vidaus reikalų ministerijoje „valstiečiai“ mato Guodą Burokienę. Jai numatyta šešėlinė vidaus reikalų ministrės kėdė. Postas šešėliniame Ministrų Kabinete teko ir parlamentarui Giedriui Surpliui. Jam „valstiečiai“ paskyrė užsienio reikalų ministro portfelį.

Buvusiam Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkui Dainiui Gaižauskui numatytos šešėlinio krašto apsaugos ministro pareigos, Tomui Tomilinui – socialinės apsaugos ir darbo šešėlinio ministro portfelis. Parlamentaras Deividas Labanavičius tapo šešėliniu ekonomikos ir inovacijų ministru.

Eugenijus Jovaiša, ankstesnės kadencijos Seime vadovavęs Seimo Švietimo ir mokslo komitetui, „valstiečių“ šešėlinėje Vyriausybėje bus neformaliu švietimo, mokslo ir sporto ministru.

„Valstiečių“ frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė šešėlinėje Vyriausybėje bus šešėlinė kultūros ministrė, o „valstietis“ Arvydas Nekrošius – šešėlinis energetikos ministras. Galiausiai parlamentarė Ligita Girskienė – šešėlinė aplinkos ministrė.

Posėdyje priimti sprendimai dėl interpeliacijos ministrui ir kreipimosi į teismą dėl studijų kainų

Beveik 50 puslapių apimties šešėlinės Vyriausybės programoje nurodyti siekiniai bei, „valstiečių“ akimis žiūrint, išskirtos svarbiausios problemos socialinėje, sveikatos apsaugos, švietimo, krašto apsaugos, ekonomikos politikoje. Taip pat nurodytos programinės gairės ir kitose srityse, kurios patenka į Lietuvos ministerijų kuruojamas sritis.

Vykusio posėdžio metu šešėlinis sveikatos apsaugos ministras A. Veryga pristatė parengtą memorandumą dėl COVID-19 pandemijos valdymo. Šiame patvirtintame memorandume esamai Vyriausybei siūloma smulkiesiems verslams sudaryti ir išlaikyti lygiavertes sąlygas bei galimybes veikti, kaip kad yra sudarytos galimybės veikti stambiajam verslui. Kartu pasiūlyta Vyriausybei gerinti vakcinavimo procesą ir užtikrinti pagalbą sunkumus patiriančioms šeimoms.

Šešėlinis LVŽS Ministrų Kabinetas taip pat pasisakė dėl Nacionalinio susitarimo dėl švietimo bei pritarė iniciatyvai kreiptis į Lietuvos vyriausiąjį administracinį teismą dėl švietimo, mokslo ir sporto ministro įsakymo dėl padidintų norminių studijų kainų. Vykusiame posėdyje taip pat pasiūlyta LVŽS frakcijai Seime inicijuoti interpeliaciją aplinkos ministrui Simonui Gentvilui.

 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder