Seimo pirmininkė: bandysime įtikinti kolegas, kad reikia įteisinti nuotolinį Seimo darbą

Seimo pirmininkė: bandysime įtikinti kolegas, kad reikia įteisinti nuotolinį Seimo darbą

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad pirmadienį Seimo valdyba spręs dėl greitesnio nuotolinio darbo įteisinimo, „valstiečius“ bandys įtikinti nestabdyti Seimo statuto pataisų.

Siekiant pažaboti viruso plitimą Seime taip pat numatyta kas savaitę testuoti parlamentarus dėl koronaviruso (COVID-19), prie parlamento gali atsirasti mobilus patikros punktas.

Ketvirtadienio vakarą parlamento vadovė V. Čmilytė-Nielsen pranešė užsikrėtusi koronavirusu. Taip pat serga Liberalų sąjūdžio frakcijos nariai buvęs parlamento vadovas Viktoras Pranckietis bei Jonas Varkalys.

Pirmadienį – sprendimai dėl nuotolinio darbo

„Sutarėme, kad pradėsime visas reikalingas procedūras dėl nuotolinio darbo ir pirmadienį ryte valdybos posėdyje bus pateikti konkretūs projektai dėl perėjimo prie nuotolinio darbo“, – penktadienį per nuotolinę spaudos konferenciją sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Ji pripažino, kad procesas gali užtrukti, nes yra nemažai „tiek techninių, tiek teisinių aspektų“, be to, opozicinė „valstiečių“ frakcija surinko parašus, kad teikiamas Seimo statuto pataisas įvertintų ekspertai.

V. Čmilytė-Nielsen teigė, jog „valstiečius“ bus siekiama įtikinti, kad jie nestabdytų pataisų, nes „bendras tikslas yra užtikrinti nepertraukiamą parlamento darbą“.

„Statutą būtina keisti ir yra galimybė, kad bus šiek tiek apsunkintas pakeitimas, nes grupė Seimo narių jau kreipėsi dėl ekspertinės išvados šiam pakeitimui, tai yra vienas iš būdų, kaip stabdyti vieno ar kito projekto priėmimą. Bandysime įtikinti kolegas, kad tokie pakeitimai reikalingi, kad užtikrintume sklandų Seimo darbą“, – kalbėjo parlamento vadovė.

„Valstietė“: pataisomis kuriami spąstai

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovė Agnė Širinskienė sako, jog opozicija negali pritarti Seimo statuto pataisoms, anot buvusios Teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovės, jos sudarytų galimybę valdantiesiems piktnaudžiauti galiomis. Grupė opozicinių „valstiečių“ dėl Seime teikiamų nuotolinius posėdžius įteisinančių Seimo statuto pataisų prašo ekspertinio vertinimo. Tam surinkti parašai.

„Tas jų pasiūlymas įvestų chaosą, jie vienu sakiniu įteisina nuotolinius posėdžius, bet nesutvarkius visų procedūrų įsijungia straipsnis, kuris sako, kad visi klausimai sprendžiami pirmininkaujančio pasiūlymu be diskusijų. Mes tikrai matome grėsmę, kad bus Baltarusija“, – BNS sakė A. Širinskienė.

„Jei jau prie Baltarusijos varianto sistemingai einama ribojant mūsų teises, šiuo atveju Seimo pirmininkas arba kas nors iš valdančiųjų pirmininkų siūlys savo taisykles ir mes netgi diskutuoti pagal Statutą negalėsime, ir iš tiesų kuriami spąstai“, – kalbėjo A. Širinskienė.

„Valstietė“ taip pat svarstė, kad Seime plintant COVID-19 iš viso būtų galima skelbti dviejų savaičių pertrauką arba bent grįžti prie pavasarį taikyto darbo modelio, kai plenarinius posėdžius Seimo nariai stebėjo kabinetuose, į salę susirinkdavo tik balsuoti.

„Kita vertus, mes čia liberalų dėka tiek prikontaktavome, kad, kaip ponas Veryga sako, tikrai reikėtų daryti dviejų savaičių pertrauką, nekviečiant kanceliarijos darbuotojų, ir su tuo židiniu susitvarkyti, nes manau, kad situacija Seime darosi grėsminga“, – teigė parlamentarė.

Tačiau ji teigė, jog „valstiečiai“ gali pakeisti nuomonę dėl nuotolinių posėdžių, jei bus teikiami aiškesni siūlymai ir opozicijos teisės bus užtikrintos.

Parlamentarai bus testuojami

Seimo vadovybė taip pat numatė, kad siekiant užkirsti kelią viruso plitimui parlamentarai kas savaitę bus testuojami dėl koronaviruso.

„Nutarėme, kad bus nustatyta labai aiški ir konkreti tvarka, kaip Seimo nariai galės būti kas savaitę testuojami, jau šiandien daliai Seimo narių bus sudaryta galimybė testuotis, pirmadienį bus sudaryta galimybė šalia Seimo rūmų atlikti testus visiems Seimo nariams, kad užtikrintume, kad užsikrėtusieji, kurie nejaučia simptomų, nebūtų Seimo salėje“, – per spaudos konferenciją sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Anot jos, šalia parlamento gali būti įrengtas mobilus patikros punktas, tačiau detales kanceliarija dar derina su Nacionaliniu visuomenės sveikatos centru.

„Viena iš galimybių, kad būtų mobilus punktas prie Seimo, bet reikia adresuoti klausimą kanceliarijai, jie derina sprendimą su Nacionaliniu visuomenės sveikatos centru ir manau, kad artimiausiu metu tie sprendimai bus priimti“, - teigė Seimo pirmininkė.

Taip pat Seimo plenarinių posėdžių salėje planuojama įrengti pertvaras tarp Seimo narių darbo vietų, parlamentarų bus prašoma nesibūriuoti, mažiau vaikščioti po salę.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder