Seimo narį V. Gapšį tyrimo komisija siūlo „atiduoti“ į prokurorų rankas

Seimo narį V. Gapšį tyrimo komisija siūlo „atiduoti“ į prokurorų rankas

Seimo tyrimo komisija siūlo panaikinti Seimo nario „darbiečio“ Vytauto Gapšio teisinę neliečiamybę.

Už tai, kad būtų tenkinamas generalinio prokuroro Evaldo Pašilio prašymas ir būtų leista Seimo narį V. Gapšį į „patraukti baudžiamojon atsakomybėn, jį suimti ar kitaip suvaržyti jo laisvę“, penktadienį balsavo 8 Seimo nariai, balsavusių prieš ir susilaikiusių nebuvo.

Komisijos narė „darbietė“ Ieva Kačinskaitė-Urbonienė nuo balsavimo nusišalino.

Galutinį sprendimą dėl V. Gapšio teisinės neliečiamybės tars Seimas, kuris turės balsuoti dėl komisijos išvados.

„Komisija apsisprendė, kad visgi duoda sutikimą patraukti Seimo narį V. Gapšį baudžiamojon atsakomybėn. Išklausėme prokuroro ir paties V. Gapšio paaiškinimus, komisijų narių nuomones. Visi sutarėme, kad visgi yra pagrindas duoti sutikimą, tas pagrindas yra nurodytas ir generalinio prokuroro  rašte, yra pridėtas ir  teismo nutarimas, kuriame išsamiai nurodytos tos nusikalstamos veikos, kuriomis yra kaltinamas Vytautas Gapšys. Tik teismas vykdo teisingumą, mes nesame ta institucija,  kuri už teismą turi spręsti, tuo labiau kad byla jau yra teisme“,– komentuodama komisijos sprendimą penktadienį žurnalistams Seime sakė komisijos pirmininkė Irena Haase.

Tyrimo komisija dėl V. Gapšio teisinės neliečiamybės penktadienį išklausė Generalinės prokuratūros prokuroro  Justo Lauciaus  ir paties V. Gapšio argumentus.

Tyrimo komisijos nariai posėdyje bandė išsiaiškinti, ar  V. Gapšio byloje yra politinio  susidorojimo požymių. „Kur jūs matote tą susidorojimą?“,– V. Gapšio klausė parlamentarė Vilija Targamadzė.  

Seimo narys Vytautas Gapšys tvirtino, kad jis  vykdė savo Seimo nario veiklą ir už ją yra persekiojamas.

„Mūsų komisijos  nariai tikrai nerado politinio  susidorojimo požymių.  Prokuroras patikino, kad tokių duomenų byloje nėra“,– žurnalistams sakė I. Haase.

Seimas buvo pavedęs komisijai tyrimą atlikti iki šių metų gruodžio 23 d.

ELTA primena, kad šių metų gruodžio 3 d. Seimas, išklausęs generalinio prokuroro E. Pašilio pranešimą, sudarė tyrimo komisiją, kuriai vadovauja Seimo TS-LKD frakcijos narė I. Haase.

Komisijoje dirba 11 Seimo narių: Dalia Asanavičiūtė, Irena Haase, Raimundas Lopata, Bronislovas Matelis, Tomas Vytautas Raskevičius, Linas Slušnys, Algirdas Stončaitis, Agnė Širinskienė, Vilija Targamadzė, Remigijus Žemaitaitis ir Ieva Kačinskaitė-Urbonienė.

Generalinis prokuroras Evaldas Pašilis Seimą informavo, kad šių metų lapkričio 11 dieną Vilniaus apygardos teismas priėmė nutartį, kuria jam pavedė kreiptis į Seimą dėl sutikimo leisti patraukti baudžiamojon atsakomybėn V. Gapšį, suimti ar kitaip suvaržyti jo laisvę.

Anot E. Pašilio,  baudžiamojoje byloje V. Gapšiui pareikšti kaltinimai dėl keturių sunkių korupcinio pobūdžio nusikaltimų.

„V. Gapšys kaltinamas, kad, būdamas valstybės tarnautoju, valstybės politiku 2012–2016 metų kadencijos Seimo nariu, Darbo partijos frakcijos Seime nariu, taip pat būdamas valstybės tarnautojui prilygintu asmeniu, politinės partijos – Darbo partija pirmininko pirmuoju pavaduotoju, šios partijos tarybos, partijos valdybos nariu (...), nuo 2015 m. rugsėjo 8 d. iki 2016 m. sausio 22 d. Vilniuje kyšininkavo ir prekiavo poveikiu“, – Seimo posėdyje sakė E. Pašilis, primena ELTA.

Seimo narys be Seimo sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, suimamas, negali būti kitaip suvaržoma jo laisvė. Dėl Seimo nario patraukimo baudžiamojon atsakomybėn bei jo laisvės suvaržymo gali kreiptis tik šalies generalinis prokuroras.

Jadvyga Bieliavska (ELTA)

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder