Seimas palaikė prezidento veto dėl rinkimų kartelės

Seimas palaikė prezidento veto dėl rinkimų kartelės

Seimas palaikė prezidento Gitano Nausėdos veto dėl įstatymo pataisų, numatančių žemesnę patekimo į parlamentą kartelę partijoms ir koalicijoms iki 3 ir 5 procentų.

Už veto atmetimą balsavo tik 70 Seimo narių, prieš buvo 51, susilaikė 2.

Seimo narys Naglis Puteikis Seime teigė, kad valdantieji prieš balsavimą sulaukė iš Prezidentūros skambučių su prašymu palaikyti G. Nausėdos veto.

„Mano giliu įsitikinimu, Prezidentūros skambučiai Seimo nariams dėl trijų procentų barjero yra antikonstituciški“, – sakė N. Puteikis.

Konservatorius Jurgis Razma prašė patikslinti, kas Seimo nariams skambino iš Prezidentūros.

„Seimo nariai (...) neturėtų laidytis tokiais abstrakčiais kaltinimais svarbiai valstybės institucijai, kuo mes laikome prezidentą. (...) Pateikite argumentus. Kuomet kalbama, kad kažkokie Seimo nariai sulaukė skambučių, įvardinkite, kokie Seimo nariai ir iš kokių Prezidentūros darbuotojų“, – klausė Seimo narys J. Razma.

Kartelės mažinimas įneštų dar didesnį chaosą į Seimą

Prezidento patarėjas Povilas Mačiulis, pristatydamas G. Nausėdos veto, teigė, kad ši valdančiųjų iniciatyva tiesiog dar labiau trikdytų Seimo darbą ir neprisidėtų prie teisėkūros kokybės. Kaip pažymėjo P. Mačiulis, nustatyti žemesni rinkimų slenksčiai – 3 proc. partijų kandidatų sąrašams ir 5 proc. jungtiniams kandidatų sąrašams – lemtų didesnį Seimo susiskaldymą į smulkias frakcijas ir mažesnį Vyriausybės stabilumą.

„Nebuvo tinkamai atsižvelgta į Seimo, kaip tautos atstovybės, konstitucinę sampratą (...) Seimo susiskaldymui į smulkias frakcijas, taip nesudarant prielaidų užtikrinti Seimo veiklos stabilumą“, – sakė P. Mačiulis.

Pasak prezidento patarėjo, žemesnių rinkimų slenksčių nustatymas daugiamandatėje rinkimų apygardoje atvestų prie didesnės Seimo fragmentacijos, apsunkintų valdančiosios koalicijos formavimą ir trikdytų sklandų Seimo bei Vyriausybės darbą.

„Algirdo Paleckio frontas būtų patekęs į Seimą“, – sakė P. Mačiulis.

Seimo posėdžio salėje tam pritarė ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) Žygimantas Pavilionis.

„Gerbiamas pranešėjau, tikrai pritariu jūsų argumentams dėl veto ir dėl Seimo fragmentacijos, tačiau tiek, kiek man teko pažinti užsienio šalių pavyzdį, toks kartelės nuleidimas leidžia į parlamentą patekti radikalioms jėgoms, kurioms dažnai daroma trečiųjų valstybių įtaka“, – sakė Ž. Pavilionis.

TS-LKD frakcijos narys Laurynas Kasčiūnas taip pat pasisakė prieš valdančiųjų iniciatyvą mažinti rinkimų kartelę ir siūlė palaikyti prezidento veto.

„Bandymas įveikti prezidento veto nėra nuoširdus noras padidinti demokratiją Lietuvoje, o žmonių noras išspręsti savo asmeninius grupinius interesus. Tai yra nenuoširdu ir dėl to, kad, priėmus šį įstatymą, sukursite politinį ir teisinį chaosą Lietuvoje“, – teigė L. Kasčiūnas.

R. Karbauskis: rinkimų kartelės mažinimas reikalingas demokratijai

Tuo metu „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis teigia, kad rinkimų kartelės mažinimo reikia brandžiai demokratinei valstybei.

„Mes kalbėjome apie demokratiją, ir mes, pasirodo, buvome absoliučiai teisūs, sakydami, kad demokratinėse valstybėse kartelės sumažinimas yra žingsnis į platesnę demokratiją. Pasirodo, kad 2007 ir 2010 m. Europos Taryba priėmė rezoliuciją, kurioje rekomendavo visoms šalims, kurios laiko save demokratinėmis, turėti 3 procentų kartelę. To mes nežinojome, kai balsavome Seime. Dabar mes tai jau žinome“, – anksčiau sakė R. Karbauskis.

Prieš Seimo posėdį premjeras Saulius Skvernelis teigė, kad palaiko daugiamandatės kartelės mažinimą iki 3 proc.

„Mane įtikino argumentai, kurie buvo išsakyti. Ir aš palaikysiu kartelės sumažinimą iki 3 proc.“, – sakė premjeras.

Tam, kad prezidento veto būtų atmestas, turėjo balsuoti ne mažiau nei 71 Seimo narys.

Taip pat šalies vadovo vetuoti šį projektą prašė tiek Seimo opozicija, tiek šalies politologai.

Šiuo metu partijos kandidatų sąrašas Seimo narių mandatų gali gauti tik tada, jeigu už jį balsavo ne mažiau kaip 5 proc. rinkimuose dalyvavusių rinkėjų, o jungtinis kandidatų sąrašas mandatų dalybose dalyvauja tik tada, jeigu už jį balsavo ne mažiau kaip 7 proc. rinkimuose dalyvavusių rinkėjų.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder