Seimas galutinai pritarė pakeitimams: už vaikų izoliaciją bus mokamos išmokos

Seimas galutinai pritarė pakeitimams: už vaikų izoliaciją bus mokamos išmokos

Seimas galutinai pritarė siūlymui mokėti ligos išmokas už mažų vaikų ar vaikų su negalia priežiūrą, kai jiems paskiriama privaloma izoliacija dėl lankymosi koronaviruso paveiktoje šalyje arba tiesioginio sąlyčio su sergančiuoju. 

Tokios išmokos bus mokamos už visus vaikus iki ketvirtos klasės pabaigimo ir vaikus su negalia iki 21 metų, kai jie mokosi pagal bendrojo ar specialiojo ugdymo programą.

Ligos išmokos už izoliacijoje iki pataisų įsigaliojimo buvusių mažų vaikų ir vaikų su negalia priežiūrą bus išmokėtos atgaline tvarka. Vaikų tėvams, globėjams ar dirbantiems seneliams, kurie turėjo nedarbingumą šių vaikų priežiūrai izoliacijos laikotarpiu, nieko daryti nereikia – „Sodra“ išmoką išmokės remdamasi gydytojo išduoto nedarbingumo pažymėjimo informacija. 

Teisę gauti ligos išmokas turi dirbantieji, kurie turi sukaupę bent 3 mėnesių ligos socialinio draudimo stažą per paskutinius metus arba ne trumpesnį nei 6 mėnesių stažą per paskutinius dvejus metus. 

Išmokos už vaikų, neįgaliųjų ar senjorų priežiūrą:

VAIKO IZOLIACIJA. Kai Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) paskiria privalomą izoliaciją vaikui, kuris yra ne vyresnis nei ketvirtokas, ar vaikui su negalia iki 21 metų, jei jis mokosi pagal bendrojo ar specialiojo ugdymo programą, tuomet vienam iš tėvų, globėjų ar dirbančių senelių gali būti mokama ligos išmoka už nesergančio vaiko priežiūrą. 

Ligos išmoka už vaiko priežiūrą siekia 65,94 proc. nuo atlyginimo „ant popieriaus“. Ji yra mokama privalomos izoliacijos laikotarpiu, bet ne ilgiau kaip 14 kalendorinių dienų. 

Privaloma izoliacija vaikui gali būt paskiriama dviem atvejais – kai vaikas be tėvų ar globėjų lankėsi koronaviruso paveiktoje šalyje arba kai turėjo tiesioginį sąlytį su sergančiuoju. Išmoka nepriklausytų, jeigu vaikas į koronaviruso paveiktą šalį išvyko, kai ši šalis jau buvo įtraukta į paveiktų valstybių sąrašą. 

Jeigu vaikas koronaviruso paveiktoje šalyje lankėsi su tėvais ar globėjais, tėvai ar globėjai turi izoliuotis patys, todėl jiems išmoka mokama kaip už suaugusių asmenų izoliaciją, o ne už vaiką. Ligos išmoka už suaugusio asmens izoliaciją siekia 62,06proc. nuo atlyginimo „ant popieriaus“. 

KLASĖS AR VISOS MOKYKLOS IZOLIAVIMAS. Kai mokykloje ar darželyje Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) teikimu paskelbiamas infekcijų plitimą ribojantis režimas ir pereinama prie nuotolinio mokymo ar ugdymo procesas apribojamas, tuomet už vaikus, ne vyresnius nei ketvirtokai, ir vaikus su negalia iki 21 metų, jei jie mokosi pagal bendrojo ar specialiojo ugdymo programą, gali būti mokama ligos išmoka. 

Ligos išmoka už vaiko priežiūrą siekia 65,94 proc. nuo atlyginimo „ant popieriaus“, ji gali būti mokama vienam iš tėvų, globėjų ar dirbančių senelių tiek ilgai, kiek trunka infekcijų plitimą ribojantis režimas. 

Svarbu pažymėti, kad tokia priemonė bus taikoma, kai infekcijų plitimą ribojantis režimas mokykloje, darželyje ar atskiroje klasėje paskelbiamas dėl ligos, dėl kurios Lietuvoje galioja ekstremali padėtis ar karantinas. Šiuo metu šalyje galioja ekstremali padėti dėl COVID-19 plitimo. 

Kai infekcijų plitimą ribojantis režimas paskelbiamas dėl kitos ligos, pavyzdžiui, gripo, tuomet išmoka mokama už vaikų, besimokančių pagal ikimokyklinio, priešmokyklinio ar pradinio ugdymo programą, priežiūrą ir ne ilgiau nei 14 kalendorinių dienų.  

DIENOS CENTRO SENJORAMS AR ŽMONĖMS SU NEGALIA UŽDARYMAS. Kai saugantis koronaviruso plitimo duris užveria dienos centrai, skirti neįgaliesiems ar senjorams, tuomet juos prižiūrintiems asmenims gali būti mokama ligos išmoka. Šiuo atveju įstatyme atsirado pakeitimas, kuris leidžia ligos išmokas mokėti ne tik karantino, bet ir ekstremaliosios situacijos laikotarpiu. 

Ligos išmoka už asmens su negalia ar pensinio amžiaus dienos centro lankytojo priežiūrą siekia 65,94 proc. nuo atlyginimo „ant popieriaus“. 

Kai užsiveria dienos centras, skirtas žmonėms su negalia, ligos išmoka mokama vienam iš negalią turinčio asmens tėvų ar globėjų. 

Kai laikinai nebeveikia dienos centras, skirtas senjorams, ligos išmoka gali būti mokama senjoro sutuoktiniui, jo globėjui ar vienam iš vaikų. 

Išmoka mokama tiek ilgai, kiek neveikia dienos centras. 

Primename, kad Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui (NVSC) paskyrus privalomą izoliaciją suaugusiam asmeniui, nedarbingumo laikotarpiu jam gali būti mokama 62,06 proc. dydžio ligos išmoka nuo darbo užmokesčio „ant popieriaus“. Išmoka priklauso, jeigu suaugęs asmuo neturi galimybės dirbti nuotoliniu būdu ir jeigu jam nėra paskelbta prastova. Ji mokama privalomos izoliacijos laikotarpiu, bet ne ilgiau kaip 14 kalendorinių dienų. 

Kai prižiūrimas sergantis vaikas iki 14 metų, tuomet vienam jo tėvų, globėjų ar dirbančių senelių mokama 65,94 proc. dydžio ligos išmoka nuo darbo užmokesčio „ant popieriaus“. Išmoka mokama ne ilgiau nei už 14 kalendorinių dienų, išskyrus itin sudėtingas ligas, kurių gydymas yra ilgalaikis. 

Kai prižiūrimas kitas sergantis šeimos narys, tuomet prižiūrinčiam asmeniui gali būti mokama 65,94 proc. dydžio ligos išmoka nuo darbo užmokesčio „ant popieriaus“, bet ne ilgiau nei už 7 kalendorines dienas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder