Reitingai: ryškėja lyderiai rinkimuose į prezidentus

Reitingai: ryškėja lyderiai rinkimuose į prezidentus

Kas iš Lietuvos visuomenės veikėjų būtų geriausi pretendentai į prezidento postą? Toks klausimas buvo pateiktas rugsėjo 7-16 d. atliktos „Vilmorus“ apklausos dalyviams. Jie savo nuožiūra galėjo išvardyti pavardes.

Reprezentatyvi „Vilmorus“ apklausa, kaip, beje, ir daugelis kitų pastarųjų visuomenės nuomonės tyrimų, parodė, kad kol kas daugiausia simpatijų nusipelno ekonomistas Gitanas Nausėda, šios savaitės pradžioje oficialiai paskelbęs apie savo ambicijas siekti šalies vadovo posto. 22,3 proc. apklaustųjų mano, kad buvęs SEB banko darbuotojas geriausiai tiktų vadovauti valstybei.

Ši „Vilmorus“ apklausa taip pat atskleidė, kad dalis pretendentų (ir jau pasiskelbusių apie dalyvavimą rinkimuose, ir dar ne) turėtų rungtis dėl išėjimo į antrąjį rinkimų turą, o kitai daliai, sporto terminais šnekant, teks pasitenkinti žemesne lyga.

Gyventojų nuomone, aukščiausioje lygoje, be G.Nausėdos, galėtų rungtis dar apie apsisprendimą kandidatuoti nepranešęs premjeras Saulius Skvernelis (16,6 proc.), diplomatas Vygaudas Ušackas (12,9 proc.), kita galima konservatorių kandidatė Seimo narė Ingrida Šimonytė (10 proc.).

Ko gero, į šią grupę patektų ir Kauno meras Visvaldas Matijošaitis (7,8 proc.). Bet pastaruoju metu šio politiko reitingai smuktelėjo, be to, ir jis pats apie galimybes dalyvauti rinkimuose kalba vis migločiau.

Į antrą lygą rinkėjai siųstų vieną Sąjūdžio šauklių filosofą Arvydą Juozaitį (3,3 proc.), jau atsisakiusį kandidatuoti Seimo narį Žygimantą Pavilionį (3,1 proc.), Seimo narius Aušrą Maldeikienę (3 proc.), Naglį Puteikį (2,8 proc.), europarlamentarą Petrą Auštrevičių (2,5 proc.).

Nuo pastarųjų nedaug atsilieka dar grupė veikėjų, ypač atsižvelgiant į galimą apklausos paklaidą.

Apklausos dalyviai iš viso paminėjo 37 galimų pretendentų į prezidentus pavardes.

Tuo metu į populiariausių veikėjų rikiuotės viršūnę piliečiai po vasaros atostogų sugrąžino prezidentę Dalią Grybauskaitę.

Nors per porą mėnesių šalies vadovę palankiai vertinančiųjų pagausėjo nežymiai (nuo 56,5 iki 58,1 proc.), sumažėjo palankumas buvusiam lyderiui V.Matijošaičiui (nuo 60,6 iki 54 proc.).

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius šiek tiek pralenkė anksčiau trečioje vietoje buvusį S.Skvernelį, kurio rėmėjų sumažėjo, o kritikų padaugėjo.

Tačiau labiausiai nugarmėjo švietimo ir mokslo ministrės Jurgitos Petrauskienės reitingas.

Be abejo, tai lėmė ir daug aistrų kelianti švietimo reforma, ir sumaištis dėl mokytojų atlyginimų, ir įsiplieskęs skandalas dėl politikės sutuoktinio įtartinai sėkmingų verslo sandorių su Švietimos ir mokslo ministerijai pavaldžiomis įstaigomis.

Apklausos dalyviai taip pat nepaglostė vieno kitam į atlapus aršiai kimbančių valstiečių ir konservatorių lyderių Ramūno Karbauskio bei Gabrieliaus Landsbergio.

Tiesa, jų vadovaujamos partijos liko pirmaujančios ir dabar žengia koja kojon, nors vasaros viduryje į priekį buvo išsiveržę konservatoriai.

Beje, net 24,4 proc. prisipažino nežinantys, už kurią partiją balsuotų.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder