Pritarė - darbo skelbime bus būtina skelbti algą

Pritarė - darbo skelbime bus būtina skelbti algą

Parlamentas ketvirtadienį nusprendė įpareigoti darbdavius darbo skelbimuose informuoti, koks atlyginimas darbuotojui siūlomas.

Už tai, kad Darbo kodekso pataisos būtų priimtos, balsavo 66 Seimo nariai, prieš buvo 5 parlamentarai, susilaikė 30 Seimo narių.

Parlamentarė, konservatorių frakcijos narė Gintarė Skaistė sakė pritarianti įstatymo projektui, tačiau akcentavo, kad jis turi trūkumų – pavyzdžiui, jame nenurodomas kontrolės mechanizmas, kaip darbdaviai viešins preliminarų atlyginimą.

„Norėčiau pritarti šiam įstatymo projektui, kuris kalba, kad darbdaviai turėtų viešinti preliminarų darbo užmokestį darbo skelbimuose. Šiandien darbo rinka keičiasi, viskas gyvenime greitėja ir atrodo, kad praeiti visas procedūras tam, kad galų gale sužinotum, koks atlyginimas tau galėtų būti pasiūlytas, darosi absoliučiai nebeprasminga“, – sakė G. Skaistė.

„Tačiau, nepaisant to, matau įstatyme keletą abejotinų vietų, kad nėra numatyta jokio kontrolės mechanizmo, ar darbdaviai iš tikrųjų viešins tą darbo užmokestį. Nenumatytos nuobaudos, jei jie to nedarys arba darys netiksliai, nurodydami ne tokį darbo užmokestį, koks galų gale bus pasiūlytas“, – tęsė Seimo narė.

Tuo metu liberalų frakcijai priklausantis Simonas Gentvilas įstatymo pataisai nepritarė.

„Man atrodo reikėtų balsuoti „prieš“, nes darbdaviai, siekdami išvengti kontrolės mechanizmų ar pažeidimų, nurodys milžinišką intervalą, kas yra leidžiama šituo įstatymu. (Juo. – ELTA) sakoma nurodyti bazinio atlyginimo intervalą, tai jį galima nurodyti nuo minimalaus atlyginimo iki tris keturis kartus viršijančio minimalų atlyginimą“, – sakė S. Gentvilas.

Konservatorių frakcijai priklausantis Rimantas Jonas Dagys sakė, jog normaliai besiverčiantis verslas neturėtų bijoti darbo skelbime informuoti apie atlyginimą.

„(...) Yra tiesiog pažeidžiamas tam tikras konkurencijos principas apgaudinėjant žmones, kurie ateina sukeltais lūkesčiais, o paskui jie neišsipildo. Jei mes kalbame apie orią valstybę ir žmonių pasitikėjimą normaliu verslu, (...) nėra tikrai jokios baimės normaliai besiverčiančiai įmonei deklaruoti tuos skaičius (...) Žmogus jausis oresnis, žinodamas ko jis gali tikėtis ir jam nebus primetamos kitos sąlygos, kurias jis nelauktai sužino iš darbdavio“, – sakė R. J. Dagys.

Įstatymo pakeitimo projekto aiškinamajame rašte teigiama, kad nauja Darbo kodekso nuostata paskatins darbdavių socialinę atsakomybę ir sustiprins darbuotojo derybinę galią.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder