2020 m. lapkričio 23 d. 18:39 val., pirmadienis

ve  >  Žinios  >  Lietuva  >  Lietuva

Lietuva

Pristatytas skaniausių ir įdomiausių ledų žemėlapis

2020-07-08, 12:45

Keliauk Lietuvoje

Pristatytas skaniausių ir įdomiausių ledų žemėlapis nuotrauka, foto

Reklama

Medus, vynas ir kalnų sniegas. Tokios buvo sudedamosios vienų iš pirmųjų ledų, kuriais gardžiavosi imperatorius senovės Romoje, dalys. Nors pasak Europos ledų asociacijos „Euroglaces“, Europos ledų istorijos pradžia laikoma tik XVII a. pabaiga, kai ledams gaminti pradėti naudoti pieno produktai.

Pasak Lietuvos kulinarinio paveldo tyrinėtojo prof. Rimvydo Laužiko, Abiejų Tautų Respubliką ledai pasiekė ir išpopuliarėjo XVIII a.: „Viena žinomiausių šio saldumyno mėgėjų buvo kunigaikštienė Aleksandra Oginskienė, Mykolo Kazimiero Oginskio žmona. Žinome, kad 1783 m. liepą jos dvare Siedlcuose (dab. Lenkija) be kitų valgių, ledais buvo vaišintas Lenkijos karalius ir Lietuvos didysis kunigaikštis Stanislovas Augustas Poniatovskis“.

Pirmuosius ledų receptus mūsų krašte randame 1783 m. išleistoje Wojciecho Wincento Wielądkos kulinarinėje knygoje „Kucharz doskonały...“. Jis aprašė vaisinių ledų (vyšnių, serbentų, žemuogių, aviečių ir šaltalankių) gamybos ypatumus bei paminėjo ledų tortą. XVIII a. pabaigoje ledai tapo neatskiriama saldumynų asortimento dalimi. 1785–1809 metais Radviloms dirbęs saldumynininkas Frydrichas Dollingeris jau buvo įvaldęs ir ledų gamybos meną.

Pirmieji ledai, kuriais smaguriavo lietuviai, be minėtų vyšnių, serbentų, žemuogių, aviečių ir šaltalankių, buvo apelsino žiedų, žibuoklių, rožių, migdolų, graikiškų riešutų, lazdyno riešutų, pistacijų, šafrano, kavos, karamelės, gvazdikėlių skonio.

O štai dabartiniais laikais, vidutiniškai 7 litrus ledų per metus, t.y. apie pusantros porcijos kiekvieną savaitę, sulaižantys lietuviai nėra tarp didžiausių smaližių pasaulyje. Mus net keturis kartus lenkia Naujosios Zelandijos gyventojai. Tačiau skonių gausa tikriausiai galėtume varžytis ne tik su jais. Atnaujintame šaltųjų desertų žemėlapyje – skoniai, nuo kurių galima ištirpti: nuo rūkytos skumbrės iki agurkų, bijūnų žiedlapių, žiedadulkių, kiškio kopūstų ir alaus salyklo.

ATSISIŲSKITE LEDŲ ŽEMĖLAPĮ (PDF)

Griežtai draudžiama "Vakarų eksprese" paskelbtą informaciją kopijuoti ir platinti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitaip ją naudoti neturint raštiško leidėjų sutikimo. Turinio naudojimo taisyklės.

Tavo komentaras

Vardas*

El. paštas

Komentaras*

Siunčiama. Prašome palaukti...

Šiandien VE.lt skaitykite

Lietuva

Seimo valdybai pirmadienio rytą nusprendus daryti savaitės trukmės plenarinių posėdžių pertrauką, parlamento...

V. Čmilytė-Nielsen: prieš grįžtant posėdžiauti Seimo nariai bus raginami testuotis nuotrauka, foto

Kas ketvirtas lietuvis maistą išmeta bent kartą per savaitę, o kas ...

Pagrindinė maisto išmetimo priežastis − perdėtas lietuvių vaišingumas nuotrauka, foto

Šitiek kartų žadėjo vienaip, o padarė kitaip, kad dabar net nesinori ...

R. Karbauskio žinia užtemdė I. Šimonytės šlovės akimirką nuotrauka, foto

Dalis Seimo rinkimus pralaimėjusių politikų rado darbą parlamente – jie įsidarbino buvusių...

Neišrinkti buvę parlamentarai darbinasi buvusių kolegų padėjėjais nuotrauka, foto

Praminė kopūstų bačka: nardymo šachta - teismų karuselėje nuotrauka, foto

Klaipėda, Prieš porą metų duris atvėręs Klaipėdos baseinas skendi karantino padiktuotoje tyloje, tačiau...

Nori gyventojus saugoti nuo uosto triukšmo nuotrauka, foto

Klaipėda, Šiuo metu rengiami detaliojo plano sprendimai, kurie leistų 3 hektarų ploto teritoriją...

"Džiaugiamės, kad Eurolygos komandai pasipriešinome du kėlinius" nuotrauka, foto

Sportas, "Pirmą rungtynių pusę gana neblogai atsilaikėme, kontroliavome pirmiausia savo žaidimą, išpildėme derinius....

Kretingoje žuvo dviratininkas nuotrauka, foto

Kriminalai, Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato komunikacijos poskyrio vedėja Andromeda Grauslienė informavo, kad...

Klaipėda, Paskelbta prieš 38 min.

Kriminalai, Paskelbta prieš 1 val.

Pasidalink

Jūsų vardas*

Draugo el. paštas*

Komentaras

Siunčiama. Prašome palaukti...