Prieš sprendimą dėl kaukių – prekybininkų žinia, kaip keistųsi kainos ir atsargų kiekis

Prieš sprendimą dėl kaukių – prekybininkų žinia, kaip keistųsi kainos ir atsargų kiekis

Ekspertų tarybai pasiūlius atsisakyti prievolės lauke dėvėti apsaugines veido kaukes, o dėvimas patalpų viduje pakeisti tik medicininėmis kaukėmis arba respiratoriais, dėl galimai išaugsiančios paklausos įtakos medicininių kaukių kainai ir trūkumui pasisakė vaistinių bei prekybos tinklai.

Anot naujienų portalo lrytas.lt kalbintų prekybininkų, šiuo metu rinkoje medicininių kaukių trūkumo nėra, todėl ir kainų pokyčių ar prekių trūkumo neturėtų būti. Tiesa, kitoks scenarijus gali laukti respiratorių. Tuo metu vaistinių atstovų vertinimai dėl siūlymo patalpose dėvėti tik medicinines kaukes išsiskyrė.

Reguliari prekė

„Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė teigė, jog šiuo metu rinkoje medicininių kaukių trūkumo nėra, todėl ir ryškesnių kainų pokyčių neturėtų būti, tuo metu situacija dėl respiratorių yra kiek kitokia.

„Respiratorių pasiūla rinkoje yra mažesnė, todėl esant didesniam poreikiui jų įsigyti gali būti sunkiau ir kainuos brangiau“, – teigė E.Dapkienė.

Anot jos, nors šiame prekybos tinkle populiariausia apsaugos priemone išlieka vienkartinės medicininės kaukės, dėl jų trūkumo nerimauti nereikėtų: „Medicininėmis kaukėmis esame aprūpinę tiek savo darbuotojus, tiek turime pakankamas atsargas, kad jas galėtų įsigyti pirkėjai“.

Portalas lrytas.lt patikrino, kiek kainuoja 50 vienetų kaukių pakuotė „Maxima“ tinklo parduotuvėje. Kaip paaiškėjo vėliau, kaina sutapo su kitų prekybos tinklų – minėtos pakuotės kaina nesieka penkių eurų – 4,99.

Galimą kainų augimą ir apsaugos priemonių trūkumą padidėjus paklausai neigė ir prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė.

„Šios prekės jau yra pasidariusios mūsų reguliariomis prekėmis, ir skirtingai nei pirmojo karantino metu turime stabilius bei patikimus tiekėjus. Tad viską darysime, išaugus paklausai, kad šių prekių ir toliau nepritrūktume“, – teigė V.Budrienė.

Šiuo metu prekybos tinkle parduodamos vienkartinės kaukės kainuoja 4,99 euro už 50 vienetų, respiratorius – 1,99 euro. Perkamiausios čia – juodos spalvos vienkartinės kaukės.

Tuo metu prekybos tinklo „Norfa“ atstovas spaudai Darius Ryliškis teigė abejojantis, ar, Vyriausybei priėmus šį sprendimą, tikrai padidėtų medicininių kaukių paklausa.

„Jei priims sprendimą, ir jei lauke kaukių dėvėti nereikės, tai lieka klausimas, ar iš tiesų padidės medicininių kaukių paklausa“, – svarstė D.Ryliškis.

„Bet kuriuo atveju, „Norfoje“ tiek medicininių kaukių, tiek respiratorių yra ir neturėtų pritrūkti“, – pridūrė jis. Šiame prekybos tinkle 50 vienetų galima įsigyti už 4,99 euro.

Vertinimai išsiskyrė

Ramina ir „Gintarinės vaistinės“ rinkodaros vadovė Irena Tėvelienė: „Šiuo metu turime ilgalaikius susitarimus su tiekėjais, todėl kaukių ir respiratorių kainos nekis“.

„Esame pasidarę namų darbus, išmokome pirmos pandemijos pamokas, todėl šiai dienai esame pasirūpinę medicininių kaukių ir respiratorių atsargomis“, – patikino ji.

I.Tėvelienės teigimu, ekspertų pasiūlytos medicininės kaukės vaikams dažnai būna per didelės.

„Vaistininkai suteikia konsultacijas apie kiekvienos priemonės efektyvumą, bet dažnai pacientai renkasi ir vertina tam tikrus niuansus, pavyzdžiui, vaikams dažniausiai tinka ir teisingai prie veido priglunda tik daugkartinės kaukės, o medicininės dažnai būna per didelės, tad stengėmės turėti įvairų asortimentą visiems klientams“, – įvardijo I.Tėvelienė.

Tuo metu „Eurovaistinės“ tinklo tinklo komunikacijos vadovė Laura Bielskė teigė palaikantį šį ekspertų tarybos siūlymą, o kainos dėl išaugusios paklausos didėti neturėtų.

„Palaikome tokį siūlymą – moksliškai įrodyta, kad medžiaginės kaukės neapsaugo nuo viruso. Šiuo metu rinkoje yra pakankama kokybiškų asmens priemonių pasiūla, taip pat įmonės dar turi likučių iš pavasario. Todėl manome, kad kainos neturėtų augti, o priemonių neturėtų pritrūkti“, – teigė L.Bielskė.

Anot jos, nuo grožio salonų atsidarymo dienos praėjusį pirmadienį stebimas išaugęs susidomėjimas respiratoriais.

Vaistinių tinklo „Camelia“ komunikacijos projektų vadovės Žiedūnės Juškytės teigimu, net jei šiame vaistinių tinkle medicininių kaukių paklausa padidėtų, kaukių ar respiratorių kainos keisti neplanuojama.

„Pastaruoju metu iš „Camelia“ vaistinių kaukių nuperkama kur kas mažiau, paklausa, lyginant su karantino pradžia rudenį, yra sumažėjusi kone perpus.

Tad jei medicininių kaukių paklausa ir padidėtų, pavyzdžiui, dvigubai, mūsų kaukių rezervų sumažėjimui tai nedarytų įtakos. Jei paklausa padidėtų dar labiau, reaguotume ir papildomai užtikrintume rezervus. Periodiškai pasirūpiname kaukių ar respiratorių rezervais sandėlyje, tą užtikrinti šiuo metu nėra sunku, nes šių prekių pasiūla šiuo metu yra didelė“, – teigė Ž.Juškytė.

Sprendimas dėl kaukių

Antradienį Vyriausybės suburta Nepriklausoma ekspertų patariamoji taryba vienbalsiai sutarė siūlyti Ministrų kabinetui karantiną pratęsti, tačiau kartu atsisakyti prievolės lauke dėvėti apsaugines veido kaukes.

Kaukių dėvėjimas lauke, jei tam trečiadienį Vyriausybės posėdyje pritars Ministrų kabinetas, išliks tik rekomendacija. Kaukes lauke ir toliau reikėtų dėvėti, kai nėra laikomasi saugaus atstumo, išskyrus šeimos narius, giminaičius ir pan.

Tačiau ten, kur kaukes dėvėti privalu, turėtų būti dėvimos medicininės kaukės arba respiratoriai, o ne medžiaginės kaukės, įvairūs šalikai, skarelės ar veido skydeliai.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder