Prezidentui netinka keli kandidatai į ministrus: I. Šimonytė neskuba ieškoti, kuo juos pakeisti

Prezidentui netinka keli kandidatai į ministrus: I. Šimonytė neskuba ieškoti, kuo juos pakeisti

Antradienį prezidentas Gitanas Nausėda ir paskirtoji premjerė Ingrida Šimonytė susitiko aptarti kandidatų į ministrus. Po susitikimo Prezidentūra tvirtina, kad sutarta ieškoti naujų, šalies vadovui neįtikusių, kandidatų, tačiau, I. Šimonytės teigimu, tokio susitarimo nėra.

„Susitikimo metu buvo aptartos kandidatūros, kurias premjerė pateikė į Ministrų Kabinetą“, – po susitikimo spaudos konferencijoje teigė prezidento atstovas spaudai Antanas Bubnelis. Jis pažymėjo, kad pokalbio metu daugiausiai kalbėta apie kandidatus, kurie jau buvo susitikę su prezidentu.

„Taip pat buvo apsikeista nuomonėmis apie tuos 7 kandidatus, su kuriais prezidentas ketina susitikti vėliau šią savaitę“, – pridūrė jis.

Prezidento atstovas spaudai taip pat pabrėžė, kad G. Nausėda išsakė savo abejones dėl kai kurių teiktų kandidatų į ministrus. Kartu jis pažymėjo, kad buvo sutarta, jog bus ieškoma naujų kandidatūrų užimti postus ministerijoje.

„Prezidentas išsakė savo pastebėjimų dėl kompetencijos, kurias turi turėti šie kandidatai“, – teigė jis, pridurdamas, kad pokalbiai su paskirtąja premjere bus tęsiami ir šią savaitę.

Visgi I. Šimonytė patikslino, kad nebuvo jokio susitarimo bematant ieškoti, kuo pakeisti prezidentui neįtikusius kandidatus.

„Nebuvo kažkokių susitarimų dėl kitų kandidatų ieškojimo. Tiesiog buvo išsakytos prezidento pastabos tiek dėl tų kandidatų, kurie jau buvo susitikimuose su prezidentu, tiek kai kurios pastabos tiems, kurie dar nebuvo susitikę“, – žurnalistams teigė ji.

Be to, I. Šimonytė pažymėjo, kad dėl to, ar bus ieškoma naujų kandidatų į kai kurias ministerijas, pirmiausia bus tariamasi su koalicijos partneriais.

„Kadangi Vyriausybė yra ne tik Ingridos Šimonytės, bet ir koalicijos sutarimų rezultatas, kadangi, esant kai kuriems pasikeitimams, juos turėtų aptarti ir su koalicija – tai su prezidentu sutarėme, kad jis tęsia susitikimus, o po to, kai bus susitikęs su visais pretendentais, jau tada bus priimami sprendimai koalicijos ir mano pačios“, – teigė I. Šimonytė.

Neįtikusias kandidatų pavardes įvardins tik tuomet, jei bus ieškoma kuo juos pakeisti

Paskirtoji premjerė nesutiko įvardinti kandidatūrų, kurias prezidentas yra linkęs atmesti. Be to, ji atkreipė dėmesį, kad prezidento viešai išsakytos abejonės dėl vieno ar kito kandidato nebūtinai reiškia, kad jis ir yra netinkamas.

„Žodis „atmesti“ ir pasakymas „išsakytos abejonės“ yra skirtingi žodžiai. Galima (abejones – ELTA) išsakyti apie bet kurį žmogų. Bet turint mintyje, kad susitikimai tebevyksta toliau ir pastabų buvo išsakyta turbūt apie ne vieną kandidatą ir tos pastabos buvo skirtingo sudėtingumo ir skirtingo turinio, – tai šiandien, saugodama ir kandidatų gerą vardą, ir patį Vyriausybės formavimo procesą, ir laikydamasi etikos, tų pavardžių aš neįvardinsiu. Jeigu bus daromi kažkokie keitimai, tai tie keitimai, kai bus padaryti, tuomet bus atskleisti ir paaiškinti“, – sakė ji.

Vyriausybės programa rengiama sėkmingai

I. Šimonytė taip pat teigia, kad, nepaisant nežinios dėl Ministrų Kabineto sudėties, Vyriausybės programa yra rengiama sėkmingai. Paskirtoji premjerė mano, kad Vyriausybės programos projektas bus pabaigtas iki savaitės pabaigos.

„Tikrai spėjame, visi pretendentai į Kabinetą, nepaisant to, kad yra rizika, kad gali būti ir nepatvirtinti, tikrai labai nuoširdžiai ir uoliai dirba. Ir programos projektą tikrai manau, kad savaitės pabaigoje jau turėsime, jo įregistravimas Seime priklausys nuo to, kaip mes sudėliosime patį teikimo procesą“, – sakė I. Šimonytė.

„Bet kadangi programa turi būti pateikiama kartu su dekretu, tai čia yra dalykai, kurie turi būti tarpusavyje suderinti: prezidento sprendimas ir Vyriausybės programos įregistravimas Seime“, – pridūrė ji.

Benas Brunalas (ELTA)

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder