Prasidėjo nauja krizė ir vėl politikai prabilo apie PVM tarifų keitimą

Prasidėjo nauja krizė ir vėl politikai prabilo apie PVM tarifų keitimą

Koronavirusas ir dėl jo paskelbtas karantinas įaudrino Seimo narių smegenis. Pasipylė siūlymai mažinti PVM. Tiesa, kol kas tik atskiroms paslaugų grupėms, nors nuo karantino kenčia beveik visas verslas, o ir gyventojams nė kiek ne lengviau. Gal laikas PVM viskam nustatyti 18 proc., koks buvo iki 2008-2009 m. krizės?

Juo labiau kad jį iki 21 proc. padidinusi Andriaus Kubiliaus Vyriausybė žadėjo, kad šis dydis - laikinas.

Užgimė idėjų

21 proc. PVM tarifas įtvirtintas per 2008 m. prasidėjusią finansų krizę. Tuometinė A.Kubiliaus Vyriausybė aiškino, esą tai būtina siekiant užtikrinti papildomas biudžeto pajamas, kurios buvo būtinos valstybės finansų stabilumui užtikrinti. Žadėta, kad PVM tarifas didinimas laikinai, iki finansų krizės pabaigos.

Dabar prasidėjo nauja krizė ir vėl politikai prabilo apie PVM tarifų keitimą. Tiesa, šįkart apie mažinimą. Tačiau tik apgyvendinimo bei maitinimo paslaugoms. Tarsi naujoji krizė kitų sektorių visai neliečia.

Grupė liberalų viešbučiams, kavinėms bei restoranams siūlo nustatyti 5 proc. PVM tarifą, konservatorius Mykolas Majauskas 9 proc. PVM siūlo „maitinimo ir gėrimų (išskyrus prekybą alkoholiu) teikimo paslaugoms“.

Kitaip negalėjo

Praėjusios Vyriausybės vadovas, dabartinis Seimo Biudžeto ir finansų komiteto vicepirmininkas Algirdas Butkevičius įsitikinęs, kad dabar, prasidėjus naujai krizei, reikėtų ne išskirti atskirus sektorius, o grįžti prie visuotinio 18 proc. PVM tarifo.

„Tai būtų prioritetas numeris vienas. Mūsų Vyriausybė prie jo grįžti negalėjo, nes mums buvo palikti didžiuliai įsiskolinimai bei įsipareigojimų našta - pensijų, algų kompensavimas ir panašiai.

Jei anksčiau nebūtų buvę padaryta didelių klaidų, situacija būtų buvusi visai kitokia. Ir PVM būtume galėję sumažinti iki 18 proc., ir pensijas ne kompensuoti, o indeksuoti. Ir dabar jos būtų 20-25 proc. didesnės.

Ilgametė praktika rodo, kad, sumažinus PVM, dalį pelno dėl to pasiima pardavėjai, tačiau, norėdami išvengti kritikos iš analitikų, jie ir kainas šiek tiek nuleidžia. Siūlymas dabartinėje situacijoje viešbučius ar restoranus gelbėti PVM lengvata yra nelogiškas, nes tokios pataisos galėtų įsigalioti tik po pusmečio arba galėtų būti priimtos tik su biudžetu, kadangi tiesiogiai liečia biudžeto pajamas“, - „Vakaro žinioms“ sakė A.Butkevičius.

Kompresas mirusiam

Seimo konservatorius Kęstutis Masiulis, nors per praėjusią krizę buvo valdančiosios daugumos, žadėjusios tik laikiną PVM padidinimą, atstovas, nepritaria, kad reikia grąžinti buvusį tarifą.

„Tas karantinas valstybės biudžetui ir taip bus milžiniškas smūgis, o kai kurie sektoriai iš krizės net uždirbs, todėl visiems mažinti nebūtų labai protinga. Būtų logiška mažinti tik tiems, kam sunku, nes pajamas reikia surinkti, kad galėtume mokėti pensijas, algas medikams, mokytojams ir kitiems viešojo sektoriaus darbuotojams.

Ir pinigų krizei įveikti reikės. Bet ir tiems, kam dabar sunku, PVM turi būti sumažintas tik laikinai. Kita vertus, geriau dabar jiems padėti reikėtų kokiomis dotacijomis, o ne PVM. Kas viešbučiams ar restoranams iš PVM lengvatų, jei 94 proc. jų Lietuvoje neveikia? Tai - kaip kompresas mirusiam“, - palygino K.Masiulis.

Paklaustas, kodėl konservatorių laikinas PVM pakėlimas tapo nuolatiniu, politikas nusijuokė.

„Kai studentams dėsčiau ekonomiką, buvo sakoma: jei kas didina mokesčius ir tvirtina, jog padidinimas bus laikinas, žinokime kad jis bus amžinas. Kiekviena Vyriausybė nori būti gera visiems - mokytojams, bibliotekininkams, gydytojams, pensininkams. Kai mokesčiai didesni, gali būti labiau geresnis. Padidinti mokesčius sunku, tačiau kai jie padidinami, sumažinti labai sunku, nes tada kažkam reikės „nupjauti“ išmokas“, - sakė parlamentaras.

Lengvatų nesipurto

Viešbučių ir restoranų asociacijos vadovė Evalda Šiškauskienė sako, kad dėl karantino veiklą sustabdžiusių įmonių jokios PVM lengvatos neišgelbės, nes neveikiančios įmonės PVM ir nemoka.

Būtinos kitos skatinimo priemonės. Tiesa, E.Šiškauskienė neprieštarautų, kad PVM mažėtų visiems, nes tada žmonės mažiau pinigų išleistų būtiniausioms reikmėms ir galėtų daugiau išleisti restoranuose.

„Kai sako, kad visą lengvatą pasiimtų restoranai, tai tikrai ne. Didžiausia dalis nueitų algoms, nes negalime konkuruoti su kitomis šalimis ir išlaikyti darbuotojus, bet 4-5 proc. kristų ir kainos“, - tikino E.Šiškauskienė.

Komentuoja Visuomenininkas, buvęs Seimo Verslo ir užimtumo komisijos pirmininkas Saulius LAPĖNAS:

 

Žmonių perkamosios galios skatinimas gali būti įgyvendinamas mažinant PVM, o ne tik deklaruojant verslo gelbėjimą ir t.t. Tačiau Lietuva per 30 metų tapo PVM įkaite. Kai šalis du trečdalius pajamų surenka ne iš to, ką sukuria, o iš to, ką suvartoja (mokestis nuo vartojimo), sunku tikėtis, kad Vyriausybė imtųsi mažinti PVM pirmo būtinumo prekėms, nors ši priemonė gyvybiškai būtina tam, kad išsaugotume valstybę.

Nepaisant visų prognozių, kad, sumažinus PVM pirmo būtinumo prekėms, sumažės ir valstybės pajamos, vis tiek tam reikėtų ryžtis.

Lietuva šiandien iš visų ES šalių maisto produktams išleidžia didžiausią pajamų dalį. PVM mažinimas išskirtinai kažkokiai kitai verslo šakai neduos to efekto, koks būtų efektas mažinant pirmo būtinumo prekėms.

Sakoma, kad PVM mažinimas maistui labai pakenktų šalies biudžetui. Tačiau kuo mažesnis PVM būtiniausioms prekėms, tuo didesnė žmonių perkamoji galia, nes jiems lieka daugiau pinigų kitoms prekėms bei paslaugoms, per kurių PVM biudžetą pasiektų tos pačios sumos. Dėl ko įmonės užsidarinėja mažuose miesteliuose? Nes žmonės beveik viską išleidžia maistui bei komunaliniams mokesčiams ir nebeturi pinigų kam nors kitam.

Man labai keista, kai Finansų ministerija sako: PVM mažinti neapsimoka, nes kainos nemažės, visą pelną pasiims pardavėjai ar paslaugų teikėjai. Tačiau kodėl lenkų pirkėjai išlošia? Kodėl šimtai milijonų eurų iš Lietuvos iškeliauja į Lenkijos prekybos centrus?

Juk kai perkama ne Lietuvoje, PVM į mūsų biudžetą iš viso nemokamas, todėl tarifą tikrai naudinga būtų sumažinti. Kodėl latviai, estai randa galimybes mažinti akcizus ir dėl to nepralošia, o tik išlošia?

Faktai


Šiuo metu lengvatinis 9 proc. PVM tarifas Lietuvoje taikomas centralizuotai tiekiamai šilumai ir karštam vandeniui; knygoms ir neperiodiniams informaciniams leidiniams; iki 2022 m. gruodžio 31 d. - apgyvendinimo paslaugoms; keleivių vežimo reguliaraus susisiekimo maršrutais paslaugoms; malkoms ir medienos produktams, skirtiems kūrenimui.

Lengvatinis 5 proc. PVM tarifas taikomas kompensuojamiems vaistams ir medicinos pagalbos priemonėms bei nekompensuojamiems receptiniams vaistams; neįgaliųjų techninės pagalbos priemonėms ir jų remontui; periodinei spaudai.

Kas viešbučiams ar restoranams iš PVM lengvatų, jei 94 proc. jų Lietuvoje neveikia? Tai - kaip kompresas mirusiam.

 

 

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder