Politologai apie Laisvės partijos tikslus: lengviausia bus su asmenvardžiais, sunkiausia – su LGBT asmenų teisėmis

Politologai apie Laisvės partijos tikslus: lengviausia bus su asmenvardžiais, sunkiausia – su LGBT asmenų teisėmis

Politologai neskuba teigti, kad Laisvės partijai pavyks įteisinti LGBT porų partnerystę ir kad bus leista vienos lyties asmenims įsivaikinti, tačiau neatmeta galimybės, jog naujasis Seimas sutiks su kanapių legalizavimu. Kęstučio Girniaus manymu, jei galima gerti, parūkyti kartais irgi turėtų būti leidžiama.

Prie Vyriausybės formavimo pakviesta prisidėti Laisvės partija visos rinkimų kampanijos metu akcentavo LGBT teises, kanapių įteisinimą bei asmenvardžių rašybą originalia forma. Politologas Kęstutis Girnius mano, kad konservatoriai priešinsis vienos lyties porų tam tikrų teisių įgalinimui.

„Manau, kad Laisvės partija labai rimtai bandys tuos siūlymus prastumti, bet, kiek aš suprantu, konservatorių programoje formaliai yra laikomasi tradicinių vedybų, tai reikėtų turbūt keisti tą partijos programą.

Manau, kad ta krikščioniškoji konservatorių dalis gana aktyviai priešintųsi šitam reikalui“, – teigė K. Girnius.

Referendumas išspręstų problemą

„Yra viena galimybė, kurią ir minėjo Armonaitė, – tuo klausimu surengti referendumą ir tada pamatytume, ar žmonės pritaria, ar ne, tai būtų patikimiausia apklausa“, – sakė politologas.

K. Girniaus manymu, kanapių įteisinimas nebus taip sunkiai pasiekiamas, nes tai prilygsta alkoholio vartojimui.

„Čia yra smulkmena, tai įteisinti jiems turėtų būti daug lengviau. Jei gali gerti vyną, jei gali gerti alų, tai truputį parūkyti irgi turėtų būti galima, dėl to pasaulis nepasikeis“, – Alfa.lt sakė K. Girnius.

„O tie, kurie nori tų kanapių, be didelių problemų prie jų prieina ir jomis naudojasi, tad dėl šito dalyko konservatoriai neturėtų priešintis, nes dėl to nutarimo nesugrius nei Lietuvos ūkis, nei moralinės vertybės“, – tikino politologas.

Dėl asmenvardžių rašybos politikos apžvalgininkas nemato pagrindo, kodėl lietuvių kalboje negalėtų būti įteisinta vardų ir pavardžių rašyba pagrindiniame dokumente visomis lotyniškos abėcėlės raidėmis.

„Tam irgi reikėtų pritarti, lietuvių kalba nuo to nenukentės, juk anksčiau jau buvo apie tai galvojama, jau beveik buvo nutarta, bet vėliau tas nutarimas, kiek žinau, buvo atidėtas. Net neįsivaizduoju, kokiu rimtu pagrindu konservatoriai tam galėtų priešintis“, – kalbėjo K. Girnius.

Kęstutis Girnius © Irmantas Gelūnas / Fotobankas

Kitas Lietuvos politologas, humanitarinių mokslų daktaras Algis Krupavičius abejoja, ar Laisvės partijos lyderei Aušrinei Armonaitei patekus į Seimą vis dar yra tokios svarbios LGBT teisės bei kanapių legalizavimas.

„Laisvės partijos retorika šiais klausimais po rinkimų iš karto pasikeitė. Prieš rinkimus LGBT teisės, kanapių legalizavimas buvo labai svarbus Laisvės partijos rinkėjų mobilizacijos instrumentas, tačiau po rinkimų šiais klausimais A. Armonaitė bando užimti gerokai nuosaikesnę poziciją. Dabar ji kalba apie tai, kad reikės sutarti, reikės laiko. Apskritai gali būti, kad prie šių klausimų bus sugrįžta tik kadencijos pabaigoje“, – sakė politologas.

Opozicija gali pakišti koją

„Kita vertus, gali nutikti tam tikrų nekontroliuojamų dalykų, pavyzdžiui, pakišti kiaulę šiuo klausimu gali opozicija ir įtraukti LGBT ir kanapių klausimus į Seimo darbotvarkę, tuomet Seimas jau turėtų tuos klausimus svarstyti ir diskutuoti“, – kalbėjo A. Krupavičius.

Politologas įsitikinęs, kad naujajam Seimui bus sunku priimti sprendimus, ne tik susijusius su LGBT ar kanapių legalizavimo klausimais, bet ir visus kitus.

„Na, o kad naujame Seime tikrai bus įvairių skirtingų ir priešingų nuomonių, tai tiesiog garantuota. Valstiečiai, matyt, užims itin konservatyvią poziciją, bent jau dauguma jų partijos narių. Tėvynės sąjungos-Krikščionių demokratų frakcijoje irgi, matyt, bus ne vienas ir ne du parlamentarai, kurie žiūrės daugiau negu skeptiškai į tokius siūlymus, tad šie klausimai gali būti vienas iš tokių rimtesnių pagalių naujos centro dešinės koalicijos ratuose. 

Centro dešinės koalicija siejama su liberaliomis vertybėmis ir liberalia politika, bet tikrai joje yra ir ženklus krikščioniškas demokratinis segmentas. Be to, ir opozicijoje yra panašiai mąstančių politikų, tad sprendimus priimti bus tikrai labai nelengva“, – aiškino humanitarinių mokslų daktaras.

Seimo posėdis © Paulius Peleckis / Fotobankas

W, q, x raidžių naudojimas nėra kenksmingas

A. Krupavičius tikina, kad asmenvardžių rašybos ginčas yra visai beprasmis ir jau nebereikalingas, reiktų tiesiog įteisinti tam tikras raides lietuvių abėcėlėje.

„Šitas ginčas yra lygioje vietoje, jei pažiūrėtume į Lietuvos raidyno vystymąsi, istoriškai mes jame turėjome skirtingų raidžių. Kažkada neturėjome nosinių, jos atsirado dėl kitų kalbų įtakos ir poveikio. Jei žiūrėtume protingai,  jei mes turime savo šalyje pagal kilmę tų tokių piliečių, kurių pavardės galėtų būti rašomos lotyniškais rašmenimis, bet su tomis raidėmis, kurios nėra oficialiai įtrauktos į lietuvių kalbos abėcėlę, tai ir reikėtų daryti“, – sakė politologas.

„Dėl tos w raidės, tai mes gi ją naudojame kasdien savo kompiuteriuose rinkdami interneto adresą. Iš tikrųjų tai yra toks veidmainiškumas, ir man jis yra nepriimtas, nes vieną darome, o po to kitaip kalbame. Q, w ir panašių raidžių naudojimas lietuvių kalboje yra nekenksmingas“, – piktinosi A. Krupavičius.

A. Krupavičius (nuotr. R. Ščerbausko) © Organizatoriai

L. Kojala – skeptiškas

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) dėstytojas, politologas Linas Kojala nėra įsitikinęs, kad Laisvės partijai pavyks pasiekti proveržį dėl asmenvardžių rašymo.

„Šio siūlymo svarstymas vyksta jau tikrai ne vienus metus, ir labai daug priklausys nuo politinių partijų diskusijų, ar tai galėtų tapti viena iš programinių krypčių, ar tai bus paliekama parlamentui ir atskiriems parlamento nariams spręsti.

Kaip žinome iš praeities, nepaisant bandymų tai daryti, vis tik ir teisiniai aspektai, ir politiniai aspektai galutinio sprendimo priimti neleisdavo. Kol kas sunku pasakyti, ar šita parlamentinė dauguma galėtų būti proveržis“, – teigė L. Kojala.

Linas Kojala © Irmantas Gelūnas / Fotobankas

Socialinių mokslų daktaras, Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius bei politologas Lauras Bielinis tikina, kad tos pačios lyties porų partnerystę Laisvės partijai įteisinti galimai pavyks, tačiau kanapių įteisinimas turėtų būti galimas nebent medicinos srityje.

„Manau, bus diskusija LGBT klausimu ir bus kažkoks sprendinys. Bet aš manau, Lietuvoje tai gali būti įteisinta. O kanapės tam tikrame medicininiame lygmenyje, dozėse ar preparatuose, ko gero, yra priimtinos, bet tai turi būti susieta su medicina, o ne paprastu vartojimu“, – aiškino L. Bielinis.

Ne raidžių gausa žlugdo lietuvių kalbą

„Teoriškai realu, kad jiems pavyks įtesinti asmenvardžių rašybą visomis lotyniškos abėcėlės raidėmis, tuo labiau kad Lietuva jau seniai yra įsipareigojusi, ir sutartyje su lenkais kažkur yra tas įsipareigojimas.

Visuomenė iš tikrųjų jau pribrendo prie to supratimo, kad ne raidės, ne raidžių gausa žlugdo lietuvių kalbą, tad į viską tiesiog reikia pažiūrėti kitu aspektu“, – sakė politologas.

Politologas Lauras Bielinis © VDU

Konservatoriai nerizikuos prarasti visuomenės pasitikėjimo įteisindami vienos lyties asmenų partnerystę, tikina istorikas, politologas Antanas Kulakauskas.

„Netikiu, kad galėtų būti įteisinta ir kad Laisvės partijai pavyks. Šansų nedaug, nes pagrindinė partija prarastų savo rinkėjus, nors ateityje daug kas keisis, bet ne dabar.

Baigėsi ta karta, kuriai ir aš priklausau, bet tokie klausimai dar ne šiems rinkimams. Tėvynės sąjunga rizikuotų per daug priimdama tokius sprendimus. Ir senoji gvardija tam nepritartų, ir šiaip blaiviai politiškai galvojantys žmonės, manau, neturėtų tam įtaikymo“, – tikino A. Kulakauskas.

Politologas įsitikinęs, kad Seimui priimti sprendimus dėl kanapių legalizavimo bus daug lengviau nei LGBT teisių įstatymus.

„Šis klausimas ne tiek aštriai bus diskutuojamas, bijau spėti šį rezultatą, nes jų broliai liberalai gali palaikyti. Ir šiuo klausimu yra racionalių motyvų, tai net konservatorių partija gali tam pritarti arba bent jau aršiai nesipriešinti, žinoma, priklausys ir nuo visuomenės požiūrio“, – sakė istorikas.

Nacionalizmas prieš nacionalizmą

A. Kulakauskas Alfa.lt teigė, kad asmenvardžių rašybos klausimas kalbant apie lenkų vardų bei pavardžių rašymą seniai turėjo būti išspręstas.

„Gali pavykti įteisinti, bet šis klausimas dabar jau yra dirbtinai iškeltas. Galima būtų kelias raides įteisinti, pavyzdžiui, mūsų su lenkų tik aštuonios raidės skiriasi. Tas pagrindines tris raides – w, x, q įvesti būtų galima, kurios yra iš lotynų kalbos, ir tada tas klausimas tiesiog išsispręstų ir nereiktų daugiau jo diskutuoti“, – teigė politologas.

„Na, o su visomis kitomis kalbomis, tai kaip čia pasakius, tada jau lietuvių valstybinė kalba liktų tik kaip deklaracija“, – nuogąstavo A. Kulakauskas.

„Tai nėra jokia diskriminacija, čia yra vienas nacionalizmas prieš kitą nacionalizmą, o nacionalizmas pagrindinės valstybės sukūrusios tautos turi prioritetą ir tai yra integracijos dalykas“, – kalbėjo Lietuvos politologas.

Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Antanas Kulakauskas © Organizatoriai

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder