Paveiktų šalių sąraše neliko Ispanijos ir Portugalijos, bet įtrauktos JAV

Paveiktų šalių sąraše neliko Ispanijos ir Portugalijos, bet įtrauktos JAV

Pirmadienį įsigalioja atnaujintas paveiktų šalių sąrašas, iš kurių atvykus taikomos griežtesnės izoliacijos sąlygos.

Atnaujintą paveiktų šalių sąrašą, iš kurių atvykus taikomos griežtesnės izoliacijos sąlygos, papildė Jungtinės Amerikos Valstijos, o šį sąrašą „paliko“ Ispanija ir Portugalija. Reikšmingas pokytis vežėjams ir kitiems išvykstantiems iš Lietuvos: pakeistas pranešimo apie išvykimą terminas – nelieka nuostatos informuoti NVSC sužinojus apie išvykimą iš šalies ne vėliau kaip prieš 24 val. iki išvykimo.

Švelnesnės izoliacijos sąlygos nuo pirmadienio bus taikomos atvykusiems iš Ispanijos ir Portugalijos, bet griežtesnės – iš Jungtinių Amerikos Valstijų, informuoja Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

Siekiant valdyti naujų COVID-19 mutacijų plitimą, penktadienį buvo nustatytos izoliacijos sąlygos asmenims, kurie turėjo sąlytį su sergančiuoju kornaviruso infekcija, kuriam genomo sekoskaitos metodu nustatyta viena iš COVID-19 viruso mutacijos atmainų. Tokį sąlytį turėjusiems asmenims arba susijusiems su protrūkiu, kuriame bent vienam iš asmenų nustatyta viena iš viruso mutacijos atmainų, taikoma 14 dienų izoliacija be galimybės sutrumpinti, pažymima SAM pranešime. Šiems asmenims ne anksčiau kaip 10 izoliavimo dieną yra atliekamas PGR tyrimas.

Dar vienas numatytas reikšmingas pasikeitimas aktualus vežėjams ir kitiems išvykstantiems iš Lietuvos. Nuo šiol nelieka anksčiau numatyto termino sužinojus apie išvykimą iš Lietuvos Respublikos informuoti Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą (NVSC) ne vėliau kaip prieš 24 val. iki išvykimo.

SAM nurodo, kad taip pat patikslintos jūrininkų izoliavimosi sąlygos – nuo šiol izoliavimas nėra privalomas tik tiems jūrininkams, kurie nedalyvauja vykdant tarptautinius pervežimus.

Pasienio darbuotojai, taip pat kasdien ar kiekvieną darbo dieną kertantys Lietuvos ir kitos Europos Sąjungos valstybės sieną asmenys – vykstantieji darbo reikalais, mokiniai, studentai ir stažuotojai – turi turėti ne seniau nei prieš 7 dienas prieš grįžtant ar atvykstant į Lietuvą atliktą tyrimą COVID-19 nustatyti ir gautą neigiamą tyrimo atsakymą.

Privalomas tyrimas dėl COVID-19 turi būti atliktas 48 val. laikotarpiu iki atvykimo į Lietuvą arba jau atvykus (registruotis į tyrimą per 24 val. nuo atvykimo asmenis, atvykusius jūrų ar oro transportu užregistruos NVSC specialistai atitinkamame oro ar jūrų uoste).

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder