Parlamentarė Irena Šiaulienė turi būstą sostinėje, bet gyvena Seimo viešbutyje

Parlamentarė Irena Šiaulienė turi būstą sostinėje, bet gyvena Seimo viešbutyje

Po paskelbtos informacijos apie galimą susisiekimo ministro Jaroslavo Narkevičiaus naudojimąsi tarnybine padėtimi, kuomet ne kartą pavaldžios ministerijai institucijos mokėjo už jo pietus, o Seimo viešbutyje vietoje jo gyveno dukra, LRT RADIJO naujienų tarnyba išsiaiškino, kad kai kurie Seimo nariai taip pat gyvena Seimo viešbutyje, nors sostinėje turi nekilnojamojo turto.

Premjeras neketina atleisti J. Narkevičiaus. Tai skelbia naujienų agentūra BNS, cituodama premjero atstovą Tomą Beržinską. Jo teigimu, premjeras pripažįsta, kad ministras padarė klaidų, tačiau mano, jog dabar keisti Vyriausybės sudėtį būtų netikslinga.

Dėmesio centre ministras atsidūrė, kai paaiškėjo, kad ne kartą ministerijai pavaldžios valstybės įmonės mokėjo už ministro pietus, taip pat kad jam paskirtame bute Seimo viešbutyje gyvena ne jis, o jo dukra.

Po šių atvejų ministras už pietus susimokėjo iš savo lėšų bei paprašė Seimo kanceliarijos nebeskirti buto Seimo viešbutyje.

Seime yra ir daugiau narių, kurie, nors turi nekilnojamojo turto Vilniuje, gyvena Seimo viešbutyje.

Štai, pavyzdžiui, Seimo narys „valstietis“ Darius Kaminskas teigia gyvenantis Seimo viešbutyje, nes turimą nekilnojamąjį turtą Vilniuje jo žmona nuomoja. Tokiu būdu šeima gauna pajamų, nors rinkėjai viešųjų ir privačiųjų interesų derinimo deklaracijose šių pajamų pamatyti negali.

Seimo nario žmona taip pat yra politikė, Kėdainių tarybos narė, jos viešose deklaracijose taip pat nematyti, kokios dydžio pajamas gauna politikų šeima už nuomojamus butus Vilniuje. D. Kaminskas yra Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininko pavaduotojas, jis priklauso Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijai Seime.

„Tai yra praktiškai žmonos turtas ir ji vykdo savo veiklą. Tai yra jos ilgametis verslas. Pagal verslo liudijimą ji juos nuomoja. Mes nė karto nesame ten gyvenę. Butai yra Justiniškėse, Antakalnyje ir S. Konarskio gatvėje“, – sako D. Kaminskas.

Seimo nario žmona Aušrelė Kaminskienė butus sostinėje nuomoja rinkos kaina, o D. Kaminskas gyvena Seimo viešbutyje, už nuomą nemoka, susimoka tik komunalinius mokesčius.

„Jeigu to nebūtų buvę galima daryti, aš nebūčiau teikęs [prašymo]. Kadangi tada buvo galimybė [gyventi Seimo viešbutyje], aš gyvenu“, – kalba D. Kaminskas.

Seimo narė Rimantė Šalaševičiūtė sako gavusi butą Seimo viešbutyje dėl problemų, susijusių su atvykimu į darbą. Parlamentarė gyvena Vilniaus rajone, netoli Maišiagalos.

„Aš nevairuoju, paskutinis autobusas iš Vilniaus išvažiuoja 17 val., o ryte yra pasirinkimas važiuoti šeštą arba aštuntą valandą. Vienu atveju yra problemų išvažiuoti šeštą valandą, nes iki autobuso reikia eiti tris kilometrus, o jei išvažiuočiau aštuntą valandą, aš vėluočiau.

Dėl šių aplinkybių buvo paprašyta, jei yra galimybė, suteikti Seimo viešbutyje butą ir aš jį gavau“, – teigia R. Šalaševičiūtė.

Seimo narė Laimutė Matkevičienė prisipažįsta gyvenanti Seimo viešbutyje, nes savo butą yra užleidusi sūnui ir jo šeimai.

„Gyvenu Seimo viešbutyje mėnesį laiko. Buvau bendraturtė, kad išmokėčiau sūnui butą, o dabar sūnus jame gyvena. Aš nežinau, kaip galima gyventi su suaugusiu žmogumi, kuris turi savo šeimą. Aš priversta gyventi bendrabutyje. Aš moku už visas paslaugas ir nesu niekuo nusikaltusi“, – tikina L. Matkevičienė.

Irena Šiaulienė remontuoja butą

Irena Šiaulienė / J. Stacevičiaus/LRT nuotr.

Seimo narė Irena Šiaulienė neslepia, kad gyvens Seimo viešbutyje tol, kol jos namuose bus baigtas remontas.

„Šis turtas įsigytas neseniai, rugpjūčio mėnesį. Formaliai aš esu to turto dalininkė. Jis įsigytas sūnaus vardu. Kol remontas bus pabaigtas, parašiau kanceliarijai pareiškimą ir visus komunalinius mokesčius susimoku.

Aš išsikraustysiu, kai baigsiu remontą. Jūs patys žinote, kokia situacija yra su statybininkais. Niekas nėra suinteresuotas. Aš pati nesu suinteresuota mokėti komunalinius mokesčius ir dar ten turėti išlaidų“, – sako I. Šiaulienė.

Dabartinis Statutas nurodo, kad gauti butą Seimo viešbutyje galima tik tokiu atveju, jei gyvenama 25 kilometrų atstumu nuo administracinės Vilniaus ribos.

Teiks griežtesnes Statuto pataisas

Seimo narys, opozicijos atstovas Bronislavas Matelis dėl susiklosčiusios situacijos sako teiksiantis griežtesnes Statuto pataisas.

„Pavyzdžiui, D. Kaminskas, kuris nuomoja kitiems butus ir iš to gauna pelną, nusprendžia jį didinti visų rinkėjų sąskaita. Tai yra taip ciniška, o juk jis yra antikorupcijos pirmininko pavaduotojas. [...]

Aš rengiu Statuto pataisas ir kreipsiuosi į Seimo valdybą dėl butų skyrimo tvarkos. [...] Siūlysiu tokias išimtis svarstyti ne Seimo kancleriui, kaip yra dabar, bet Seimo valdybai, kad tos išimtys būtų labai retos“, – LRT RADIJUI sako B. Matelis.

Parengė Gabrielė Sagaitytė.


Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder