Net šiukšles nešti - tik su kauke!

Net šiukšles nešti - tik su kauke!

Prieš ypatingą savaitgalį perspėjama: policijos pareigūnai galės sustabdyti bet kurį žmogų bet kurioje vietoje.

Vyriausybės sprendimu, visas tris šventines dienas – nuo penktadienio 20 val. iki pirmadienio 20 valandos – gyventojams uždrausta vykti į kitus miestus. Laidoje „Delfi diena“ policijos generalinio komisaro pavaduotojas Edvardas Šileris tikino, kad pareigūnai galės stabdyti bet kurį automobilį ar žmogų ir patikrinti, ar jis laikosi karantino taisyklių.

Laidoje E. Šileris dar kartą patikslino, kokios baudos laukia žmonių, kurie nesilaikys karantino.

„Baudos yra nuo 500 iki 1500 eurų, pirmą kartą – pusė minimalios baudos, tai būtų 250 eurų“, – sako E. Šileris.

Jis taip pat patikslino, kad nešioti kaukę yra privaloma, net jeigu tiesiog išėjote į lauką išnešti šiukšlių.

„Jeigu net ir šiukšles nešate – kaukė yra privaloma. Kartais užtenka net ir sekundės, kad užsikrėstumėte virusu“, – sako pašnekovas.

Paklausus, kokius dokumentus turėti būtina, E. Šileris užtikrino, kad, turint visus reikiamus dokumentus, tik pagreitėtų žmonių judėjimas.

„Reikės atsakyti į tam tikrus klausimus pareigūnams, siekiant nustatyti, ar iš tiesų turite rimtą priežastį įvažiuoti į tam tikrus miestelius arba miestus, o, jei turėsite visus dokumentus, tiesiog bus lengviau įvažiuoti. Mes turime prisijungimus prie Registų ir informacinių sistemų ir galime patys patikrinti, bet tai gali užtrukti“, – sako E. Šileris.

Pašnekovas tikisi, kad eilių ir spūsčių savaitgalį neturėsime, ir viskas vyks sklandžiai.

„Įvairiai, gali būti nuo kelių iki keliasdešimt pareigūnų (punktuose). Pagal visas prognozes, mes manome, kad neturėtų būti nei kamščių, nei eilių“, – tikisi E.Šileris.

Pareigūnai galės stabdyti bet kurį asmenį

Laidoje E. Šileris tikino, kad policijos pareigūnai galės sustabdyti bet kurį asmenį ir jį patikrinti.

„Tas punktas yra tik žiniasklaidoje sukeltas dalykas. Pagal Vyriausybės nutarimą, apskritai apribotas žmonių judėjimas tarp miestų ir miestelių. Yra tokia teisė, kad policininkai gali sustabdyti bet ką ir bet kurioje vietoje, kad įsitikintų, ar laikomasi karantino priemonių. Punktas – tik organizacinė priemonė. Mes galime sustabdyti žmogų bet kur ir paklausti, pasitikrinti per duomenų bazes, ar jis laikosi karantino reikalavimų“, – sako E. Šileris.

Generalinio komisaro pavaduotojas taip pat sakė, kad apsaugos priemonių turi užtektinai.

„Turime apsaugos priemonių, viso savaitgalio metu pareigūnai bus aprūpinti respiratoriais, manau, kad pareigūnai bus apsaugoti, turime priemonių maždaug mėnesiui į priekį“, – sako jis.

E. Šileris patikino, kad savaitgalio metu planuojama, jog dirbs mažiausiai trys tūkstančiai pareigūnų.

„Po savaitgalio tiksliau galėsime pasakyti, kiek iš tiesų prireikė pareigūnų, bet šiuo metu skaičiuojame, kad prie nuolat dirbančių 1500 pridėsime dar tiek pat“, – sako E. Šileris.

Dirbs daugiau nei 3000 pareigūnų

Artėjant savaitgaliui policijos pareigūnai stiprina savo pajėgas. Dirbs daugiau nei 3000 pareigūnų, įvažiuojant į miestus ir miestelius bus įrengta apie 300 policijos postų. Policija vykdys tiek viešas, tiek kitas, viešai nematomas, technines priemones, kurios taip pat padės kontroliuoti asmenų judėjimą.

„Policija pasirengusi užtikrinti karantino reikalavimų laikymąsi ir kontroliuoti asmenų judėjimą tarp savivaldybių, tačiau tikime žmonių sąmoningumu ir manome, kad didžioji dalis piliečių liks namuose ir nerizikuos savo artimųjų sveikata. Tiems, kam dėl rimtos priežasties bus būtinybė nuvažiuoti į kitą savivaldybę, kartu su partneriais pasistengsime sudaryti tinkamas sąlygas“, – sako policijos generalinis komisaras Renatas Požėla.

Asmenys, kuriems numatytos išimtys, turi turėti tai įrodančius dokumentus. Tai gali būti tiek popieriniai dokumentai, tiek nufotografuoti dokumentai elektroninėse laikmenose (pvz., mobiliajame telefone, planšetėje ir pan.). Asmenims, kurie neturės dokumentų, teks įrodyti, kad turi pagrindą važiuoti į kitos savivaldybės teritoriją, todėl jiems teks užtrukti ilgiau bendraujant su pareigūnais.

Pareigūnai dirbs ne tik keliuose, bet patruliuos ir viešosiose vietose, kontroliuos asmenis, kuriems skirta izoliacija, taip pat tuos, kurie pažeidinėja karantino reikalavimus. Policija kartu reaguos ir į kitus pranešimus apie pažeidimus ar nusikalstamas veikas.

Policijos pareigūnams viešąją tvarką ir žmonių saugumą padės užtikrinti savivaldybių, policijos rėmėjų, Viešojo saugumo tarnybos, Valstybės sienos apsaugos tarnybos, Vadovybės apsaugos departamento, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento, Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos pareigūnai. Kartu dirbs ir karo policija bei Šaulių sąjungos nariai.

„Jei žmonėms kils klausimų, specialiai visą šventinį savaitgalį dirbs policijos informacijos centras ir teiks žmonėms būtiną informaciją. Jei žmonėms reikia vykti ir jie turi klausimų, raginame paskambinti mūsų specialistams policijos informacijos tel. 8700 60 000, susirinkti visą būtiną informaciją, kad galėtų ramiai leistis į kelionę“, – kviečia policijos vadovas.

Nuo balandžio 3 d. policija surašė beveik 550 protokolų dėl izoliacijos ar karantino pažeidimų.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder