Nėštumas ir COVID-19: Lina papasakojo savo istoriją

Nėštumas ir COVID-19: Lina papasakojo savo istoriją

COVID-19 liga Lina užsikrėtė 34 nėštumo savaitę. Nors moteris pasveiko, išnešiojo ir pagimdė sveiką naujagimį, ji prisimena nerimą, kurį patyrė tuo metu. „Užsikrėčiau darbe. Kolega informavo, kad jo testas teigiamas, todėl visi, kurie turėjome kontaktą, izoliavomės. Sulaukiau skambučio ir iš Nacionalinio visuomenės sveikatos centro, užsiregistravau tyrimui“, – sako moteris.

Ligos simptomai pradėjo ryškėti labai greitai. „Iš pradžių labai skaudėjo galvą, tačiau nekosėjau ir neturėjau temperatūros. Praėjus kelioms valandoms, pradėjau karščiuoti, atsirado kosulys. Jau važiuodama į COVID-19 tyrimų stotelę supratau, kad testas bus teigiamas. Labiausiai jaudinausi dėl nėštumo ir kaip liga gali jį paveikti“, – prisimena Lina.

Šeimos gydytojas Linai rekomendavo atidžiai stebėti temperatūrą ir kitus simptomus. „Kadangi laukiausi, nuo karščiavimo galėjau gerti tik paracetamolį. Vėliau atsirado dusinantis kosulys, pradėjo laužyti kaulus. Trečią ligos parą pradėjau jausti skausmą nugaroje, ties plaučiais.

Nedelsdama išsikviečiau greitąją medicinos pagalbą ir mane išvežė į LSMU Kauno ligoninę, – pasakoja moteris. – Kadangi skaudėjo ties plaučiais, nebuvo aišku, ar pakanka deguonies man ir vaikeliui. Pamatavus deguonies kiekį, mane nuramino, kad jo pakanka. Gydytojai atidžiai stebėjo mano ir vaikelio sveikatos būklę.“

Ligoninėje ji praleido penkias dienas. Per šį laiką išnyko didžioji dalis simptomų. „Gimdyti į Kauno klinikas atvykau, kai jau buvau pasveikusi. Man buvo atlikta cezario pjūvio operacija.

Šiuo metu tiek aš, tiek mergaitė jaučiamės gerai. Tikiuosi, kad prasirgta liga neturės pasekmių ateityje, – džiaugiasi Lina, kuri kitoms moterims pataria racionaliai vertinti gaunamą informaciją iš socialinių medijų. – Manau, kad tokiose situacijoje svarbiausia pasitikėti medikais ir skaityti patikimą informaciją.“

Pasak moters, svarbu atidžiai stebėti savo sveikatą ir reaguoti į pakitimus susirgus, kadangi kiekviena save pažįstame geriausiai. Ne mažiau svarbu psichologiškai nepalūžti ir nusiteikti optimistiškai.

Paskutinėmis savaitėmis nėščiųjų, sergančiųjų ar užsikrėtusiųjų COVID-19 infekcija Lietuvoje ženkliai daugėja. „Džiaugiamės pasveikusia ir sėkmingai pagimdžiusia sveiką išnešiotą mergaitę gimdyve“, – sako Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos Akušerijos skyriaus vadovė prof. Meilė Minkauskienė.

Pirmosios žinios apie nėščiąsias, sirgusias COVID-19 infekcija, medikus pasiekė kovo–balandžio mėnesiais. „Bijojome, jog ši infekcija gali turėti panašių pasekmių kaip ir kiti virusai. Pirmieji SARS virusai, kurie dar iki COVID-19 infekcijos Azijoje sukeldavo epidemijas, tapdavo placentos pažeidimų ir vaisiaus augimo sulėtėjimo ar persileidimų priežastimis“, – pasakoja profesorė.

Šiandien surinkti ir išanalizuoti jau daugiau nei 11 tūkst. nėščiųjų, persirgusių COVID-19 infekcija, pasaulio duomenys. „Šie duomenys leidžia kiek atsikvėpti. Nenustatyta, jog dėl viruso gali sutrikti vaisiaus augimas ar vystymasis ar dažniau įvyksta persileidimas. Aprašyta vos keletas ligos atvejų pasaulyje, kai naujagimis gimė infekuotas dar būdamas gimdoje ar gimdymo metu“, – aiškina gydytoja akušerė-ginekologė.

Pasak prof. M. Minkauskienės, nėščiosios dažniausiai yra jaunos ir sveikos moterys, todėl apie 74 proc. užsikrėtimų yra besimptomiai. „Jos rečiau karščiuoja nei nesilaukiančios bendraamžės, tačiau apie 9 proc. nėščiųjų, sergančių COVID-19 liga, yra gydomos intensyviosios terapijos ir reanimacijos skyriuose. Dažniausiai sunkesnėmis ligos formomis serga vyresnės nei 35 metų moterys, turinčios antsvorio ar gretutinių ligų – cukrinį diabetą, hipertenziją.“

Remiantis pasaulio mokslininkų duomenimis, pavojingesnė COVID-19 infekcija yra nustatoma trečiąjį nėštumo trečdalį. Jei vystosi kvėpavimo takų nepakankamumas ir vadinamoji hipoksija, kyla deguonies trūkumo pavojus vaisiui. „Todėl šia infekcija sergančios moterys tris kartus dažniau gimdo prieš laiką. Apie 60 proc. moterų reikia atlikti cezario pjūvio operaciją, – teigia profesorė. – Apie 25 proc. COVID-19 infekcija infekuotų gimdyvių naujagimių tenka gydyti intensyviosios terapijos skyriuje.“

Apie Lietuvoje COVID-19 infekcija persirgusias nėščiąsias detalios informacijos nėra, iki šiol tai buvo pavieniai ligos atvejai. Prof. Meilė Minkauskienė stebinti kasdien augantį COVID-19 infekuotų žmonių skaičių, nėščiųjų prašo vengti bet kokių nereikalingų fizinių kontaktų, likti namuose, ypač artėjant gimdymui. „Taip apsaugosite ne tik save, bet ir savo vaikelį.“   

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder