Naujasis Seimo Žmogaus teisių komiteto vadovas - spalvingas didžiosios politikos naujokas

Naujasis Seimo Žmogaus teisių komiteto vadovas - spalvingas didžiosios politikos naujokas

(1)

Šią savaitę Seimui formuojant komitetų sudėtis paaiškėjo, kad Žmogaus teisių komitetui vadovaus parlamento naujokas, Laisvės partijos atstovas Tomas Vytautas Raskevičius. Politikas yra aktyviai įsitraukęs į LGBT judėjimą Lietuvoje, kelerius metus buvo vienas pagrindinių eitynių „Už lygybę!“ organizatorių.

Naujasis Seimo narys gerai žinomas tuo, kad buvo išrinktas į Vilniaus miesto savivaldybės tarybą kaip pirmasis „profesionalus gėjus“ savivaldoje.

Prisistatydamas kolegoms naujasis komiteto pirmininkas T. V. Raskevičius posėdžio metu, kaip pagrindines komiteto veiklos kryptis pažymėjo aktyvią teisėkūrą, aktyvią žmogaus teisių politikos formavimą ir parlamentinę kontrolę, ombudsmenų institucijų įgalinimą, tarptautinių rekomendacijų įgyvendinimą ir kontrolę bei žmogaus teisių ugdymą.

Homofobiškai nusiteikę kolegos

Naujasis Žmogaus teisių komiteto vadovas žiniasklaidoje bei savo socialinių tinklų paskyrose daug kalbėjo apie baimę dėl homofobiškai nusiteikusių kolegų, tačiau tikino, kad pasistengs į tai nereaguoti.

„Man iš tikrųjų reikės fantastiškos išminties ir kantrybės išmokti į tas situacijas nereaguoti, o kaip tik pabandyti šiek tiek peržengiant per save sutelkti žmonės“, – po rinkimų laidoje „Karštai su tv3.lt“ kalbėjo T. V. Raskevičius.

Sūnų augina dvi moterys 

Laisvės partijos atstovo Vyriausios rinkimų komisijos (VRK) puslapyje nurodoma, kad Seimo narys nėra vedęs, tačiau turi sūnų Nataną Tomą. Pats politikas žiniasklaidai yra teigęs, kad jo sūnus auga dviejų moterų šeimoje, o jis yra biologinis vaiko tėvas.

T. V. Raskevičius pripažįsta, kad jo asmeninė šeimos situacija nėra įprasta lietuviškame kontekste, tačiau vienoje iš LRT laidų sakė, kad nors viešumoje panašių istorijų beveik nematoma, jų yra ne viena.

Karjeros pasiekimai

LGBT aktyvistas mokėsi Kauno technologijos universiteto gimnazijoje. Po mokyklos įstojo į Vilniaus universitetą, kur įgijo Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto politikos mokslų bakalauro diplomą. Politikas magistro studijas 2012 metais baigė Centrinės Europos universitete Vengrijoje, kur studijavo Žmogaus teisių teisės.

Po studijų Laisvės partijos atstovas metus dirbo Lietuvos gėjų lygoje projektų vadovu, o tuomet Niujorko Bruklino LGBT bendruomenės centre renginių koordinatoriumi. 2015 metais T. V. Raskevičius grįžo į Lietuvos gėjų lygą, kurioje tris metus dirbo teisininku ir viešosios politikos koordinatoriumi.

Ekstravagantiškasis Seimo narys nuo 2018 metų iki Seimo kadencijos pradžios buvo skyriaus vadovas Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyboje bei Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys.

Aktyvus LGBT bendruomenės teisių gynime

T. V. Raskevičius daro didelę įtaką LGBT bendruomenės įsitvirtinime Lietuvoje, jis buvo vienas pagrindinių Baltic Pride eitynių „Už lygybę!“ organizatorių 2013 bei 2016 metais. Politikas 2017 metais inicijavo strateginio bylinėjimosi procesą, po kurio asmens tapatybės dokumentai translyčiams asmenims Lietuvoje yra keičiami be privalomųjų medicininių procedūrų.

Po metų naujasis Žmogaus teisių komiteto vadovas buvo apdovanotas Nacionaliniu lygybės ir įvairovės apdovanojimu už darbą LGBT asmenų žmogaus teisių apsaugos srityje.

Prieš rinkimus T. V. Raskevičius daug kalbėjo apie pagarbą žmogaus pasirinkimams bei jo teisėms.

„Kandidatuoju į Lietuvos Respublikos Seimą, nes noriu, kad žmogaus teisės sugrįžtų į politinę darbotvarkę. Jokia „gerovės valstybė: neįmanoma be pagarbos žmogaus orumui ir jo individualiam pasirinkimui. Žalią šviesą žmogaus teisėms“, - VRK puslapyje rašė politikas.

 

A. Armonaitė ir T. V. Raskevičius © Irmantas Gelūnas / Fotobankas

Ekstravagantiška išvaizda

Su Laisvės partija rinkimuose dalyvavęs T.V. Raskevičiaus „Facebook“ puslapyje galima rasti nuotraukų, kur jis yra apsirengęs Okeanidės kostiumu. Politikas šį įvaizdį apibūdina dėmesio atkreipimu rinkiminės kampanijos metu.

„Tai buvo mano šauksmas visuomenei ir politikams, su kokiomis problemomis ir iššūkiais susiduria mano bendruomenė. Aš spaudos konferencijoje po pirmojo Seimo rinkimų turo pasakiau, kad man reikėjo apsirengti klounu, kad pagaliau pastebėtų. Man atrodo, kad tai buvo labai paveiki priemonė, bet jai visada yra tinkama vieta ir laikas, bet aš pažadu, kad Okeanidė dar tikrai pasirodys“, – LRT televizijos laidoje yra sakęs T. V. Raskevičius.

Laivės partijos narys VRK puslapyje teigia, kad jo pomėgiai yra teatras, sportas, literatūros skaitymas bei populiarioji „queer“ kultūra.

T. Raskevičius Pasididžiavimo balsų renginyje © Gedmantas Kropis / Fotobankas

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder