Muitininkai aptiko tabako už milijoną eurų

Muitininkai aptiko tabako už milijoną eurų

Bendradarbiaujant Muitinės kriminalinės tarnybos (MKT) ir Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) pareigūnams, rugpjūčio 29 d. Lazdijų rajone aptiktas sandėlis su tabako apdorojimo įrenginiu ir 13 tonų tabako. Šiomis dienomis Muitinės laboratorija patvirtino, kad sulaikytas tabakas yra ne žaliava, o vartojimui paruoštas tabakas.

Pareigūnų duomenimis, tabaką į Lietuvą įvežė Lenkijos piliečio įsteigta įmonė, oficialiai besiverčianti maisto tiekimo veikla, bet neturinti licencijos verstis tabako gaminių gamyba ir didmenine prekyba tabako gaminiais.

Turėdami informacijos apie galimą neteisėtą akcizinių prekių įvežimą, MKT pareigūnai atliko kratą viename Lazdijų rajono Šventežerio miestelyje esančių sandėlių. Čia pareigūnai rado garinį tabako apdorojimo įrenginį, taip pat 62 dėžes ir 51 maišą (iš viso 13 tonų) tabako. Kaip paaiškėjo vėliau, gavus Muitinės laboratorijos tyrimo išvadas, Šventežeryje aptikta ne tabako žaliava, o jau apdorotas tabakas. Preliminari tokio kiekio tabako vertė (su privalomais sumokėti mokesčiais) – apie 1 mln. 96 tūkst. eurų. Filmuotą medžiagą rasite čia.

Tabaką į Lazdijų rajoną įvežė Lenkijos piliečio N. P. B. Lietuvoje įsteigta įmonė, oficialiai užsiimanti itin įvairia veikla – maisto tiekimu, restoranų veikla, statybos ir kelių tvarkymo darbais. Tačiau įmonė neturėjo licencijos verstis tabako gaminių gamyba ir didmenine prekyba tabako gaminiais.

MKT Kauno skyriuje pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis. Tyrimui vadovauja Kauno apygardos prokuratūros prokurorai.

Kol kas aiškinamasi, kokia sandėlyje rasto garinio tabako apdorojimo įrenginio paskirtis, tačiau pareigūnai įtaria, jog tabakas čia buvo ruošiamas cigaretėms gaminti. Muitinės kriminalistų vertinimais, iš tokio kiekio tabako buvo galima pagaminti apie 1300 dėžių (t. y. maždaug 650 tūkst. pakelių) cigarečių, kurių vertė jau siektų net apie 2 mln. eurų.

Panašų cigaretėms gaminti paruošto tabako krovinį muitinės kriminalistai 2017 m. spalį aptiko Mažeikių rajono Viekšnių seniūnijoje, kur rastas nelegalus rūkalų gamybos fabrikas. Šešėlinė įmonė buvo maskuojama tose pat patalpose įsikūrusia ir legaliai bei realiai veikusia lentpjūve.

Fabrike rasta 1,5 tonos tabako, cigarečių „Marlboro“ pakelių ruošiniai, didelis kiekis klijų, filtrų ir popieriaus cigaretėms gaminti. Ten veikė nauja moderni vokiška cigarečių gamybos, taip pat kiniška rūkalų pakavimo įranga, su kuria galima pagaminti iki 150 pakelių per minutę.

Per savo veiklos metus muitinės kriminalistai, padedami kolegų iš kitų teisėsaugos institucijų, Lietuvoje aptiko ir sunaikino šešis nelegalius tabako gaminių fabrikus. Dar trys tokie fabrikai, bendrų Lietuvos, Didžiosios Britanijos, Lenkijos ir Nyderlandų muitinės bei policijos operacijų metu aptikti Didžiojoje Britanijoje (2007 m.), Lenkijoje (2011 m.) ir Nyderlanduose (2015 m.).

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder