Milijardai tekėjo ir visi tylėjo

Milijardai tekėjo ir visi tylėjo

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas pasišovė valstybės naudai išieškoti šimtamilijoninę žalą, patirtą dėl prieš dešimtmetį sudarytų politikų ir verslo galimai korupcinių sandorių. Komiteto pirmininkas Vytautas Bakas nusiteikęs optimistiškai ir tikisi, kad teisiniu keliu žala bus išieškota, o gauti pinigai bus panaudoti visuomenės labui. Tačiau, kaip teisininkas, jis teigia suvokiantis, kad dėl minėtų veikų niekas nebus pasodintas.

- Jūsų vadovaujamas komitetas rekomenduoja ištirti, ar stambiais sandoriais, tokiais kaip LEO LT sukūrimas, „MG Baltic“ valdomos „Mitnijos“ susitarimai su „Lietuvos geležinkeliais“, nebuvo padaryta žala valstybei. Jei buvo - ją išieškoti. Kokiais keliais tai įmanoma padaryti, nes, pavyzdžiui, „Vilniaus prekyba“ neigia, kad, steigiant nacionalinio investuotojo bendrovę, buvo padaryta nusikalstama veika? - „Vakaro žinios“ teiravosi Vytauto BAKO.

- Neigia? Nesutinka su išvadomis? Negali būti. (Juokiasi.)

- Nejuokaukite. Aišku, kad nesutinka.

- Tas, kas nepagrįstai praturtėjo iš valstybės, turi grąžinti valstybei. Nesvarbu, kad tai buvo prieš 10 metų. Mechanizmai tam yra. Mes savo išvadomis pavedėme Seimo Energetikos komisijai išanalizuoti galimai nepagrįstų pajamų gavimą dėl LEO LT sandorio, kuris yra antikonstitucinis, todėl nepagrįstas pajamas sieksime sugrąžinti. Gali būti ilgas bylinėjimasis. Bet reikia surasti būdų, ir, jei buvo nepagrįstai pasipelnyta iš valstybės, atlyginti žalą. Mums sako, kad buvo samdyti ekspertai tam sandoriui. Bet žinome, kad šis sandoris buvo absoliučiai korupcinis. Ir ekspertai, kurie buvo pasamdyti, buvo pasamdyti tik tam, kad paliudytų korupcinio sandorio pagrįstumą ir apkvailintų žmones. Dabar yra ekspertai, kurie yra lojalūs valstybei. Todėl valstybė turi potencialo pakovoti dėl žalos atlyginimo.

- Pagrindinis tikslas būtų tik žalos atlyginimas, ar kaltiesiems, jei tokie būtų nustatyti, grėstų ir baudžiamoji atsakomybė?

- Tai yra specifiniai teisiniai dalykai, kuriuos gali nagrinėti tik prokurorai. Be abejo, LEO LT sandoryje, mano galva, veiksmai buvo nusikalstami, nes reikėjo specialius įstatymus, Vyriausybės nutarimus priimti. Aš, kaip teisininkas, pareigūnų, kurie rengė šį sandorį, politikų, kurie laimino šį sandorį, veiksmuose nusikalstamos veikos požymius matau. Jei jie žinojo - tai yra tyčinė veika. Jei nesuvokė, kad tokiu sandoriu daroma žala valstybei bei jos reputacijai - netyčinė. Bet tai nereiškia, kad tai negali būti nusikalstama veika. Tačiau pagal anksčiau taikytus įstatymus net nustačius nusikaltimą nebuvo galima bausti korumpuotų politikų bei valdininkų. Nes jie patys tuos įstatymus ir susikūrė. Mes neturime nė vieno kalėjime, už korupcinį nusikaltimą sėdinčio, itin aukšto rango politiko ar valdininko.

- Kadangi įstatymai atgal negalioja, tai už prieš dešimtmetį sudarytus sandorius grės tik bausmės, numatytos tais laikais?

- Taip, jie neatsakys. Įstatymai atgal negalioja ir jie tuo naudojasi. Bet įstatymai dėl neteisėtų veiksmų padarytos žalos atlyginimo nepasikeitė, todėl mes tam turime galimybę. O tai ir yra svarbiausia. Reikia paskaičiuoti žalas ir išrašyti sąskaitas. Prisiminkime, kad viena mokykla apie penkis milijonus kainuoja, o čia mes kalbame apie šimtamilijoninę žalą. Kai žala bus atlyginta, mes galėsime investuoti į žmonių poreikius.

- Daugiausia kalbate apie LEO LT sukūrimą ir „Mitnijos“ sandorius su „Lietuvos geležinkeliais“. Ar tik čia įžvelgiate galimybę išieškoti padarytą žalą?

- Ne. Mes Vyriausybės prašysime peržiūrėti visus 2008-2012 m. sandorius. Aišku, tai bus didžiulis darbas.

- Visus be išimties, ar tik milijoninės vertės?

- Tik stambiuosius. Mes visus juos jau žinome. Prašysime patikrinti ne tik energetikos ar transporto sektoriaus, bet ir visus kitus stambesnius sandorius.

- Jūsų komiteto narys Dainius Gaižauskas, taip pat premjeras Saulius Skvernelis stebisi, kad išvadose buvo apeiti konservatoriai, nors Andriaus Kubiliaus Vyriausybė žinojo apie neskaidrius procesus.

- Išvadose yra ir apie konservatorius. 21 ir 22 puslapiuose, kur kalbama apie konservatorių veiklą (tuose puslapiuose rašoma apie „Dujotekanos“ ir kitų verslo subjektų finansinę paramą konservatoriams, - aut. past.). Yra išvadose minimi ir socialdemokratai. Niekam nebuvo daryta išlygų, net patiems valstiečiams. Juk prie LEO LT svariai prisidėjo ir tuometinė valstiečių partija.

Premjeras užsiminė apie tyrimo pratęsimą. Aš su juo šnekėjau, svarstymai yra šiek tiek pagilinti tyrimą atskirose srityse. Atlikdami dabartinį tyrimą mes matėme buitinės korupcijos, susijusios su atskirų politikų finansavimu. Bet tai jau ne Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto reikalas, nes palyginti su „Rosatom“ ar kitų įmonių kuriama korupcine aplinka, tie epizodai tėra buitiniai. Aišku, galima ir tai tirti toliau, nes reikia priimti sprendimus, kad nebūtų nei stambios, nei buitinės korupcijos.

- Tai jokių pasekmių, neskaitant galimo žalos išieškojimo, jūsų tyrimas neatneš?

- Mūsų siunčiama žinutė - teisėsauga, valstybės institucijos turi dirbti savo darbą. Negali būti taip, kaip buvo 2008-2012 m., kai milijardai tekėjo į įmones, bet niekas nė piršto nepajudino.


***
Įtaka

Vakar pradėti skelbti NSGK tyrimo išvadų priedai. Juose rašoma, kad įstatymų leidžiamajai, vykdomajai valdžioms bei savivaldai neleistiną įtaką darė arba bandė daryti „Avia Baltica“, „Rubicon group“ („Icor“), „Vikonda“, „Dujotekana“, „Nukem Technologies“, „Vilniaus prekyba“, „Arvi“, „Lietuvos rytas“ ir „MG Baltic“.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder