saviizoliacija

Metų žodžio ir Metų posakio rinkimai: saviizoliacija

2020 m. spalio ir lapkričio mėn. Lietuvių kalbos instituto Naujažodžių duomenyne žmonės dažniausiai ieškojo informacijos apie skolinį LOKDAUNAS „griežtas žmonių judėjimo apibrėžtoje teritorijoje apribojimas dėl susidariusios nepaprastosios padėties“ (plg. anglų k. LOCKDOWN).

Užsidarymo, kontaktų ribojimo tema pernai buvo aktuali daugelio šalių žmonėms. Žodyno „Collins Dictionary“ leksikografai kaip tik šitą žodį – LOCKDOWN – paskelbė savo 2020-ųjų Metų žodžiu.

Lietuvoje į 2020-ųjų Metų žodžio rinkimus pateko minėtam žodžiui artimos semantinės aplinkos žodis SAVIIZOLIACIJA „socialinių kontaktų apribojimas ir buvimas užsidarius (paprastai namie)“ (plačiau žr. čia).

Lietuva – ne vienintelė šalis, kurioje šis žodis tapo labai svarbus. Australijos nacionalinio žodyno centro surengtuose 2020-ųjų Metų žodžio rinkimuose nugalėtoju tapo šnekamosios kalbos žodis ISO, atsiradęs iš sutrumpinto anglų k. žodžio SELF-ISOLATION.

Įsisiautėjęs koronavirusas supurtė mūsų įprastą, saugų ir gražų gyvenimą, o saviizoliacijoje laiką leidžiantys žmonės kaipmat prikūrė pačių įvairiausių naujadarų kardinaliems kasdienybės pokyčiams pavadinti: KORONAGILTINĖ „mirtis nuo koronaviruso SARS-CoV-2 sukeltos ligos COVID-2019“, užuomina į seną skolinį KORONĖ (lenkų k. KARANIE „bausmė; kankynė, vargas, nelaimė“, žr. čia), KORONVIRUSYNĖ „2019 m. pabaigoje Kinijoje atsiradusio ir ėmusio sparčiai plisti koronaviruso SARS-CoV-2 sukelta visuotinė nelaimė“, ir kt.

Minėtame duomenyne galima rasti pačių įvairiausių visuomenės sukurtų naujažodžių pandemijos tematika.

Už SAVIIZOLIACIJĄ ar kitą Metų žodį turėtumėte balsuoti čia

Taip pat tarkite savo žodį ir Metų posakio rinkimuose – balsuoti čia.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder