Lietuvos kapitono sprendimas: "Žmonių gyvybė svarbiausia"

Lietuvos kapitono sprendimas: "Žmonių gyvybė svarbiausia"

AB "DFDS Seaways" keltas "Victoria Seaways" praėjusį sekmadienį į Klaipėdos uostą atplaukė maždaug pusvalandžiu vėliau. Jo keleiviai net nepajuto, kad laivas buvo pakeitęs kursą, o įgulos nariai dalyvavo Danijos žvejų mėgėjų gelbėjimo operacijoje.

"Victoria Seaways" pranešimą apie skęstantį komercinį žvejybos laivelį "Miętus", kuriame buvo 19 žmonių, užsisakiusių žvejybą Baltijos jūroje, gavo lapkričio 4 d. 5.58 val. Lietuvos laiku.

Kelto, kuris iš Klylio plaukė į Klaipėdą, keleiviai dar saldžiai miegojo. Jie, ko gero, net nesuuodė, kad laivas pasuko į šoną, paskui sustojo kurį laiką ir vėl pradėjo palukti.

KAPITONAS. Henrikas Žalandauskas priėmė sprendimą keisti laivo kursą ir skubėti į pagalbą skęstantiems žmonėms.

"Victoria Seaways" kapitonas Henrikas Žalandauskas davė nurodymą keisti kelto kursą ir laivas nuplaukė į incidento vietą, kuri buvo apie 10 jūrmylių į pietvakarius nuo Bornholmo salos. Skęstantį komercinį laivelį keltas pasiekė per 15 minučių.

Prie skęstančio laivo jau skubėjo Danijos gelbėjimo kateriai. H. Žalandauskas priėmė sprendimą nuleisti greitaeigį gelbėjimo katerį, kuris nuplaukė į įvykio vietą. Visi žmonės iš žvejybos laivo jau buvo gelbėjimosi plauste.

"Mūsų įgula pasiteiravo Danijos gelbėtojų, ar reikalinga kokia nors pagalba. Buvo gautas atsakymas, kad nereikalinga. 7.15 val. "MAYDAY Radio Lingby" davė leidimą tęsti reisą į Klaipėdą", - sakė "Victoria Seaways" kapitonas.

Paklaustas, kodėl buvo priimtas sprendimas keisti kursą, H. Žalandauskas atsakė: "Žmonių gyvybė yra svarbiausia, todėl mūsų pareiga yra nedelsiant reaguoti į nelaimės prašančiųjų šaukinius - tą mes ir padarėme."

Užsienio spaudoje buvo pranešta, kad laivas "Miętus" nuskendo, o juo plaukę žmonės išgelbėti.

Tik vienas jų patyrė galvos traumą ir buvo nugabentas į ligoninę, tačiau pavojus jo gyvybei negrėsė. Gelbėjimo operacijoje, kurią organizavo danai, dalyvavo du sraigtasparniai ir trys laivai.

Kapitonas H. Žalandauskas sako nežinąs, kas nutiko tam laivui, kad jis pradėjo skęsti.

Beje, "Victoria Seaways" aplenkė vieną balkerį, o netrukus buvo gautas pranešimas apie skęstantį laivą. Spėliojama, kad "Miętus" galbūt galėjo taranuoti tas balkeris.

Oras tuo metu buvo geras, matomumas taip pat, bangavimas nedidelis. Galimas daiktas, jo įgula nebuvo dėmesinga.

Beje, danai paprašė išsaugoti "Victoria Seaways" radarų parodymus, vėliau jie buvo atiduoti danų tyrėjams.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder