Lietuvoje pastebėti pirmieji gandrai

Lietuvoje pastebėti pirmieji gandrai

Artėjant Gandro dienai, kuri minima pirmadienį, Liaudies buities muziejus pakvietė prisiminti senųjų šios šventės tradicijų. Nors gandrai jau grįžta į Lietuvą, Rumšiškėse šeštadienį jų dar nebuvo matyti.

Pirmieji gandrai, įveikę ilgą kelionę iš Afrikos, pamaryje, Nemuno deltoje jau taiso lizdus. Pernai šešiems gandrams pavyko uždėti palydovinius siųstuvus, tačiau kol kas duomenų iš vieno jų negauta. Pasak ornitologų, itin įdomūs duomenys gauti apie bendrame lizde Lietuvoje perėjusios gandrų poros atostogas Afrikoje.

„Kaip aš juokauju, tie gandrai sugrįžta į vieną lizdą, peri vaikus, bet taip atsibosta vienas kitam, kad atostogų skrenda atskirai. Ir taip iš tikrųjų buvo. Išskrido atskirai, pasiekė Afriką, ties Čade, Sudane, bet faktiškai ne kartu buvo“, – pasakoja Ventės rago vyriausiasis ornitologas Vytautas Eigirdas. 

Liaudies buities muziejus Gandrines švenčia dar be gandrų. Muziejininkai sako, jau matę skrendančių, tačiau lizdas kol kas tuščias. Sparnuočių labai laukiama per tikrąsias Gandrines – pirmadienį. 

Etnologas Libertas Klimka pastebi, kad Gandrinės anksčiau laikytos svarbia švente, sakoma, kad atskrisdami iš tolimos kelionės, gandrai parneša pavasarį, nes esą parskraidina po savo didžiuliais sparnais priglaudę kielę, kuri ir išspardo paskutinius ledus nuo balų.

Skaičiuojama, kad į Lietuvą perėti sugrįžta apie 20 tūkstančių porų gandrų.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder