Koks bus likęs gruodis: ar dar verta tikėtis šalčio

Koks bus likęs gruodis: ar dar verta tikėtis šalčio

Laidoje „DELFI diena“ sinoptikė Izolda Marcinonienė tikino, kad artimiausios dienos bus vėjuotos, tačiau galime tikėtis, kad kitos savaitės viduryje sulauksime ir saulės. Tiesa, laidoje sinoptikė paneigė prieš tai skelbtą informaciją apie gruodį neva mūsų lauksiančius šalčius. „Tokių duomenų apie šalčius mūsų tarnyba neturi“, – sakė ji.

„Nuo Britanijos artėja labai gilus ciklonas, žemo slėgio sūkurys su debesų juosta, kuri jau yra apdengusi pusę Lietuvos iki Kauno. Ten lyja. Orai tikrai labai kontrastingi. Vakariniuose rajonuose laikėsi teigiama temperatūra, bet paskui pradėjo siautėti vėjai ir lietūs.

Klaipėdoje vėjas jau pasiekė 15 m/s. Laukuvoje buvo fiksuota ir lijundra.

Rytiniai rajonai su plikledžiais, vakariniai kai kur su lijundromis, bet vis vien faktas tas, kad yra slidu.

Pastaroji savaitė buvo labai įvairi, permaininga. Pasitikome žiemą žiemiškais orais. Šiauriniuose ir Vakarų rajonuose turėjome 5-7 centimetrus sniego. Žinoma, vėliau sniegas nutirpo, bet antradienio rytą visi slidinėjome, nes buvo lijundra. Slidu buvo ne tik ant žemės paviršiaus, bet ir visi turėklai taip pat buvo slidūs.

Pirmadienį sulaukėme ir neįprasto reiškinio tokiam laikui – perkūnijos. Galime sakyti, kad per tris dienas turėjome beveik tris metų laikus. O dabar stiprėja Atlanto ciklonas, vėjai, slėgis krenta, tai rodo, kad įeiname į nelabai gerų orų sritį – bus gana šilta, bet vėjuota ir darganota. Oras primins vėlyvą rudenį, bet ne žiemą.

Visoje Europoje jau nebėra didelės šilumos, vis tik jau yra žiemos periodas. Savaitės pradžioje kai kuriuose rajonuose temperatūra buvo ir neigiama.

Oras keliauja ne tik pažeme, bet tos orų upės keliauja ir aukštesniuose atmosferos sluoksniuose, jos atneša ciklonus, formuoja anticiklonus. Atlantas mums dabar neša vėlyvo, darganoto rudens orus.

Dabar matome pereinamojo laikotarpio orus, nieko labai neįprasto dar negalime fiksuoti, bet yra buvę, kai gruodžio pabaigoje turėjome ir pusę metro sniego. Tai buvo 2010 metais, bet yra buvę, kad žiemą neturėjome sniego“, – laidoje sakė sinoptikė.

Savaitgalį – tik viena malonesnė diena

Pasiteiravus, koks laukia savaitgalis, moteris tikino, kad šeštadienis mažai kuo skirsis nuo penktadienio, tačiau sekmadienis bus šiek tiek mažiau vėjuotas, galime sulaukti ir saulės.

„Savaitgalį mes būsime ciklono glėbyje. Debesys su lietumi atkeliauja į Žemaitiją, vakarop turbūt pasieks jau ir mūsų kraštą. Naktį daugelyje rajonų krituliai numatomi, daugiausia lietus.

Bus vėjuota, vėjas sieks 15 m/s. Šeštadienio dieną saulės turbūt niekur nepamatysime. Yra saulės prošvaisčių tik sekmadienį, bet vis vien neišvengsime kritulių, galime sulaukti iš šlapdribos“, – kalbėjo ji.

Anot jos, savaitgalį orus lems aktyvus Atlanto ciklonas. Išliks gūsingas vakarinių krypčių vėjas, kuris ir toliau mums atneš pakankamai šiltus, bet drėgnus su mišriais krituliais orus.

Sekmadienio pirmoji dienos pusė daugiausia bus sausa. Pietvakarių vėjas pūs ramiau. Tačiau antroje dienos pusėje iš vakarų vėl atplauks lietaus debesys, iki vakaro lietus apims jau ir kraštinius rytinius rajonus. Stiprės vėjas. Įdienojus temperatūra sieks nuo 3 iki 6 laipsnių šilumos.

Gruodis bus šiltesnis už normą

Gražesni orai gali atkeliauti kitos savaitės viduryje.

„Pirmadienis bus gana nebloga diena, naktį bus šlaprida. Dieną vietomis tikėtini nedideli krituliai. Dieną reiks saugotis plikledžio, bus gana vėjuota. Visgi kritulių atžvilgiu, palyginus su šeštadieniu, tai pirmadienį tikrai sulauksime tokio atokvėpio. Antradienis bus panašus į pirmadienį, vietomis numatomi krituliai.

Yra prošvaistė, kad savaitės viduryje slėgis kils, bus mažiau kritulių, naktys bus šaltesnės, dienos bus skaidresnės, pamatysime daugiau saulės“, – kalbėjo I.Marcinonienė.

Tiesa, kaip pabrėžė sinoptikė, gruodis, priešingai nei anksčiau buvo skelbta, bus net šiltesnis už normą.

„Orų modeliuose tikrai nematome šalčio įsiveržimo. Deja, tokios žiemos, kad galėtume pavažinėti su rogutėmis ar slidėmis – nematyti. Tikėtina, kad pirmoji gruodžio pusė bus gerokai šiltesnė už normą.

O likusi mėnesio pusė bus apie normą. Temperatūra bus šiek tiek aukštesnė už normą. Apibendrinant galima pasakyti, kad gruodis bus apie pusantro laipsnio šiltesnis už normą“, – sakė ji.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder