Ką būtinai turi padaryti savivaldybės, kad dirbantys tėvai gautų ligos išmokas už vaikų priežiūrą?

Ką būtinai turi padaryti savivaldybės, kad dirbantys tėvai gautų ligos išmokas už vaikų priežiūrą?

 

Koronavirusui plintant visuomenėje, dalyje švietimo įstaigų pereinama prie nuotolinio ar mišraus ugdymo. Esant nuotoliniam ugdymui už vaikų iki ketvirtos klasės imtinai ar pagal bendrojo bei specialiojo ugdymo programą besimokančių vaikų su negalia iki 21 metų priežiūrą gali būti mokamos ligos išmokos iš „Sodros“. 

Ligos išmokos gali būti mokamos, kai nuotolinis mokymas paskelbiamas esant karantinui ir kai karantinas konkrečioje savivaldybėje nepaskelbtas, bet atskirose įstaigose arba visoje savivaldybėje įteisinamas infekcijų plitimą ribojantis režimas. Tačiau abiem atvejais savivaldybių administracijos turi atlikti visus veiksmus, kad jų sprendimai būtų galiojantys, o tėvai, globėjai, budintys globotojai ar dirbantys seneliai gautų išmokas.  

Kaip skelbiamas infekcijų plitimą ribojantis režimas?

  1. Epidemiologinę situaciją savivaldybėje vertina ir siūlymą įvesti infekcijų plitimą ribojantį režimą savivaldybei teikia Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC). Siūlymas yra teikiamas raštu. 
  2. Infekcijų plitimą ribojantis režimas, atsižvelgiant į epidemiologinę situaciją, gali būti įvedamas vienoje švietimo įstaigoje, keliose įstaigose arba visoje savivaldybėje. 
  3. Sprendimas riboti savivaldybės teritorijoje esančios švietimo įstaigos veiklą ar dalį veiklos ir dėl to mokinių ugdymą organizuoti nuotoliniu būdu formuluojamas kaip nurodymas, o ne kaip rekomendacija. 
  4. Sprendimą dėl infekcijų plitimą ribojančio režimo pasirašo savivaldybės administracijos direktorius. 
  5. Sprendime privalomai turi būti: nuoroda į Užkrečiamųjų ligų įstatymo 26 straipsnio 3 dalies 1 punktą bei atitinkamus operacijų vadovo sprendimus, NVSC teikimo rekvizitai, aiškūs ribojimai ir jų apimtys, ar ugdymo procesas organizuojamas nuotoliniu būdu ir jei taip, tai kuriems mokiniams tiksliai,  išvardijamos konkrečios įstaigos, kuriose šis režimas bus pritaikytas, nurodomi režimo įvedimo pradžios bei numanomos pabaigos terminai. Jei nurodoma infekcijos plitimą ribojančio režimo pradžia, ji negali būti ankstesnė nei įsigalioja administracijos direktoriaus sprendimas. 
  6. Savivaldybės administracijos direktoriaus sprendimas turi būti paskelbtas Teisės aktų registre ir įsigalioja kitą dieną nuo paskelbimo, jei jame nenumatyta vėlesnė įsigaliojimo data. 
  7. Rekomenduojama apie administracijos direktoriaus sprendimą skubiai informuoti švietimo įstaigas, kuriose skelbiamas infekcijų plitimą ribojantis režimas, bei visuomenę. 
  8. Jeigu infekcijų plitimą ribojantis režimas bus įvestas netinkamai arba jeigu švietimo įstaiga savo iniciatyva pereis prie nuotolinio mokymo, vaikų iki ketvirtos klasės ar pagal bendrojo, taip pat specialiojo ugdymo programą besimokančių vaikų su negalia iki 21metų tėvai, globėjai, budintys globotojai bei dirbantys seneliai neturės galimybių gauti ligos išmokų vaikų priežiūrai. Už vyresnius vaikus nedarbingumai nėra suteikiami ir ligos išmokos nemokamos. 
  9. Dėl nedarbingumo pažymėjimo vaikų tėvai, globėjai, budintys globotojai ar dirbantys seneliai nuotoliniu būdu kreipiasi į savo sveikatos priežiūros įstaigą. Į NVSC kreiptis nereikia. 
  10. Jeigu sveikatos priežiūros įstaiga dėl apkrovos negali atsiliepti į skambučius, nedarbingumo pažymėjimas už mažo vaiko ar vaiko su negalia priežiūrą vis tiek gali būti išduodamas atgaline tvarka, bet ne daugiau nei už 5 darbo dienas. 
  11. Ligos išmoka už vaiko priežiūrą siekia 65,94 proc. nuo darbuotojo darbo užmokesčio „ant popieriaus“. Ligos išmokos skiriamos nuo infekcijų plitimą ribojančio režimo nustatymo švietimo įstaigoje, tai yra nuo savivaldybės administracijos direktoriaus sprendimo įsigaliojimo, arba nuo datos, nurodytos sprendime, kuri negali būti ankstesnė nei įsigalioja administracijos direktoriaus sprendimas.

Kaip mokamos išmokos, jeigu savivaldybėje paskelbtas karantinas?

Kai savivaldybėje paskelbiamas karantinas, tai savaime nereiškia nuotolinio ar mišraus mokymo. Tačiau Vyriausybė yra nusprendusi, kad po mokinių atostogų nuo lapkričio 3 iki 6 dienos imtinai skelbiama kontaktinio ugdymo pauzė ir 5-12 klasių mokiniai tuo metu mokysis nuotoliniu būdu. Už tokio amžiaus mokinių priežiūrą ligos išmokos nemokamos. 

Ikimokyklinukai, priešmokyklinukai ir pradinukai šiuo laikotarpiu ugdomi įprastai ir gali eiti į mokyklą ar darželį, tačiau savivaldybės administracija gali priimti ir kitokį sprendimą bei paskelbti nuotolinį mokymą vaikams iki ketvirtos klasės.

Ligos išmoka už vaiko iki ketvirtos klasės priežiūrą vienam iš tėvų, globėjų, budinčių globotojų ar dirbančių senelių siekia 65,94 proc. nuo darbo užmokesčio „ant popieriaus“ ir yra mokama nuo savivaldybės administracijos direktoriaus sprendimo dėl nuotolinio mokymo įsigaliojimo, tik jei toks sprendimas priimtas NVSC teikimu ir yra įformintas taip pat kaip ir skelbiant infekcijų plitimą ribojantį režimą, kol karantinas nėra paskelbtas. 

Administracijos direktoriaus sprendimas turi būti paskelbtas Teisės aktų registre ir įsigalioja kitą dieną nuo paskelbimo, jei jame nenumatyta vėlesnė įsigaliojimo data.

Kaip vyksta sąlytį su sergančiuoju turėjusio asmens izoliavimas?

Kai mokykloje nustatomas COVID-19 užsikrėtęs asmuo – vaikas ar suaugęs asmuo – nustatyti artimą sąlytį turėję asmenys yra izoliuojami NVSC . Tai nėra laikoma infekcijų plitimą ribojančiu režimu. 

Prireikus izoliuoti vaiką iki ketvirtos klasės imtinai bei vaiką su negalią iki 21 metų, jei jis mokosi pagal bendrojo ar specialiojo ugdymo programą, tėvai, globėjai, budintys globotojai ar dirbantys seneliai gali gauti nedarbingumo pažymėjimą ir pretenduoti į ligos išmoką iš „Sodros“. Tačiau izoliaciją, už kurią mokama ligos išmoka, skiria NVSC.

Prireikus izoliuoti suaugusį asmenį, jam taip pat gali būti mokama ligos išmoka iš „Sodros“, bet privalomą izoliaciją taip pat skiria NVSC. 

Pagrindiniai žingsniai:

  1. Švietimo įstaigoje nustatomas COVID-19 užsikrėtęs asmuo. 
  2. Artimą sąlytį turėjusiems vaikams ir suaugusiesiems privalomą izoliaciją skiria NVSC.
  3. NVSC per 3 darbo dienas išduoda pažymą sveikatos priežiūros įstaigai apie asmeniui taikomą privalomą izoliaciją. 
  4. Artimą sąlytį turėjęs suaugęs asmuo arba artimą sąlytį turėjusio vaiko iki ketvirtos klasės bei vaiko su negalia iki 21 metų tėvai, globėjai, budintys globotojai bei dirbantys seneliai nuotoliniu būdu gali kreiptis į savo sveikatos priežiūros įstaigą dėl nedarbingumo pažymėjimo išdavimo. 
  5. Jeigu sveikatos priežiūros įstaiga dėl apkrovos negali atsiliepti į skambučius, nedarbingumo pažymėjimas už mažo vaiko ar vaiko su negalia priežiūrą vis tiek gali būti išduodamas atgaline tvarka, bet ne daugiau nei už 5 darbo dienas.
  6. Ligos išmoką suaugusiam asmeniui už jo paties privalomą izoliaciją siekia 62,06 proc. nuo atlyginimo „ant popieriaus“, o už vaiko priežiūrą – 65,94 proc. nuo atlyginimo „ant popieriaus“. Ji mokama už izoliacijos laiką, bet ne ilgiau nei už 14 kalendorinių dienų.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder