Izoliuotis reikės atvykus iš Švedijos, Norvegijos, Gruzijos ir Bulgarijos

Izoliuotis reikės atvykus iš Švedijos, Norvegijos, Gruzijos ir Bulgarijos

Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM) atnaujinus labiausiai koronaviruso paveiktų valstybių sąrašą, nuo pirmadienio bus privaloma izoliuotis atvykstantiems iš Švedijos, Norvegijos, Bulgarijos, Gruzijos, Kanados, Tuniso ir Farerų salų. 

Minimose šalyse sergamumas koronavirusu per pastarąsias dvi savaites viršijo 25 atvejus šimtui tūkstančių gyventojų, penktadienį pranešė SAM.  

Pakeitus skaičiavimo metodiką, praėjusią savaitę atvykusiems iš Švedijos, Kanados ir Bulgarijos nebereikėjo izoliuotis, tačiau epidemiologinė situacija šiose šalyse jau yra suprastėjusi. 

Šiuo metu saviizoliacija ir koronaviruso testas yra taikomas atvykusiems iš 20 ES šalių. 

Tai: Airija, Austrija, Belgija, Bulgarija, Čekija, Danija, Graikija, Ispanija, Italija, Kroatija, Liuksemburgas, Malta, Nyderlandai, Portugalija, Prancūzija, Slovėnija, Slovakija, Švedija, Vengrija ir Rumunija. 

Anot ministerijos, nors Estijoje fiksuotas sergamumo rodiklis siekia 25,4, Estija į paveiktų šalių sąrašą neįtraukta, nes pritaikytas 10 proc. lankstumas, tad atvykus iš šios šalies izoliuotis nereikės. 

Taip pat pranešama, kad užsienyje gyvenantys ar dirbantys užsieniečiai bei Lietuvos piliečiai, kurie išvykti iš Lietuvos norės nepraėjus saviizoliacijos laikotarpiui, nuo šeštadienio privalės informuoti Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą (NVSC) apie planuojamą išvykimo datą ir laiką. Tai privaloma padaryti ne vėliau kaip parą iki išvykimo. 

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos įsakymu penktadienį atnaujintas išimčių dėl saviizoliacijos sąrašas – ji nebus taikoma iš Baltarusijos grįžtantiems šioje šalyje lituanistinį švietimą vykdantiems lietuviams bei Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnams, dalyvaujantiems tarptautinėse operacijose ES ir kitose šalyse. 

Nuo pirmadienio reikės izoliuotis atvykus į Latviją – lietuviams bus taikoma dešimties dienų izoliacija, išskyrus numatytas išimtis. 

Izoliuotis nereikės sieną kertantiems kasdien darbo reikalais, besimokantiems ar lydintiems nepilnametį asmenį. Taip pat – kertant Latviją tranzitu, vykstant į laidotuves ar sveikatos priežiūros įstaigas. 

SAM teigimu, Lietuvoje sergamumo rodiklis šiuo metu siekia 18,8 atvejo 100 tūkst. gyventojų. 

Kiekvienas oro, jūrų ar sausumos transportu reguliariais, specialiais ar užsakomaisiais reisais į Lietuvą grįžtantis ar į ją atvykstantis keliautojas savo asmens duomenis Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistams privalo pateikti elektroniniu būdu.

Tai reiškia, kad dar prieš įlipdamas į lėktuvą, keltą, autobusą ar traukinį žmogus turės užpildyti anketą NVSC interneto svetainėje ir gautą patvirtinimą – vadinamąjį QR kodą – pateikti įlaipinimo į transporto priemonę metu.

Tais atvejais, kai žmogus savarankiškai keliavo žemės transportu, jis privalo ne vėliau kaip per 12 valandų nuo grįžimo ar atvykimo į Lietuvą momento elektroniniu būdu užsiregistruoti NVSC.

Visi iš paveiktų šalių atvykę užsieniečiai privalo būti ne seniau, nei 72 valandos iki atvykimo atlikę koronaviruso testą ir turėti gautą neigiamą rezultatą. Neigiamas atsakymas neatleidžia nuo prievolės izoliuotis 14 parų. 

Izoliacijos laikotarpis gali būti sutrumpintas ne anksčiau kaip aštuntą izoliacijos dieną atlikus koronaviruso testą. Gavus neigiamą atsakymą, izoliacijos laikas gali būti trumpinamas iki dešimties dienų.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder