Izoliacija – sąžinės ir kaimynų reikalas: užsidariusių tūkstančiai, policija spėja patikrinti kelis šimtus

Izoliacija – sąžinės ir kaimynų reikalas: užsidariusių tūkstančiai, policija spėja patikrinti kelis šimtus

Kasdien COVID-19 nustatomas tūkstančiams žmonių, absoliučiai daugumai jų tenka izoliuotis. Dar tūkstančiams tenka izoliuotis vien dėl to, kad turėjo kontaktą su sergančiaisiais. Tačiau izoliacija šiuo metu Lietuvoje – garbės, sąžinės ir kaimynų sargybos reikalas: nors sėdinčių izoliacijoje armija kasdien auga tūkstančiais, policija patikrinti per dieną suspėja tik kelis šimtus.

Lapkričio 7 d. Lietuvoje įvestas antras karantinas pastebimų rezultatų kol kas neduoda – Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) COVID-19 ligos apžvalgoje Lietuvoje nurodoma, kad naujų COVID-19 atvejų kasdien nustatoma nuo 1 iki daugiau nei 2 tūkst., o iš viso šiuo metu serga daugiau nei 40 tūkst. žmonių. Tikėtina, kad turėjusių kontaktą gali būti bent antra tiek, todėl iš viso šiuo metu gali būti, kad izoliuojasi net 80 tūkst. žmonių.

Tačiau izoliacijos taisyklės, rodos, tėra garbės ir sąžinės, kartais – ir kaimynų reikalas. Alfa.lt pasiteiravo Policijos departamento (PD), ar šiuo metu policija stebi, kaip laikomasi privalomos izoliacijos, ir užtikrina, kad jos būtų laikomasi. PD Komunikacijos skyriaus pateiktame atsakyme nurodoma, kad besiizoliuojantys žmonės išties yra stebimi, tačiau šių stebėjimų apimtys – gan mažos.

„Taip, policija stebi ir tikrina asmenis. Kasdien patikrinama keli šimtai besiizoliuojančių asmenų“, – rašoma policijos atsakyme.

Nemažos baudos arba teistumas

Ne visi yra linkę sėdėti užsidarę namuose, nors nuo to priklauso aplinkinių saugumas – anot PD, nuo spalio 29 d. policijos pareigūnai nustatė 103 nusižengimus dėl izoliacijos reikalavimų nesilaikymo.

Daugiausia fiksuota nusižengimų Klaipėdos apskrityje – čia per mėnesį įkliuvo 19 žmonių, numojusių ranka į izoliaciją. Antroje vietoje – Vilniaus apskritis, kurioje per mėnesį nustatyta 17 izoliacijos pažeidimo atvejų, toliau eina Šiaulių (16), Marijampolės (13) ir Panevėžio (10) apskritys.

Už izoliacijos pažeidimus gresia nemažos baudos arba net baudžiamoji byla. Anot PD, izoliacijos pažeidėjai pagal Administracinių nusižengimų kodeksą (ANK) traukiami atsakomybėn už veiką, numatytą ANK 45 str. 4 d. ir 526 str. 3 d., pagal Baudžiamąjį kodeksą (BK) gali būti traukiami atsakomybėn už veiką, numatytą BK 277 str.

Pagal ANK 45 straipsnį atsakomybė numatyta už Lietuvos Respublikos žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo ir kitų panašių teisės aktų pažeidimus. Šiame straipsnyje numatytos baudos siekia net 6 tūkst. eurų.

ANK 526 straipsnis apibrėžia atsakomybę už Lietuvos Respublikos civilinės saugos įstatymo ir kitų civilinę saugą reglamentuojančių teisės aktų nevykdymą ar pažeidimą, pastarajame numatyta griežčiausia bauda taip pat siekia 6 tūkst. eurų.

BK 277 straipsnyje atsakomybė numatyta tiesiog už Kovos su epidemijomis ar užkrečiamosiomis ligomis taisyklių pažeidimus. Tačiau gresiančios sankcijos – nepalyginti griežtesnės: jei COVID-19 užsikrėtęs žmogus dėl neatsargumo sukelia pavojų apsikrėsti kitam asmeniui, gresia laisvės atėmimas iki 1 metų, o jei sergantis COVID-19 padėtų išplisti susirgimui ar net sukeltų epidemiją, grėstų laisvės atėmimas iki 5 metų.

Sėdėjimą namuose keičia į grybus ir uogas

Ne visi mielai sėdi namuose, net ir susirgę koronavirusu. Pavyzdžių apstu – spalį Šiauliuose buvo nuteistas elektrikas G. J., kuris, susirgęs COVID-19, spjovė į izoliaciją ir išėjo į parduotuvę, o sutiktam pareigūnui pareiškė, kad vaikščios ten, kur jam reikės. Vyras buvo nuteistas, tačiau atsipirko tik laisvės apribojimu.

Tokio paties laisvės apribojimo sulaukė Raseinių rajono gyventojas V. U. Vyrui rugsėjo 26 d. buvo nustatytas COVID-19, šeimos gydytojas jį supažindino su sveikatos apsaugos ministro įsakymu, paaiškino dėl izoliacijos.

Tačiau spalio 4 d. V. U. išvyko iš gyvenamosios vietos ir nesilaikė izoliacijos bendraudamas su draugu. Spalio 5 ir 9 d. jis vėl išvyko iš namų ir lankėsi viešose vietose – grybavo, žvejojo.

Kaltinamasis V. U. savo kaltę pripažino visiškai. Jis paaiškino, kad blogai jautėsi apie keturias dienas. Paskui pagalvojo, kad jei išeis grybauti į netoli nuo namų esantį mišką, pažvejoti netoli nuo namų esančioje Dubysos upėje, nieko nenutiks.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder