Į Lietuvą atskrido pažangiausi JAV naikintuvai F-35

Į Lietuvą atskrido pažangiausi JAV naikintuvai F-35

Į Lietuvą ketvirtadienį pirmąkart atskrido pažangiausi amerikiečių naikintuvai F-35.

Du lėktuvai nusileido Karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Šiauliuose.

„Tai rodo JAV įsipareigojimus ne tik Lietuvai, bet ir aljansui. Mes bendradarbiausime su savo sąjungininkais, kad išlaikytume savo įsipareigojimus“, – Šiauliuose žurnalistams sakė JAV pulkininkas, Vokietijoje dislokuotos 435-osios Greitojo reagavimo grupės vadas Jason Terry (Džeisonas Teris).

Tokie vizitai paprastai vertinami kaip simbolinis gestas, pabrėžiantis JAV įsipareigojimus NATO kolektyvinei gynybai, kartu siunčiant žinią kaimyninei Rusijai.

Sunkiai radarais aptinkami naikintuvai į Šiaulius atskrido iš Lenkijos vykstant JAV vadovaujamoms oro gynybos pratyboms.

„Šios pirmą kartą organizuojamos oro gynybos pratybos siunčia stiprų signalą dėl JAV pasirengimo operatyviai reaguoti į saugumo situacijos pokyčius ir prisidėti prie Baltijos šalių gynybos, jei to prireiktų“, – BNS atsiųstame komentare sakė krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis. 

Šiauliuose naikintuvai vykdė spartų papildymą kuru. Iš Šiaulių orlaiviai kilo vykdyti mūšio ore treniruotes Lietuvos oro erdvėje.

Treniruotės metu mūšio ore valdymą užtikrino Karmėlavoje veikiantis Baltijos valstybių bendras valdymo ir pranešimų centras. Antžeminę oro gynybos apsaugą atliko Lietuvos karinių oro pajėgų Oro gynybos bataliono kariai.

„Džiaugiuosi ir didžiuojuosi, kad Lietuvos karinių oro pajėgų kariai profesionaliai atlieka savo darbo dalį šiose pratybose. Jie parodė, kad moka dekonfliktuoti ir skirstyti oro erdvę, valdyti ore moderniausius orlaivius, vykdyti antžeminę oro gynybą bei tinkamai teikti reikiamą priimančios šalies paramą“, – teigė Lietuvos kariuomenės karinių oro pajėgų vadas pulkininkas Dainius Guzas.

„Noriu padėkoti pulkininkui D. Guzui, Lietuvos karinėms oro pajėgoms. Ačiū Lietuvai už tokį šiltą priėmimą mūsų buvimo čia metu.  Per tokį trumpą laiką Lietuva tampa tikra NATO šalių lydere. Tai, ką matėte šiandien yra karinių oro pajėgų proveržis“, – sakė JAV pulkininkas J. Terry.

Kompanijos „Lockheed Martin“ gaminamų naikintuvų F-35 programa laikoma pačia brangiausia ginkluotės sistemos plėtros programa per JAV istoriją. 

Šiuos naikintuvus taip pat perka Britanija, Italija, Nyderlandai, Australija, Norvegija, Danija, Kanada, Izraelis, Japonija, Pietų Korėja ir Belgija.

Apie planus įsigyti naikintuvus šiemet pareiškė Singapūras ir Lenkija.

Įsigyti naikintuvus norėjo ir Turkija, bet JAV atmetė jos prašymą, kai turkai iš Rusijos nusprendė pirkti oro gynybos sistemą S-400.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder