į Lietuvą atgabenta paukščiukų už 4 mln. eurų

į Lietuvą atgabenta paukščiukų už 4 mln. eurų

Į Lietuvą iš Baltarusijos atvežta, ko gero, brangiausių šalies istorijoje paukščių – meldinių nendrinukių. Šių mažų paukščiukų perkėlimas iš vienos šalies į kitą daug kam atėmė žadą, o Aplinkos ministerija pradėjo tyrimą. Mat projekto vertė – daugiau nei 4 milijonai eurų. Gamtos saugotojai sako, kad nendrinukės Lietuvai be galo reikalingos.

Nendrinukių mažyliams dar tik pora savaičių. Ir apetitu jie nė kiek nesiskundžia. Į gerkles vos spėjama kišti maistą. Beje, jie valgo smulkintus tarakonus.

Lietuvoje paukščiukai yra vos kelios dienos. 50 jų buvo parvežta iš Baltarusijos pelkynų ir apgyvendinta Žuvinto biosferos rezervate.

Nendrinukių perkėlimo iš kaimyninės šalies į Lietuvą kaina daug ką palieka be žado. Projekto vertė – daugiau nei keturi milijonai eurų. Iš viso į Lietuvą atvežta 100 paukščių.

Meldinės nendrinukės yra saugomos ir retos ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje. Tačiau net aplinkos ministras abejoja, ar viena paukščių rūšis verta tiek milijonų.

„Vertinant pasaulio mokslininkų tyrimo rezultatus, kai šiandien pasaulyje gresia milijonui rūšių išnykimas, ir vertinant finansinę išraišką konkrečiai rūšiai, apie kurią mes kalbame, tai įsivaizduokime poreikį finansų, kurių reikėtų visoms saugomoms rūšims“, – tikino Aplinkos ministras Kęstutis Mažeika.

Meldinių nendrinukių perkėlimo į Lietuvą projektą vykdo Baltijos aplinkos forumas. 4 milijonai paukščiukams jiems neatrodo dideli. Esą pinigai skirti septyneriems metams ir įvairioms veikloms. Kad nendrinukės esą ne tik būtų atgabentos, bet ir galėtų čia gyventi tinkamomis sąlygomis.

Didžiąja dalimi prie projekto prisidėjo Europos Sąjungos fondas, tačiau ir iš Lietuvos biudžeto paimti beveik 800 tūkstančių eurų.

Europos pinigus įsisavinantys gamtos saugotojai tikina, kad meldinės nendrinukės labai reikalingos Lietuvai. Skaičiuojama, kad visame pasaulyje šių paukščių yra likę per 20 tūkstančių.

Specialistų teigimu, nendrinės meldinukės dabar peri keturiose pasaulio šalyse – Lietuvoje, Baltarusijoje, Ukrainoje ir Lenkijoje. Tai yra rečiausias Europos giesmininkas, maždaug du šimtus kartų retesnis negu Afrikos dramblys.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder