Gabrielius Landsbergis

Gabrielius Landsbergis: tai tipiška Rusijai

Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad Rusijos grasinimai nutraukti diplomatinius santykius su Europos Sąjunga (ES) neturi atgrasyti Bendrijos nuo pamatinių vertybių gynimo.

„Akivaizdu, kad pagrindė problema yra ta, kad pagrindinis Rusijos opozicijos lyderis (Aleksejus Navalnas – BNS) buvo apnuodytas, jam teko gydytis Vokietijoje, o kai grįžo į Rusiją, buvo sulaikytas, nuteistas ir dabar sėdi kalėjime. ES turi ir toliau laikytis pozicijos, kad jis turi būti paleistas, turi būti sudarytos sąlygos jam dalyvauti sąžininguose rinkimuose.

Tai pamatinės vertybės, dėl kurių kovoja ES sąjunga“, – po susitikimo su Latvijos užsienio reikalų ministru penktadienį sakė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Taip G. Landsbergis reagavo į Rusijos užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo teiginius, kad šalis yra pasirengusi nutraukti santykius su ES, nors nenorėtų izoliuotis nuo pasaulio gyvenimo.

„Jei dar kartą pamatysime, kaip ne kartą jau pajutome, kad kokiose nors srityse įvedamos sankcijos, keliančios pavojų mūsų ekonomikai, įskaitant pačias jautriausias sritis, tuomet taip. Nenorime kažkaip izoliuotis nuo pasaulio gyvenimo, bet reikia būti tam pasiruošus“, – sakė Rusijos ministras.

Lietuvos diplomatijos vadovas tokius pareiškimus vadino „tipiniu Rusijos bandymu pasiūlyti žaidimo taisykles Europos Sąjungai“.

„Kalbant apie S. Lavrovo teiginius, manau, kad ES turėtų nesileisti išprovokuojama, kai tai bandoma padaryti. Turi būti aiški strategiją, ko ES nori pasiekti, ir reikia to plano laikytis“, – sakė G. Landsbergis.

Anot jo, jei Rusijai Europos Sąjungos kova už pamatines vertybes kelia problemų ir ji norėtų nutraukti diplomatinius santykius, tai yra jos sprendimas.

„Tai neturėtų atgrasyti Europos nuo gynimo to, kas yra teisinga“, – kalbėjo G. Landsbergis.

Pasak ministro, tokie pasisakymai „sukuria triukšmingą aplinką“, kuri atitraukia dėmesį nuo problemos esmės.

ES ir Rusijos santykiai yra įtempti nuo 2014 metų, kai Rusija aneksavo Krymą ir ėmė kurstyti karą Rytų Ukrainoje.

Santykiai dar labiau pablogėjo Rusijos teismui beveik trejiems metams pasiuntus už grotų Kremliaus kritiką A. Navalną, praėjusį mėnesį sugrįžusį į Rusiją iš Vokietijos, kur jis gydėsi po rugpjūtį įvykdyto jo apnuodijimo sovietų mokslininkų sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

Opozicionierius dėl šio apnuodijimo kaltino Rusijos specialiąsias tarnybas ir prezidentą Vladimirą Putiną, bet Rusijos valdžia kaltinimus atmeta.

A. Navalno įkalinimas išprovokavo masinius protestus Rusijoje, per kuriuos buvo sulaikyta daugiau kaip 10 tūkst. žmonių.

ES užsienio reikalų ministrai savo veiksmus dėl Rusijos turi svarstyti per susitikimą vasario 22 dieną.

A. Navalno šalininkai ragina ES skelbti sankcijas oligarchams, kuriuos kaltina V. Putino turtų sergėjimu ir jo režimo finansavimu.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder