EP liberalai homofobija apkaltino V. Uspaskicho narystę svarstys kitą trečiadienį

EP liberalai homofobija apkaltino V. Uspaskicho narystę svarstys kitą trečiadienį

Europos Parlamento liberalų frakcija kitą savaitę ketina svarstyti Darbo partijos pirmininko Viktoro Uspaskicho galimybes likti šioje politinėje grupėje, kai jis sulaukė kritikos dėl homofobiškų komentarų. 

V. Uspaskicho narystės klausimas įtrauktas į „Renew Europe“ politinės grupės kito trečiadienio, sausio 20 dienos, posėdžio darbotvarkę, su kuria susipažino BNS.

Frakcija turėtų įvertinti V. Uspaskicho pasiaiškinimą dėl vaizdo įrašo, kuriame politikas vartojo žodžius kaip „iškrypėliai“ ir „pedikai“.

V. Uspaskichas frakcijos kolegoms šią savaitę nusiuntė laišką su atsiprašymu. Jis pripažino kad pavartoti žodžiai buvo pernelyg grubūs, tačiau tikino, kad nesiekė įžeisti LGBT bendruomenės, ir apkaltino politinius oponentus bei žiniasklaidą šališkos informacijos pateikimu. 

Pasipiktinimo sulaukusius komentarus V. Uspaskichas paskelbė per tiesioginę transliaciją feisbuke praėjusią savaitę.

„Šiandien kai kuriose Europos valstybėse net pavojinga kalbėti, kad tu natūralios orientacijos atstovas. Aš nenoriu, kad mano pokalbius, laidas komentuotų pedikai visokie, todėl kad tai ne jiems laida šiaip. Aš kalbu apie pedikus, iškrypėlius, tiems kuriems likimas, gyvenimas taip davė yra ne jų kaltė, kad yra kažkoks toks potraukis, kad jis jaučia vyrą rūbuose kaip moteris. Dauguma tokių žmonių nesireklamuoja, bet tie, kurie savo pimpalą įkiša po sijonu ir eina į gatvę, rėkia, yra pedikai, iškrypėliai ir tikrai neturi būti toleruojami tokie dalykai“, – per transliaciją kalbėjo V. Uspaskichas.

Pasiaiškinimo laiške V. Uspaskichas sakė, kad replikos buvo nukreiptos tik jį įžeidinėjusiems žmonėms, o ne visai LGBT bendruomenei. Jis pažadėjo ateityje korektiškiau formuluoti savo kalbas.

V. Uspaskicho atsiprašymo ir pasiaiškinimo pareikalavo frakcijos „Renew Europe“ pirmininkas, rumunų politikas Dacianas Ciolosas (Dačanas Čološas).

V. Uspaskichui adresuotame laiške jis pareiškė, kad paskelbto vaizdo įrašo turinys yra visiškai nepriimtinas, kupinas neapykantos ir akivaizdžiai homofobiškas.

„Suteiksiu jums galimybę paaiškinti savo elgesį, bet privalau pareikalauti, kad atsiimtumėte šias nepakenčiamas homofobines pastabas ir atsiprašytumėte tiek visuomenės, tiek savo kolegų „Renew Europe“ grupėje už skausmą, kurį sukėlėte“, – rašė D. Ciolosas laiške, kurio kopiją gavo BNS. 

Europos liberalų dėmesį į V. Uspaskicho kalbas socialiniuose tinkluose atkreipė europarlamentarė, Europos liaudies partijos frakcijos narė Aušra Maldeikienė ir Lietuvos Seimo Laisvės frakcija.

Lietuvos liberalaus jaunimo organizacija penktadienį išplatino pareiškimą, kuriame teigia, kad V. Uspaskicho pasiteisinimai neįtikina.

„Tai dvigubų standartų taikymas, kai Lietuvos ir Europos politikoje demonstruojami skirtingi veidai, leidžiant įžeidinėti kitus ir vengiant atsakomybės“, – rašoma pareiškime.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder