Dėl A. Verygos sprendimo įžvelgia žmogaus teisių pažeidimą

Dėl A. Verygos sprendimo įžvelgia žmogaus teisių pažeidimą

Ribojimus dėl Lietuvoje plintančio koronaviruso įvesti būtina, tačiau Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos nurodymas, kad iš užsienio grįžtantys lietuviai nuo šio antradienio bus izoliuoti tik Lietuvos savivaldybių suteiktose patalpose, yra per griežtas ir galbūt net pažeidžia žmogaus teises. Tuo įsitikinę žmogaus tesių gynėjai.

„Nepritariu, mano nuomone, neproporcingam visų sugrįžusių, neturinčių simptomų izoliavimui konkrečiai savivaldybės paskirtose patalpose”, - „Vakarų ekspresui” sakė Lietuvos žmogaus teisių centro vadovė Birutė Sabatauskaitė.

Tačiau ji pabrėžė pritarianti privalomos izoliacijos įvedimui 14 dienų, kai asmenys grįžta iš užsienio ir turi, kur izoliuotis. 

Tačiau, sake B. Sabatauskaitė, A. Verygos sprendimas neproporcingai apriboja nurodymų besilaikančių asmenų teises ir net žemina jų orumą. 

„Suprantu, kad individualios žmogaus teisės kai kuriais atvejais turi būti ribojamos dėl visuomenės gėrio, tačiau tai daryti turi būti būtina. Ir akivaizdu, kad jeigu yra pažeidžiančių saviizoliaciją, reikalingos proporcingos priemonės tam spręsti: baudų taikymas ir jų neišvengiamumas turėtų būti viena iš priemonių.

Tuo tarpu savivaldybių apkrovimas apgyvendinti visus be išimties - net ir tuos, kurie turi savo saviizoliacijos vietas ir sutinka savanoriškai jose būti bei to laikosi - jos parūpintuose būstuose, būtų neproporicingas apkrovimas. 

Dėl jo gali pritrūkti ir vietų tiems, kuriems reikalingos tokios vietos, nes jie neturi kur izoliuotis, negali to padaryti dėl artimųjų, kurie patenka į rizikos grupes”, - įsitikinusi B. Sabatauskaitė. 

A. Verygos sprendimą kritikuoja ir Lietuvos savivaldybių asociacija. 

Išplatintame pranešime teigiama, kad pasak Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidento Mindaugo Sinkevičiaus, savivaldybės ir taip daro viską, kas įmanoma, siekdamos užtikrinti savo gyventojams saugias izoliacijos sąlygas.

„Tačiau per naktį priimtas sprendimas visą šį savivaldybių darbą gali išbalansuoti. Staiga iškeliami nauji iššūkiai, su kuriais savivaldybės turi susitvarkyti per kelias valandas, kol nenusileido pirmieji lėktuvai. Praktiškai per pusę paros turime išsiaiškinti, ar užteks izoliacijos vietų konkrečios savivaldybės gyventojams ir kartu šimtams atvykstančiųjų? Kaip užtikrinti, kad atvykusieji, kurie namuose turi visas sąlygas saviizoliacijai, nesipriešins vos atvykę kuriam laikui patalpinami tam skirtose patalpose ir vėliau leisis pervežami į kitas patalpas savo savivaldybėse?“ – klausia LSA prezidentas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder