„Ambulanso“ akcininkas: R.Ūselis užsiima savivale, jo elgesys yra nepateisinamas

„Ambulanso“ akcininkas: R.Ūselis užsiima savivale, jo elgesys yra nepateisinamas

Šilalės greitosios medicinos pagalbos stotį valdančios įmonės „Ambulansas“ vadovo Ričardo Ūselio sprendimas vakcinas nuo COVID-19 panaudoti sau ir savo artimiesiems yra savavališkas ir nepateisinamas, sako dalį šios įmonės akcijų valdantis psichiatras Leonas Kačinskas. 

„Toks Ričardo sprendimas ne tik nesuprantamas, bet ir nepateisinamas. Jaučiu pasipiktinimą, nusivylimą ir gėdą. Atsiprašau bendruomenės, medikų ir privačių įstaigų už padarytą žalą“, – teigia L. Kačinskas BNS perduotame komentare. 

Jis R. Ūselio veiksmus vadina visiška savivale ir neteisėtu naudojimusi padėtimi. 

„Labai gaila, kad dažnai įmonės „Ambulansas“ generalinis direktorius ne tik pamiršta, kad yra ir kitų įmonės
savininkų, bet apskritai – užsiima savivale. Labai gaila, kad Ričardas, žinodamas, kad aš sukuosi pirmuose
frontuose ir matau, kokia situacija yra iš tikrųjų, nepasitarė ir nepaklausė patarimo: tokio skandalo šiandien
neturėtume“, – sako 20 proc. įmonės akcijų valdantis medikas. 

L. Kačinskas teigia negalėjęs patikėti, kai išgirdo naujienas ir pabrėžia, kad R. Ūselis ne tik neturi medicininio išsilavinimo, bet ir nedirba tiesiogiai su pacientais. Medicininio išsilavinimo ir kontaktų su pacientais neturi ir kartu pasiskiepiję jo artimieji. 

Jis taip pat sakė nesuprantantis ir paramediku dirbančio R. Ūselio sūnaus sprendimo skiepytis Šilalėje. 

„Nesuprantu ir sūnaus sprendimo elgtis taip iracionaliai, neparodant atitinkamos pagarbos kolegoms Vilniuje – juk jis pats dirba Vilniaus miesto greitosios pagalbos dispečerinėje. Jį ir taip kartu su visais būtų vakcinavę. Kam atimti davinį iš tų, kuriems jo reikia labiau?“, – klausia LSMU Kauno ligoninės Aleksoto sektoriaus psichiatrijos ligoninėje dirbantis L. Kačinskas. 

Jo teigimu, Šilalei iš viso buvo 150 vakcinos dozių, kurių ir taip yra per mažai čia dirbantiems medikams, nekalbant net apie senelių namų pacientus, kurie patenka į prioritetinę grupę. 

L. Kačinskas taip pat sako, kad kartu su R. Ūselio šeima iš viso vakcinas gavo 20 iš 55 „Ambulanso“ darbuotojų. 

„Deja, bet vakcinuoti asmenys didžiąja dalimi susiję ne su būtinos ar pirminės medicininės pagalbos suteikimu, o įmonės administravimu ar tiesiog susiję šeimos ryšiais ir įmonėje nedirba“, – teigia jis. 

Medikas pabrėžė jaučiantis gėdą ir liūdesį dėl R. Ūselio veiksmų. 

„Labai gaila, kad vieno žmogaus egoizmas per vieną dieną gali sugriauti tai, ką su kolegomis kūrėme itin ilgai ir atsakingai. Dėl vadovo neatsakingumo, tiek kolegų medikų, tiek visuomenės akyse daroma neištaisoma žala. 22 įmonės veiklos metai – tiesiai į kanalizacijos šulinį“, – sakė L. Kačinskas. 

Pasak jo, Lietuvoje yra daugybė medikų ir pacientų, kurie vakciną turėtų gauti anksčiau, nei savavališkai tai padaręs įmonės vadovas. 

„Nejau visi kiti mažiau verti nei vienas žmogus, kuris tiesiog valdo privačią greitąją? Aš suprantu, kad jis
serga, tačiau sergu ir aš. Ir didžioji dalis bendruomenės. Bet čia turi veikti sąmoningumas ir atsakingumas
tiek prieš savo darbuotojus, tiek prieš kitus kolegas medikus, tiek prieš bendruomenę. Negaliu kalbėti apie priesaikos dirbti ligoniams laužymą, nes jis jos nedavė, tačiau prioritetai visiems juk aiškūs“, – tvirtino L. Kačinskas. 

Šeštadienį portalas 15min.lt pranešė, kad Šilalės GMP stotyje vakcina nuo COVID-19 pasiskiepijo ir šią stotį valdančios įmonės vadovas R. Ūselis bei trys pačioje įmonėje nedirbantys jo artimieji. Įmonės vakcinų sąraše taip pat buvo įrašyta ir daugiau administracijos darbuotojų, o ne medikų pavardžių. 

Pats verslininkas portalui aiškino nematantis šiame sprendime nieko blogo ir teigė visuomet taip pasirūpinantis vakcina. Kalbėdamas apie savo giminaičius, R. Ūselis teigė ruošiantis juos, jei prireiktų savanoriauti. 

„O ką – mes ne medikai „Ambulansas“? Mes užsisakėme, mums buvo skirta ir nuvažiavome, paskiepijome. Darbuotojai, savanoriai, nes pusę mūsų brigadų guli nuo koronos susirgę“, – aiškino jis. 

Po pranešimo žiniasklaidoje Sveikatos apsaugos ministerija pranešė pradėjusi tyrimą dėl šio atvejo bei anksčiau šią savaitę BNS skelbtos istorijos apie tai, kad Vilniaus universiteto ligoninės Žalgirio klinikoje paskiepyti buvo su įstaiga sutarties neturintys dėstytojai. 

Prezidentas Gitanas Nausėda bandymus gauti vakcinas be eilės pavadino „gėdingais sovietinio elgesio reliktais“ ir pareikalavo greitų bei ryžtingų sprendimų dėl vakcinavimo tvarką pažeidusių asmenų atsakomybės. 

Specialiųjų tyrimų tarnyba šeštadienį vakare pranešė nusprendusi atlikti COVID-19 vakcinų organizavimo antikorupcinį vertinimą. Trijų parlamentarų kreipimosi, su prašymu pradėti ikiteisminį tyrimą dėl šio ir kitų atvejų sulaukė ir Generalinė prokuratūra. 

Apie tai, kad skiepai kartais yra skiriami ne tiesioginį kontaktą su koronavirusu sergančiais pacientais turintiems ir prioritetinėse grupėse esantiems medikams pranešama nuo gruodžio pabaigos, kai Lietuva sulaukė pirmosios vakcinos siuntos ir pradėjo skiepijimą. 

Trečiadienį vykusiame Seimo Sveikatos reikalų komiteto posėdyje jo pirmininkas Antanas Matulas teigė, kad yra sulaukta apie 60 skirtingų medikų skundų dėl, jų nuomone, neproporcingai paskirstytų vakcinų. 

Šeštadienio Statistikos departamento duomenimis, iš viso Lietuvoje jau paskiepyta beveik 22,2 tūkst. žmonių.

Autorius Margiris Meilutis

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder