A. Veryga: izoliuotis reikės keliaujantiems turistiniais tikslais

A. Veryga: izoliuotis reikės keliaujantiems turistiniais tikslais

Nuo pirmadienio keičiasi paveiktų šalių sudarymo tvarka bei izoliacijos taikymo principai. Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, izoliacija bus taikoma tik tiems asmenims, kurie keliauja turistiniais, pramoginiais tikslais, o asmenims, keliaujantiems darbo reikalais, izoliacijos apribojimai nebus taikomi. Izoliacija bus taikoma keliautojams, grįžusiems iš raudonosios arba pilkosios zonos.

„Lietuva priėmė Europos Tarybos rekomendacijas, kurias mes įgyvendinsime pagal šalių suskirstymą, tai Lietuvai esant geltonojoje zonoje izoliacija bus taikoma tik atvykstantiems iš raudonos arba pilkos zonos, tačiau yra nustatyta labai daug išimčių, kam tokia izoliacija nebus taikoma, ir tiems, kurie nepatenka į išimtis, reikės atlikti testą arba bus taikoma dešimties dienų izoliacija“, – informavo A. Veryga.

Ministro teigimu, izoliacija nebus taikoma darbuotojams bei savarankiškai dirbantiems asmenims, kurie dirba ypatingos svarbus darbus: sveikatos priežiūros, pasienio darbuotojams, komandiruojamiems darbuotojams, transporto darbuotojams. Taip pat izoliacijos apribojimai nebus taikomi transporto paslaugų teikėjams, įskaitant krovininio transporto priemonių vairuotojus, taip pat tiems asmenims, kurie keliaus būtinais sveikatos priežiūros tikslais, kasdien keliaujantiems studentams ir mokiniams, asmenims, keliaujantiems būtinais šeimos ar darbo reikalais. Taip pat išimtys bus taikomos diplomatams, tranzitu keliaujantiems asmenims, jūreiviams, žurnalistams ar atvykstantiems darbo reikalais.

„Jeigu taip supaprastintai, tai iš esmės tik tie, kurie keliauja kokiu nors pramoginiu tikslu, tai yra turistai, pramoginiai keliautojai, jiems bus taikomi tam tikri apribojimai, kiti, kurie turi kokius nors darbinius reikalus, izoliacijos tvarka nebus taikoma“, – paaiškino sveikatos apsaugos ministras.

A. Veryga teigia, kad asmenims, kurie nepatenka į išimtis, atlikus COVID-19 tyrimą, izoliavimas taip pat bus netaikomas, jeigu jiems atlikto COVID-19 tyrimo rezultatas bus neigiamas.

„Tačiau tai nereiškia, kad jie galės absoliučiai laisvai judėti visur, kur nori. Tokį tyrimą bus galima atlikti 48 val. iki atvykstant arba bus galima atlikti atvykus į Lietuvą, tokiu atveju bus galima tiesiog laikytis darbas-namai režimo 10 dienų, visur dėvėti kaukę ir vengti viešų susibūrimų“, – akcentavo jis.

„Jeigu asmuo visgi nesutiks tokio testo darytis arba jo neturės, neatsiveš, tai bus taikomas izoliavimas 10 dienų. Bet vėlgi tokiais atvejais yra skatinama darbdavius suteikti asmeniui galimybę dirbti iš namų. Tai yra daroma tam, kad nereiktų tokių nereikalingų nedarbingumų, kurie vėlgi kainuoja biudžetui“, – taip pat teigė ministras.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder