A. Tapinas atnešė Seimo pirmininkei daugiau nei 400 tūkst. pavardžių sąrašą dėl T. V. Raskevičiaus

A. Tapinas atnešė Seimo pirmininkei daugiau nei 400 tūkst. pavardžių sąrašą dėl T. V. Raskevičiaus

Visuomenės veikėjas Andrius Tapinas ketvirtadienį Seimo pirmininkei Viktorijai Čmilytei-Nielsen įteikė daugiau nei 400 tūkst. surinktų vardų ir pavardžių sąrašą, reiškiantį palaikymą Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkui Tomui Vytautui Raskevičiui.

Pavardžių sąrašas buvo surinktas A. Tapino organizuotos akcijos metu, reaguojant į iniciatyvą, kuomet visuomenininkais prisistatantys asmenys parlamento pirmininkei atnešė daugiau nei 300 tūkst. gyventojų „parašų“ tam, kad Laisvės partijai priklausantis T. V. Raskevičius būtų atšauktas iš Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininko pareigų.

A. Tapino teigimu, reikia labai aiškiai suprasti, kad tiek jo organizuota akcija, tiek kita iniciatyva, kuomet rinkti parašai, siekiant atšaukti T. V. Raskevičių iš komiteto pirmininko pareigų, neturi jokios teisinės galios. Apskritai, pažymėjo A. Tapinas, kalbama net ne apie parašus, o apie vardų ir pavardžių sąrašą.

„Mes visi vadiname juos parašais, bet tai yra tik vardų ir pavardžių sąrašas. Ir pats reikalavimas buvo formuluotas su ironija“, – po susitikimo su Seimo pirmininke sakė A. Tapinas.

 „Reikalaujame Seimą atšaukti teisinės galios neturinčiais parašais kitus teisinės galios neturinčius parašus“, – ironizavo žurnalistas.

Kaip informavo A. Tapinas, jo inicijuotos akcijos metu „Milijonas parašų: pabudome ir kelkimės“ buvo užfiksuoti 887 255 parašai. Tačiau patikrinus įrašus konstatuota, kad surinkta iš viso 424 666 parašai.

Jis pažymėjo, kad negalima sakyti, jog kitos iniciatyvinės grupės surinkti „parašai“ dėl T. V. Raskevičiaus pašalinimo iš einamų pareigų komitete parodo tikrąją Lietuvos piliečių valią.

„Turbūt nereikėtų prisidenginėti, kad tai yra tautos valia, kad surinkta 300 tūkst. parašų, kai nėra nei parašų, nei, akivaizdu, 300 tūkst. nėra. Nes jei jie būtų patikrinti taip, kaip mes tikrinome savuosius, tai ten turbūt liktų tik dešimtadalis“, – sakė žurnalistams A. Tapinas, pažymėdamas, kad lygiai tokią pačią teisinę vertę turi ir jo iniciatyvos metu surinkti „parašai“.

„Galiu pasakyti, kad tie, kurie turi gerus programuotojus ir mažai sąžinės, rytoj gali surinkti 6 milijonus parašų ir atnešti 15 dėžių į Seimą. Tačiau tai lygiai taip pat neturės jokios teisinės galios. Tai yra nuomonės išsakymas ir nereikėtų nei vienai, nei kitai pusei pasakyti, kad tai yra tautos valia ar kad tai yra labai svarbus dokumentas, kurio reikia laikytis“, – sakė A. Tapinas.

Jo teigimu, siekiant, kad į visuomenės nuomonę vienu ar kitu klausimu būtų iš tikrųjų įsiklausyta, būtina laikytis nurodymų, kurie yra reglamentuoti įstatymais.

„Yra peticijų įstatymas, tuomet reikia duomenis patvirtinti per Elektroninius valdžios vartus. Tada mes realiai pamatytume, kiek žmonių nori, kad, pavyzdžiui, komiteto pirmininkas Raskevičius būtų atstatydintas, ar nori kažko kito“, – apibendrino A. Tapinas.

Seimo pirmininkė: labai svarbu, kad tokios akcijos netaptų manipuliacijų objektu

Vardų ir pavardžių sąrašą iš A. Tapino priėmusi Seimo pirmininkė V. Čmilytė Nielsen pažymėjo, kad žurnalisto inicijuota akcija labai gerai parodo, kaip iš tikrųjų yra lengva per trumpą laiką surinkti vieną ar kitą interesą reiškiančius gausius gyventojų sąrašus.  

„Šios dienos iniciatyva parodė, matyt, kaip palyginus paprasta per ganėtinai trumpą laiką surinkti pavardžių sąrašą ir kaip svarbu, kad tai netaptų manipuliacijų objektu ir kad nebūtų bandoma daryti įtaka demokratiniams procesams, pasinaudojant tokiu sąrašu“, – žurnalistams sakė Seimo vadovė ir gyventojus paragino įtaką politiniams procesams daryti teisinę galią turinčiais būdais.

„Visuomenines iniciatyvas aš vertinu teigiamai, tačiau visus kviesčiau, kas norėtų pateikti savo nuomonę Seimui ar daryti įtaką politiniams procesams, tai daryti teisinę galią turinčiu būdu ir pasinaudoti peticijos galimybe“, – sakė parlamento vadovė.

Vasario mėnesį visuomenininkais prisistatantys asmenys skelbėsi surinkę 365 tūkst. parašų ir įteikę juos parlamento vadovei reikalavo, kad savo seksualinės orientacijos neslepiantis Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas T. V. Raskevičius trauktųsi iš einamų pareigų.

Jų iniciatyvą parėmė Ramūno Karbauskio vadovaujama „valstiečių“ šešėlinė Vyriausybė. Kaip Eltai teigė R. Karbauskis, „valstiečiai“ pasiryžę T. V. Raskevičiaus pašalinimo iš komiteto pirmininkų iniciatyvą tęsti, Seimui pateikiant rezoliuciją. Politiko teigimu, komiteto pirmininko atstatydinimo reikalaujanti žmonių grupė turi pagrindą, nes esą T. V. Raskevičius diskredituoja Konstitucijos saugomą iš vyro ir moters susidedantį šeimos institutą, kad atstovauja tik vienai interesų grupei ir t. t.

Tačiau tiek T. V. Raskevčius, tiek valdančiosios daugumos lyderiai teigė neįžvelgiantys metamuose kaltinimuose nieko panašaus. Jų teigimu, T. V. Raskevičius, pirmininkaudamas komitetui, elgėsi dalykiškai ir profesionaliai. Be to, akcentavo jie, Seimo Žmogaus teisių komiteto veikloje pastaraisiais mėnesiais buvo svarstomi vos keli su LGBT susiję klausimai.

Benas Brunalas (ELTA)

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder