A. Lukašenka susitiko su Rolandu Paksu

A. Lukašenka susitiko su Rolandu Paksu

Nepaisant vietinių problemų, Baltarusija nori taikių ir draugiškų santykių su Lietuva, susitikime su europarlamentaru Rolandu Paksu sakė Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka. Pats R. Paksas pareiškė, neva Lietuvai nepavyksta draugiškai sugyventi su kaimyninėmis valstybėmis, o tai esą reikia keisti.

A. Lukašenkos teigimu, Lietuvos politikai nedažnai atvyksta į Minską. Pasak jo, Lietuva ir Baltarusija į tam tikrus dalykus žiūri taip pat, tačiau atsiranda ir nesutarimų, o tai, sako Baltarusijos vadovas, natūralu kaimyninėms šalims, praneša Baltarusijos valstybinė naujienų agentūra BELTA.

„Kadangi mes kaimynai, o jų nesirenkama, juos duoda Viešpats, mums teks gyventi kaip kaimynams, norime mes to ar ne. Kad gyventume taikiai ir draugiškai, o kito kelio Baltarusija ir nemato, jūs tai gerai žinote ir suprantate, reikia bendrauti ir kalbėtis įvairiomis temomis, pradedant nuo bendrų regiono saugumo problemų, kaip žinote, Europoje dėl to kilusi audra, duok Dieve, kad ji nurimtų. Kita vertus, yra ir vietinės problemos. Pavyzdžiui, (Astravo) atominės elektrinės (AE) statyba - tema, kuri yra labai aktuali Lietuvai ir, mūsų nuomone, labai politizuota“, - kalbėjo A. Lukašenka.

R. Paksas taip pat tikino, esą Astravo AE statybos tema Lietuvoje yra smarkiai politizuota, o Lietuva turėtų sėsti prie derybų stalo ir su Baltarusija kurti tarptautinę ekspertų grupę, stebėsiančią Baltarusijos AE veikimą.

„Pasiūliau prezidentui (A. Lukašenkai) sukurti tarptautinę ekspertų grupę nuolatiniam atominės jėgainės stebėjimui. Suprantu, kad elektrinė bus pastatyta, kad ji veiks. Dabar mums reikia susėsti drauge. Ne paslaptis, kad tam tikros politinės jėgos Lietuvoje, ir ne tik Lietuvoje, išnaudoja AE statybą politiniams tikslams pasiekti. Nemanau, kad baltarusiai sau statosi nesaugią jėgainę. Asmeniškai aš esu atominės energetikos šalininkas“, - po susitikimo žurnalistams kalbėjo R. Paksas.

Pasak europarlamentaro, kadaise Lietuva turėjo tris užsienio politikos tikslus: įstoti į NATO ir ES bei palaikyti gerus santykius su kaimyninėmis šalimis, tačiau trečiojo tikslo pasiekti Lietuvai neva nepavyko.

„Deja, su trečiuoju prioritetu mums nelabai pasisekė dėl daugelio priežasčių, o tai reikia taisyti. Su kaimynais reikia sugyventi taikoje ir santarvėje“, - sakė R. Paksas.

A. Lukašenka mano, kad R. Pakso vizitas į Minską taps gera dvišalių problemų sprendimo pradžia. Pasak prezidento, dvišalių santykių pagrindu visada yra prekybiniai ir ekonominiai ryšiai.

„Nepaisant politinių nesutarimų, ekonominių santykių lygis labai aukštas. Mes visada su dideliu malonumu vežėme milijonus tonų prekių per Lietuvą, mums patogu dirbti jūsų uostuose. Daug žmonių turistiniais tikslais aplanko Lietuvą ir mes niekada netrukdome tam, kad lietuviai pas mus atvyktų“, - R. Paksui sakė Baltarusijos prezidentas.

Pasak A. Lukašenkos, Baltarusija ir Lietuva kadaise sudarė vieną valstybę, o bendra istorinė praeitis esą turi padėti vystyti dvišalius santykius.

„Istorijoje reikia ieškoti ko nors gero, į ką būtų galima atsiremti. O pas mus to gero yra daug. Remkimės į tai ir kurkime tokius pat gerus santykius“, - Lietuvos europarlamentarui sakė A. Lukašenka.

Pasak baltarusių žiniasklaidos, susitikimas įvyko R. Pakso iniciatyva. Pats R. Paksas oficialaus vizito Baltarusijoje anksčiau nebuvo. Susitikimo metu esą planuojama aptarti Astravo AE statybą ir Baltijos jūros regiono karinės bei politinės aplinkos stabilizavimą.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder