15min.lt be leidimo naudojo reklamoje S. Skvernelio vardą

15min.lt be leidimo naudojo reklamoje S. Skvernelio vardą

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVTAT) nusprendė, kad reklamuodamas knygą „Kabinetas 339“ kino teatruose ir socialiniame tinkle portalas 15min.lt be sutikimo naudojo premjero Sauliaus Skvernelio vardą ir pavardę. Portalui skirtas įspėjimas, pranešė tarnyba.

Portalas yra skelbęs, kad tarnyba nagrinėja premjero Sauliaus Skvernelio skundą, kuriame teigiama, kad knygos „Kabinetas 339“ reklamoje be jo sutikimo naudojama nuomonė, atvaizdas, pažeidžiama garbės ir orumo bei dalykinė reputacija. Portalas skelbė nesutinkantis su skunde nurodytais motyvais: reklamoje panaudotas meninis darbas – knygos viršelis su pieštu siluetu, o pateikta garso ištrauka – iš viešo posėdžio Seime.

Savo ruožtu penktadienį atskiroje publikacijoje 15min.lt skelbia, kad susipažinęs su nutarime išdėstytais argumentais spręs, ar skųsti tarnybos sprendimą.

VVTAT penktadienį pranešė išnagrinėjusi Dovydo Pancerovo ir Birutės Davidonytės rašytos knygos reklamą, skleistą kino teatruose „Forum Cinemas“ ir „Pasaka“ bei socialiniame tinkle „Youtube“. Knygos idėja bei turinys nebuvo vertinti. 

Tarnyba teigia, kad vertindama vartotojo (premjeras S. Skvernelis neįvardijamas – BNS) prašymą, VVTAT komisija pažymėjo, kad Reklamos įstatymas nenumato išimčių dėl privataus ar viešo asmens teisės kreiptis dėl galimo reklamos pažeidimo bei privataus ar viešo asmens atvaizdo, vardo bei pavardės naudojimo reklamoje.

Nutarime konstatuota, jog bendrovės „15min“ skleista informacija negali būti vertinama tik kaip komunikacinio turinio pranešimas, siekiant informuoti visuomenę, kadangi atitinka ir Reklamos įstatyme įtvirtintą reklamos sąvoką.

„Atsižvelgiant į tai, jog vertinamoje reklamoje buvo aiškiai girdimas pareiškėjo vardas ir pavardė, VVTAT komisija konstatavo, kad UAB „15min“ nesilaikė Reklamos įstatymo reikalavimų ir be sutikimo naudojo reklamoje asmens duomenis“, – rašoma pranešime. 

Įvertinus pažeidimo mastą, trukmę ir tai, kad bendrovė nutraukė minėtos reklamos sklaidą kino teatruose  bei pašalino reklamą iš socialinio tinklo „Youtube“, už Reklamos įstatymo nuostatų pažeidimą bendrovei „15min“ skirtas įspėjimas.

VVTAT komisijos nutarimas per 30 kalendorinių dienų nuo nutarimo priėmimo dienos gali būti apskųstas Vilniaus apygardos administraciniam teismui.

Portalo 15min.lt vyriausiasis redaktorius Raimundas Celencevičius tarnybos sprendimą įvertino kaip žiniasklaidos laisvės varžymą.

„Visame laisvame ir demokratiškame pasaulyje gausiai leidžiamos ir reklamuojamos knygos apie politikus. Ir ne su jų šešėliais, o su tikrais atvaizdais, ir su vardais bei pavardėmis. Pasirodo, demokratines vertybes puoselėjančioje Lietuvoje tai yra rimtas pažeidimas, kuris nustatytas nesigilinus į knygos idėją bei turinį. (...) Tai rodo, kad esame labai pavojingame kelyje, kuriuo galima riedėti tik į cenzūrą“, – sakė 15min vyriausiasis redaktorius Raimundas Celencevičius.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder