Vasaros mados tendencijos: suknelės, nukeliančios į vaikystėje išbraidytas pievas

Vasaros mados tendencijos: suknelės, nukeliančios į vaikystėje išbraidytas pievas

Augalų motyvai ir sodrios spalvos šią vasarą nuteiks nostalgiškai. Nostalgija šį sezoną aktuali ir mados srityje ir tam įtakos padarė visą pasaulį sukausčiusi COVID-19 pandemija. Natūralu, kai susiduriame su itin sudėtingomis aplinkybėmis, paguodos ieškome maloniuose praeities prisiminimuose. Madoje šie įvykiai atsispindi basomis išlakstytas pievas primenančiose kompozicijose.

Tačiau aktyvaus laisvalaikio aprangos prekės ženklo „Audimas“ dizainerė Gertrūda Ramūnaitė atkreipia dėmesį, kad šį sezoną gėlėta mamos suknelė nebūtinai vėl bus madinga. Į ką atkreipti dėmesį?

 

„Augalų tematika madoje visada randa savo formą, ypač vasaros sezono aprangoje. Tačiau svarbu atkreipti dėmesį į išraiškos formą, rašto mąstelį ir kuriamą nuotaiką ant drabužio. Viena gėlėta suknelė gali būti sezono madingiausia, kita – visiškai neaktuali. Tad šį sezoną reikėtų atkreipti dėmesį ne tik į augalų motyvus, bet ir taip, kaip jie derinami ant audinio“, - apie šios vasaros sezono tendencijas kalba G. Ramūnaitė.

 

Madingas lengvas chaosas

 

Šį vasaros sezoną išskiriamos dvi augalų motyvų tendencijos: ant drabužio akcentuoti vieną gėlės žiedą ar augalų kompoziciją arba visą audinį nusagstyti tarsi išbarstytais gėlių elementais.

 

„Šią vasarą aktualumą praradusios suknelės ir kiti drabužiai, marginti itin smulkiais gėlių žiedeliais, kurie kone geometriškai tvarkingai sugula ant audinio. Priešingai, šį sezoną madingas lengvas chaosas – tarsi kas būtų išbarstęs puokštę ir ji pasklidusi ant viso audinio. Todėl iš tolo lengva išskirti atskirus elementus – žiedus, pumpurus, lapelius ar uogų kekes“, - skirtumus paaiškina dizainerė.

 

Gėlių ir augalų motyvai pabrėžia moterišką eleganciją, švelnumą, net ir niūrią dieną nuteikia vasariškai. „Audimo“ dizainerė atkreipia dėmesį, kad šią vasarą madingi iliustracijas primenantys raštai, nebandant perteikti itin tikslių ir smulkių detalių.

„Paminėčiau ir šį sezoną madingas spalvas. Dabar itin aktualūs įvairūs balkšvi mėtiniai atspalviai, energingi, tarsi vitaminų geltonos tonai, sultingus apelsinus primenanti oranžinė, aguonos raudona bei įvairūs plytų ir molio tonai, kurie yra neatsiejami nostalgijos palydovai“, - sezono spalvas vardija G. Ramūnaitė.

Vasarai Lietuvoje – lietuviškų augalų kompozicijos

Sezono mados tendencijos nugulė ir ant naujos „Audimo“ vasaros kolekcijos „Vasaros kuždesiai“. Tačiau jai pasirinkta Lietuvos pievų, miškų ir vandens augalų tema, kuri ypač bus aktuali šiais metais atostogas planuojantiesiems savo šalyje. Lietuvos gamtos subtilumą ir trapumą, vaikystės pievas, ant smilgos suvertas žemuoges išraiškingomis kompozicijomis ant audinių perkėlė iliustratorė Jekaterina Budrytė. Tai pirmasis iliustratorės projektas, atgijęs madoje. Kaip teigia autorė, sukurti tokius augalų motyvus įkvėpė nostalgiški prisiminimai.

„Labiausiai tokias kompozicijas sukurti įkvėpė mano pačios patirtis gamtoje. Vaikystėje ir paauglystėje nemažai laiko viena ištisomis valandomis klaidžiodavau po miškus, pievas, klampodavau pelkėmis. Turėjome atokią vienkiemio trobelę, iki artimiausių kaimynų buvo tolokai, aplink – laukinė ir graži gamta. Tėvai gamtininkai anksti išmokė jautrumo aplinkai, pastabumo, pagarbos. Tai, kas nugulė audinių raštuose, man turbūt labiausiai įstrigę iš tų patirčių. Labai ryškiai prisimenu oranžines nesuvaldomai želiančių sulaukėjusių šaltalankių liepsnas“, - vaikystėje rastu įkvėpimu dalinasi J. Budrytė.

 

Savo sukurtomis Lietuvos pievų gėlių, vandenų augalų ir miško uogų iliustracijomis J. Budrytė siekė parodyti, kad savo šalyje, kad ir kokia kukli jos gamta atrodytų, turime tiek akį ir širdį džiuginančių dalykų. Todėl ir Lietuvos vandenų lelijos ar šaltalankių uogos atrodo ne mažiau madingos, nei pasaulio stileivas puošiantys egzotiškų gėlių raštai.

 

„Manau, ši kolekcija labai savalaikė, primenanti apie estetinį gamtoje kokybiškai praleisto laiko malonumą. Pati mėgstu gamtą, stengiuosi, kai tik galiu, ten ir pabėgti – nuo urbanistinio streso, o kartais ir nuo savęs pačios. Gamta mane ramino, gydo, įkvepia. Labai branginu čia praleistą laiką. O vasara visada asocijuojasi su atostogomis ir, žinoma, su daugiau laiko gamtoje. Vaikystėje vasarą mėgdavau viena ar su draugėmis pasipuošti gėlių vainikais, užsikišti kokią uogų kekę už ausies, o dabar, va – suaugus pasitaikė proga prisidėti prie drabužių kūrimo, kurie ir išėjo truputį lyg tie vaikystės vainikai – botaniškos prisiminimų kolekcijos“, - kolekciją apibendrina J. Budrytė.

 

Kolekciją sudaro vientisi maudymosi kostiumėliai, trumpos ir ilgos tampraus ir nesiglamžančio audinio suknelės, gėlėmis margintas džemperis bei prie kolekcijos priderintos ir ją papildančios apsauginės veido kaukės. Kaip pasakoja G. Ramūnaitė, kolekcija kurta atsižvelgiant, kaip lietuviai mėgsta vasarą leisti laisvalaikį – gamtoje, miškuose, prie jūros, ežerų, mindami dviratį ar pasispirdami paspirtuku. Todėl medžiagos pasižymi tokiomis savybėmis, kaip ilgaamžiškumas, lengva priežiūra, būtinai geru drėgmės išgarinimu ir greitu džiūvimu.

 

 

 

 

 

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder