2020 m. spalio 29 d. 19:39 val., ketvirtadienis

ve  >  Žinios  >  Laisvalaikis  >  Receptai

Receptai

Sena daržovė, nauji gaminimo būdai: ką dar gali pasiūlyti svogūnai?

Sena daržovė, nauji gaminimo būdai: ką dar gali pasiūlyti svogūnai? nuotrauka, foto

© Pixabay

Reklama

Turbūt nėra virtuvės, kurioje tarp maisto produktų nerastume svogūnų. Juos tapo įprasta naudoti beveik visuose gaminiuose – ruošiant salotas, troškinius ar patiekalus iš mėsos. Kulinarai pabrėžia, kad net ir nedidelė dalis svogūno keičia gaminio skonį – jam priduoda aštrumo ir aitraus kvapo gūsį. Vis dėlto daugeliui iš mūsų sunku įsivaizduoti, jog svogūnai gali būti ne vien aštraus skonio įprastiems patiekalams suteikianti daržovė, bet ir – pagrindinis gaminio ingredientas.

Naudingųjų medžiagų šaltinis

Anot Vilmos Juodkazienės, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertės, kaip populiarioje literatūroje rašoma, svogūnai ne vien padeda įsisavinti maistingąsias medžiagas, mažinti kraujospūdį ar naikinti bakterijas, jų naudojimas patiekaluose taip pat gerina nuotaiką.

„Būtų sunku išvardinti visus svogūnų teikiamus privalumus, nes jų – daugybė. Be to, ruošiant maistą juos galima naudoti praktiškai visur, o dedamą kiekį galima lengvai priderinti prie valgymo įpročių. Produkto universalumas yra būtinas norint jį dažnai įtraukti į savo maisto racioną, o svogūnai šia savybe tikrai pasižymi“, – pranešime žiniasklaidai teigia V. Juodkazienė.

Maisto ekspertė pažymi, kad, nepaisant susiformavusio įpročio, kad svogūnas – prieskoninė daržovė gaminiuose, jį galima naudoti kur kas universaliau.

„Daugelis nustebtų paragavę patiekalų, kuriuose pagrindinis ingredientas – svogūnas. Galiu užtikrinti, kad jie – ne vien sveiki, bet ir pasižymintys naujų skonių kombinacijomis. Tad siūlyčiau nedelsti ir išbandyti – galbūt suprasite, kad ši seniai patiekaluose naudojama daržovė gali pasiūlyti kur kas daugiau, nei manėte iki šiol“, – sako „Iki“ maisto ekspertė.

Reklama

Maisto žinovė siūlo išbandyti 3 patiekalus, kurių žvaigždė – svogūnas:

Svogūnų pyragas su sūriu

Jums reikės:

1 kg svogūnų

0,5 kg bemielės sluoksniuotos tešlos

250 g fermentinio sūrio

Reklama

4 kiaušinių

4 v. š. grietinės

1 vnt. sultinio kubelio

Krapų

Petražolių

Druskos, pipirų

Reklama

Paruošimas

Nulupkite svogūnus ir supjaustykite plonais pusžiedžiais. Keptuvėje troškinkite apie 20 minučių tol, kol suminkštės. Inde suplakite kiaušinius, sudėkite grietinę, druską, pipirus, krapus ir petražoles. Įdėkite pakepintus svogūnus ir sutarkuotą fermentinį sūrį. Viską tarpusavyje sumaišykite. Atšildytos tešlos dalimi išklokite kepimo indą ir paskirstykite masę. Likusią tešlą dėkite ant pyrago viršaus. 190 laipsnių įkaitintoje temperatūroje kepkite apie 40 minučių.

Svogūnų sriuba

Jums reikės:

1 kg svogūnų

Reklama

250 g sviesto

200 g fermentinio sūrio

Druskos, pipirų

Paruošimas

Svogūnus supjaustykite pusžiedžiais, o sviestą puode ištirpinkite. Sudėkite svogūnus ir ant nedidelės ugnies patroškinkite apie 30 minučių. Pagal skonį pagardinkite pipirais ir druska. Puode verdančius svogūnus užpilkite 1 litru vandens ir užkaiskite. Virkite 20 minučių. Sriubą pagardinkite fermentiniu sūriu.

Svogūnų džemas

Reklama

Jums reikės:

2 kg svogūnų

200 g cukraus

100 ml acto

60 ml alyvuogių aliejaus

Reklama

2 vnt. apelsinų

3 skiltelės česnako

Druskos, pipirų

Paruošimas

Juostelėmis supjaustykite nuluptus svogūnus. Įdėkite juos ant aliejumi įkaitintos keptuvės. Vis pamaišydami kepkite apie 20 minučių. Susmulkinkite česnaką ir kepinkite dar 15 minučių. Įberkite cukrų, druską, pipirus, įpilkite actą ir sultis, išspaustas iš apelsinų. Išmaišius kaitinkite ant nedidelės ugnies tol, kol nebeliks skysčio (gali trukti iki 2 valandų). Karštus svogūnus sudėkite į stiklainius, dangtelius tik uždėkite, bet neužsukite. Į puodo dugną įdėkite rankšluostį ir ant jo sudėkite stiklainius. Puodą užpilkite vandeniu, kad stiklainius apsemtų iki pusės. Užvirus puodą kaitinkite 15–20 minučių. Stiklainius gerai užsukite ir palikite atvėsti, uždengę šiltu apklotu.

Griežtai draudžiama "Vakarų eksprese" paskelbtą informaciją kopijuoti ir platinti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitaip ją naudoti neturint raštiško leidėjų sutikimo. Turinio naudojimo taisyklės.

Tavo komentaras

Vardas*

El. paštas

Komentaras*

Siunčiama. Prašome palaukti...

Šiandien VE.lt skaitykite

Receptai

Vieno kąsnio sumuštinukai yra išsikovoję sau vietą ant kiekvieno šventinio stalo ir...

Švenčių svečius džiuginantys vieno kąsnio sumuštiniai nuotrauka, foto

Tikriausiai niekas nesiginčys, kad pats skaniausias maistas - pagamintas namuose. Svarbu, kad...

Orkaitėje keptas karpis su daržovėmis nuotrauka, foto

Kaip pasigaminti, pyragėlius su džiovintais grybais ir petražolėmis, paplotėlius su lašiša...

Kūčių vakarienė – nuo tradicijų iki modernių interpretacijų nuotrauka, foto

Nudistai nori daugiau erdvių pajūryje nuotrauka, foto

Klaipėda, Specifinį laisvalaikio leidimo būdą propaguojantys nudistai jau nebeišsitenka Kuršių nerijoje: vietinės valdžios...

Naujas baubas - žaliosios laivybos iššūkiai nuotrauka, foto

Jūra, Lietuvos laivų savininkai sunerimę dėl ketinimų sumažinti anglies dvideginio išmetimų iš laivų....

Futbolo mokykla taps viešąja įstaiga nuotrauka, foto

Sportas, Klaipėdos futbolo mokykla nuo kitų metų balandžio 1 dienos keis statusą -...

Baltarusija uždarė sieną su Lietuva nuotrauka, foto

Lietuva, Baltarusija ketvirtadienio popietę uždarė sieną su Lietuva, motyvuodama saugumo reikalavimais dėl...

Klaipėda, Paskelbta prieš 38 min.

Jūra, Paskelbta prieš 1 val.

Sportas, Paskelbta prieš 1 val.

Lietuva, Paskelbta prieš 2 val.

Pasidalink

Jūsų vardas*

Draugo el. paštas*

Komentaras

Siunčiama. Prašome palaukti...