2020 m. spalio 24 d. 15:14 val., šeštadienis

ve  >  Žinios  >  Laisvalaikis  >  Receptai

Receptai

Sena daržovė, nauji gaminimo būdai: ką dar gali pasiūlyti svogūnai?

Sena daržovė, nauji gaminimo būdai: ką dar gali pasiūlyti svogūnai? nuotrauka, foto

© Pexels.com

Reklama

Turbūt nėra virtuvės, kurioje tarp maisto produktų nerastume svogūnų. Juos tapo įprasta naudoti praktiškai visuose gaminiuose – ruošiant salotas, troškinius ar patiekalus iš mėsos. Kulinarai pabrėžia, kad net ir nedidelė dalis svogūno keičia gaminio skonį – jam priduoda aštrumo ir aitraus kvapo gūsį. Vis dėlto daugeliui iš mūsų sunku įsivaizduoti, jog svogūnai gali būti ne vien aštraus skonio įprastiems patiekalams suteikianti daržovė, bet ir – pagrindinis gaminio ingredientas.

Vis labiau populiarėjanti daržovė

Anot Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, šių metų pardavimų duomenys rodo, kad svogūnai – vis paklausesnė daržovių asortimento prekė.

„Jei pirmąjį šių metų pusmetį palygintume su praeitais metais, ryškėja tendencija, kad svogūnų perkama vis daugiau. Karantino laikotarpiu jis netgi buvo viena iš 5 perkamiausių prekių. Spėjame, kad tokį populiarumą lėmė tai, kad dauguma žmonių pradėjo dirbti nuotoliniu būdu, gerokai dažniau gaminti maistą namie, o svogūnai, ne paslaptis, naudojami praktiškai visuose patiekaluose“, – teigia V. Budrienė.

Anot „Iki“ atstovės, nors prekybos tinklo parduotuvėse klientai gali rinktis iš saldžiųjų, baltųjų, rausvųjų svogūnų ir šalotų, populiariausi lieka gelsvos spalvos svogūnai.

„Be to, pastebime, kad pirkėjams svarbu ne vien veislė, bet ir lietuviška svogūnų kilmė. Nors šių daržovių atsivežame ir iš kitų šalių: Lenkijos, Nyderlandų, Egipto, Ispanijos ir Ukrainos, lietuviška produkcija lieka paklausiausia. Tokia tendencija nestebina – vietinė kilmė lietuviams asocijuojasi su šviežumu ir aukšta kokybe“, – sako ji.

Reklama

Svogūnai – iš patikimo ūkio

Aukštos kokybės svogūnus jau apie 20 metų „Iki“ parduotuvėms tiekia Šiaulių rajono ūkininkas Linas Šateika. Be minėtų daržovių, prekybos centruose galima rasti ir jo užaugintų morkų.

L. Šateikos teigimu, šiemet svogūnų derlius – gausus. Tam buvo palankios oro sąlygos: nepagailėta ir lietaus, ir saulės. Vis dėlto, anot ūkininko, svarbiausias kriterijus, kurį jis taiko auginamoms daržovėms – jų nepriekaištinga kokybė.

„Mūsų ūkio tiekiama pro­duk­ci­ja idea­liai tin­ka tiems, ku­rie ati­džiai ren­ka­si dar­žo­ves, lai­ko­si svei­kos mi­ty­bos prin­cipų, rūpi­na­si sa­vo šei­mos svei­ka­ta, ver­ti­na ko­ky­bišką ir švie­žią maistą. Mums svarbu, kad daržovės, kurios pasiekia parduotuvių lentynos, pirkėjams suteiktų tokį skonio pojūtį, lyg svogūnai buvo užauginti jų pačių darže“, – teigia ūkininkas.

Naudingųjų medžiagų šaltinis

Anot Vilmos Juodkazienės, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertės, kaip populiarioje literatūroje rašoma, svogūnai ne vien padeda įsisavinti maistingąsias medžiagas, mažinti kraujospūdį ar naikinti bakterijas, jų naudojimas patiekaluose taip pat gerina nuotaiką.

Reklama

„Būtų sunku išvardinti visus svogūnų teikiamus privalumus, nes jų – daugybė. Be to, ruošiant maistą juos galima naudoti praktiškai visur, o dedamą kiekį galima lengvai priderinti prie valgymo įpročių. Produkto universalumas yra būtinas norint jį dažnai įtraukti į savo maisto racioną, o svogūnai šia savybe tikrai pasižymi“, – teigia V. Juodkazienė.

Maisto ekspertė pažymi, kad, nepaisant susiformavusio įpročio, kad svogūnas – prieskoninė daržovė gaminiuose, jį galima naudoti kur kas universaliau.

„Daugelis nustebtų paragavę patiekalų, kuriuose pagrindinis ingredientas – svogūnas. Galiu užtikrinti, kad jie – ne vien sveiki, bet ir pasižymintys naujų skonių kombinacijomis. Tad siūlyčiau nedelsti ir išbandyti – galbūt suprasite, kad ši seniai patiekaluose naudojama daržovė gali pasiūlyti kur kas daugiau, nei manėte iki šiol“, – sako „Iki“ maisto ekspertė.

Maisto žinovė siūlo išbandyti 3 patiekalus, kurių žvaigždė – svogūnas.

Svogūnų pyragas su sūriu

Jums reikės:

  • 1 kg svogūnų
  • 0,5 kg bemielės sluoksniuotos tešlos
  • 250 g fermentinio sūrio
  • 4 kiaušinių
  • 4 v. š. grietinės
  • 1 vnt. sultinio kubelio
  • Krapų
  • Petražolių
  • Druskos, pipirų

Reklama

Paruošimas

Nulupkite svogūnus ir supjaustykite plonais pusžiedžiais. Keptuvėje troškinkite apie 20 minučių tol, kol suminkštės. Inde suplakite kiaušinius, sudėkite grietinę, druską, pipirus, krapus ir petražoles. Įdėkite pakepintus svogūnus ir sutarkuotą fermentinį sūrį. Viską tarpusavyje sumaišykite. Atšildytos tešlos dalimi išklokite kepimo indą ir paskirstykite masę. Likusią tešlą dėkite ant pyrago viršaus. 190 laipsnių įkaitintoje temperatūroje kepkite apie 40 minučių.

Svogūnų sriuba

Jums reikės:

  • 1 kg svogūnų
  • 250 g sviesto
  • 200 g fermentinio sūrio
  • Druskos, pipirų

Paruošimas

Svogūnus supjaustykite pusžiedžiais, o sviestą puode ištirpinkite. Sudėkite svogūnus ir ant nedidelės ugnies patroškinkite apie 30 minučių. Pagal skonį pagardinkite pipirais ir druska. Puode verdančius svogūnus užpilkite 1 litru vandens ir užkaiskite. Virkite 20 minučių. Sriubą pagardinkite fermentiniu sūriu.

Reklama

Svogūnų džemas

Jums reikės:

  • 2 kg svogūnų
  • 200 g cukraus
  • 100 ml acto
  • 60 ml alyvuogių aliejaus
  • 2 vnt. apelsinų
  • 3 skiltelės česnako
  • Druskos, pipirų

Paruošimas

Juostelėmis supjaustykite nuluptus svogūnus. Įdėkite juos ant aliejumi įkaitintos keptuvės. Vis pamaišydami kepkite apie 20 minučių. Susmulkinkite česnaką ir kepinkite dar 15 minučių. Įberkite cukrų, druską, pipirus, įpilkite actą ir sultis, išspaustas iš apelsinų. Išmaišius kaitinkite ant nedidelės ugnies tol, kol nebeliks skysčio (gali trukti iki 2 valandų). Karštus svogūnus sudėkite į stiklainius, dangtelius tik uždėkite, bet neužsukite. Į puodo dugną įdėkite rankšluostį ir ant jo sudėkite stiklainius. Puodą užpilkite vandeniu, kad stiklainius apsemtų iki pusės. Užvirus puodą kaitinkite 15–20 minučių. Stiklainius gerai užsukite ir palikite atvėsti, uždengę šiltu apklotu.

Griežtai draudžiama "Vakarų eksprese" paskelbtą informaciją kopijuoti ir platinti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitaip ją naudoti neturint raštiško leidėjų sutikimo. Turinio naudojimo taisyklės.

Tavo komentaras

Vardas*

El. paštas

Komentaras*

Siunčiama. Prašome palaukti...

Šiandien VE.lt skaitykite

Receptai

Vieno kąsnio sumuštinukai yra išsikovoję sau vietą ant kiekvieno šventinio stalo ir...

Švenčių svečius džiuginantys vieno kąsnio sumuštiniai nuotrauka, foto

Tikriausiai niekas nesiginčys, kad pats skaniausias maistas - pagamintas namuose. Svarbu, kad...

Orkaitėje keptas karpis su daržovėmis nuotrauka, foto

Kaip pasigaminti, pyragėlius su džiovintais grybais ir petražolėmis, paplotėlius su lašiša...

Kūčių vakarienė – nuo tradicijų iki modernių interpretacijų nuotrauka, foto

Internetinių sukčių išmonė tobulėja nuotrauka, foto

Kriminalai, Išeities iš nusibodusio ir vienišo gyvenimo kiekvienas ieško savaip. Kai vieni...

Tiesa paaiškėjo po 76 metų: kodėl I. Bagramianas prieš 76 metus nesugebėjo užimti Klaipėdos (Mėmelio)? nuotrauka, foto

Klaipėdos istorija, 1944 m. spalio 23 dieną, lygiai prieš 76 metus, dvi sovietų ...

„Auska“ išbraukta iš privatizuojamų objektų sąrašo nuotrauka, foto

Vakarų Lietuva, Buvusi sovietmečio nomenklatūros vila „Auska“ Palangoje lieka valstybės nuosavybėje.

Meilė virtuvei gimė sulaukus trijų atžalų nuotrauka, foto

Vakarai, Artimiau pažįstantys Vidmantą Girdvainį neleis sumeluoti, kad nieko nėra maloniau, kaip sulaukti...

Kriminalai, Paskelbta prieš 53 min.

Klaipėdos istorija, Paskelbta prieš 1 val.

Vakarų Lietuva, Paskelbta prieš 1 val.

Vakarai, Paskelbta prieš 2 val.

Pasidalink

Jūsų vardas*

Draugo el. paštas*

Komentaras

Siunčiama. Prašome palaukti...