2020 m. lapkričio 1 d. 04:02 val., sekmadienis

ve  >  Žinios  >  Laisvalaikis  >  Receptai

Receptai

Ruduo – ne vien uogienių metas: 2 lengvai paruošiami čatnių receptai

2020-09-25, 09:59

Tomas Basarovas

Ruduo – ne vien uogienių metas: 2 lengvai paruošiami čatnių receptai nuotrauka, foto

© Čatnis

Reklama

Šviežias rudens derlius suteikia puikią progą improvizuoti ir išbandyti naujus receptus. Virtos vaisių uogienės ir daržovių pagardai gali nuskraidinti ne tik į vaikystės prisiminimus, bet ir perkelti tūkstančių kilometrų – atskleisti neįprastą tolimos šalies skonį. Vienas iš tokių egzotiškų skonių yra čatnis, kurį galima pasigaminti iš lietuviškų rudens gėrybių.

„Čatnis yra tradicinis indiškas patiekalas, primenantis tirštą, saldoką pikantiško skonio uogienę. Vaisių čatnių mėgėjai šį produktą derina prie sūrio ir mėsos patiekalų, tepa ant duonos arba skrebučio, o aštresni čatniai tinka prie ryžių, paukštienos, keptų daržovių“, – sako prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė.

Prekybos tinkle „Maxima“ didžiausio populiarumo šiemet sulaukia svogūnų čatnis su aviečių sirupu – nuo metų pradžios iki rugpjūčio pabaigos parduota per 1,4 tūkst. indelių. Antras pagal populiarumą yra mangų ir imbierų čatnis, trečias – figų čatnis. Iš viso „Maxima“ tinklo asortimente šiuo metu yra devynių skirtingų rūšių čatniai.

Pasak maisto gamybos ekspertės B. Baratinskaitės, čatnį galima pasigaminti ne tik iš egzotinių vaisių – šiam gardumynui puikiai tinka ir lietuviškos gėrybės. Ji siūlo išbandyti du rinktinius čatnio receptus.

Pikantiškas slyvų čatnis

Reikės: 650 g slyvų, 2 svogūnų, 120 g razinų, 200 g nerafinuoto cukranendrių (muscovado) cukraus, pusės arbatinio šaukštelio sutrintų džiovintų čili pipirų, 1 arbatinio šaukštelio druskos, 2 arbatinių šaukštelių geltonųjų garstyčių sėklų, 130 ml obuolių acto, 130 ml baltojo vyno acto ir 1 cinamono lazdelės.

Reklama

Gaminimo procesas nėra sudėtingas. „Perpjaukite slyvas per pusę ir išimkite kauliukus. Nulupkite ir stambiai supjaustykite svogūnus. Sudėkite slyvas ir svogūnus į didelę nerūdijančio plieno arba emaliuotą keptuvę (arba puodą) su razinomis, cukrumi, čili pipirais, druska, garstyčių sėklomis, actais ir cinamono lazdele. Užvirkite, sumažinkite ugnį ir palikite apie 1 valandą troškintis, kartkartėmis maišydami, kad neprisviltų. Galiausiai supilkite į švarius sterilizuotus stiklainius ir uždarykite. Šis čatnis puikiai derės prie kietojo čederio sūrio ar kalakutienos“, – teigia B. Baratinskaitė ir primena, kad ragauti čatnį reiktų tada, kai jis atvėsta.

Kriaušių ir imbierų čatnis

Reikės: 450 g rudojo cukraus, 450 ml baltojo vyno acto, 1 arbatinio šaukštelio malto cinamono miltelių, 1 arbatinio šaukštelio sumaltų muskato riešutų, kelių šafrano gijų, 60 g nulupto ir sutarkuoto šviežio imbiero, 150 g nulupto ir smulkiai supjaustyto svogūno, 150 g razinų, 10 kietų ir smulkiai supjaustytų kriaušių.

„Į didelę keptuvę įpilkite rudojo cukraus, acto, cinamono, muskato, įdėkite šafrano ir kaitinkite ant silpnos ugnies. Užvirkite, tada suberkite imbierą ir svogūną. Viską sumaišykite ir leiskite pravėsti, kol skysčio sumažės maždaug perpus“, – atskleidžia B. Baratinskaitė. Tuomet įdėkite razinų bei kriaušių ir toliau virkite, kol susidarys norima konsistencija. Leiskite čatniui visiškai atvėsti keptuvėje. Kai atvės, supilkite į stiklainius ir sandariai uždarykite.

Griežtai draudžiama "Vakarų eksprese" paskelbtą informaciją kopijuoti ir platinti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitaip ją naudoti neturint raštiško leidėjų sutikimo. Turinio naudojimo taisyklės.

Tavo komentaras

Vardas*

El. paštas

Komentaras*

Siunčiama. Prašome palaukti...

Šiandien VE.lt skaitykite

Receptai

Vieno kąsnio sumuštinukai yra išsikovoję sau vietą ant kiekvieno šventinio stalo ir...

Švenčių svečius džiuginantys vieno kąsnio sumuštiniai nuotrauka, foto

Tikriausiai niekas nesiginčys, kad pats skaniausias maistas - pagamintas namuose. Svarbu, kad...

Orkaitėje keptas karpis su daržovėmis nuotrauka, foto

Kaip pasigaminti, pyragėlius su džiovintais grybais ir petražolėmis, paplotėlius su lašiša...

Kūčių vakarienė – nuo tradicijų iki modernių interpretacijų nuotrauka, foto

Emocinę nepriežiūrą neretai patiria pasiturinčių tėvų vaikai nuotrauka, foto

Psichologija, Nepriežiūra – viena iš keturių smurto prieš vaikus formų. Statistika rodo, kad...

Palangos „Naglio“ kino teatras taps regionine filmoteka nuotrauka, foto

Vakarų Lietuva, Prieš daugiau nei 60 metų pastatytas ir iš esmės neremontuotas Palangos...

Baltarusija nuo sekmadienio uždaro sienas užsieniečiams nuotrauka, foto

Pasaulis, Baltarusija nuo sekmadienio laikinai uždaro savo sienas užsienio piliečiams ir asmenims...

Lietuvoje – naujas profesionalus teatras „Taškas“ nuotrauka, foto

Klaipėda, Kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas viešąją įstaigą „Taško“ teatrą pripažino profesionaliojo scenos meno...

Pasidalink

Jūsų vardas*

Draugo el. paštas*

Komentaras

Siunčiama. Prašome palaukti...